ИНТЕРВЮТА
ВЕЛИКОЛЕПНАТА Силвия

Интервю с ВЕЛИКОЛЕПНАТА Силвия Джагарова

ВИЗИТКА:
Силвия Джагарова е енергична дама, която умело балансира между професионалните ангажименти и майчинството, като не пропуска да се информира за новостите в сферата на модата и козметиката, да спортува, да чете и разбира се, да се вижда с приятелите си. Всекидневието и е свързано с много работни срещи и контакти, затова предпочита да планира делниците си. Силвия е желан гост на светски и модни събития и презентации, свързани както с нейната професия, така и с чисто дамското и любопитство.

Главният редактор и издател на лайфстайл списанието Banker Special е позитивен и добронамерен човек, който с лекота печели съмишленици и приятели. През над 15-годишната си професионална кариера тя, и екипът на изданието, са представили на читателите си редица фигури от бизнеса и финансовия елит, посланици и други интересни събеседници, без да пропускат и други любопитни теми, свързани с иновациите, пътешествията, модата, бижутерията и козметиката.

Силвия Джагарова е завършила средното си образование в Училище за таланти в САЩ, а висшето в УНСС - Международни отношения и МВА.

Каква е истинската красота на жените? Според Вас доколко е важен външния вид в живота на една жена? Споделете какъв е Вашият личен стил, имате ли си любими аксесоари, цветове, принтове? Какви са Вашите ритуали за красота?

Външният вид е изключително важен за една жена. Чрез него тя изразява своята индивидуалност, уважение към самата себе си и към околните, а даже и своята интелигентност. Според мен истинската красота на жената е в нейната душа. Външният вид на една дама е важен дотолкова, доколкото е в симбиоза с вътрешното и „Аз“ и излъчване. Както казва Моника Белучи ''Красотата може да е проблем за една жена само в два случая – когато не я притежава и когато няма нищо друго, освен красота.''

Обикновено съобразявам стила си според всекидневните си ангажименти, срещи или специални поводи. Това се отнася за цялостната визия, която включва грима, прическата и аксесоарите. С течение на времето човек изгражда свой собствен личен стил, започва да разбира „езика” на дрехите, с които се облича и се научава как по-добре да разкрива своята индивидуалност, за да изглежда прекрасно всеки ден.

Личният стил е важно послание, коeто отправяме към хората около нас. Старая се дрехите, които нося да съответстват в максимална степен на пропорциите на тялото ми, на моя собствен тип излъчване и характер. Постепенно се научих да подбирам най-подходящите за мен материи, кройки, десени и аксесоари. Обикновено се обличам с увереност и залагам на дрехите, които наистина ми харесват. Смятам, че така постигам свой собствен, уникален стил.

Полагам всекидневни грижи за кожата си с помощта на висококачествена козметика. Постоянството и изборът на подходящи продукти, са моят начин да я поддържам свежа и бляскава.

Силвия Джагарова в интервю за ''Великолепната Жена''

Казват, че човек се учи докато е жив, съгласна ли сте? Какво е Вашето осъзнаване през последната година? Коя е любимата Ви книга? Баланс в живота - мисията възможна или не? Бизнес по женски – смятате ли, че има такъв начин?

Човек се учи непрекъснато и от всичко, ако има очи за знанието. Не става дума само за образоване, но и за житейски опит, чиито уроци понякога струват скъпо.

През последните няколко години сякаш всички научихме, че спокойствието и благополучието не са ни гарантирани свише, накараха ни да се вгледаме в себе си, да се грижим повече за близките си хора, да изпитваме съпричастност към тези, които страдат. Наложи се да научим тези уроци в съкратени срокове, в условията на пандемия и война.

Не мога да посоча една единствена любима книга, защото в различни етапи от живота си съм се интeресувала от различни видове литература. Но си мисля, че нито една книга не ми е била излишна и съм благодарна за всяко получено знание. Напоследък се интересувам от книги, които разглеждат човешкото усъвършенстване и мотивация. Една от любимите ми е „Да прецакаш дявола“ на Наполеон Хил.

Балансът в живота е не само възможен, но и изключително важен, за да се развиваме и да успяваме във всички сфери. Постига се трудно, понякога се руши изключително лесно, затова е важно да изпитваме удовлетворение от това, което правим в личен и професионален план и да даваме всичко от себе си.

Успехът в бизнеса има съвсем конкретни измерения. И ако трябва да перифразираме - когато резултатите говорят, и боговете мълчат. Така че човек или се справя, или - не.

Силвия Джагарова в интервю за ''Великолепната Жена''

Важно ли е първото впечатление, което оставяме когато се запознаваме с нови хора? Етикет, протокол и добри обноски – къде е мястото им живота ни? Познаването на етикета на маса, винения, светски, бизнес, международен етикет – необходимост или помпозност?

Важно е първото впечатление да е хубаво, но да не е последното хубаво в по-нататъшния контакт. Казват, че първоначалната преценка за човека обикновено е вярна. И доколкото той е съвкупност от определени качества, ценности и усещане за естетика, е от голямо значение да умее да ги изрази.

Етикетът, протоколът и добрите обноски далеч не са излишна претенциозност, както смятат мнозина. Става дума за цивилизованост, опит и култура, натрупани от много поколения и събрани в определени правила. Така че съобразяването с тях е белег за интелигентност и добър вкус. И най-важното, улесняват контактите и взаимното разбиране в среда, където хората изповядват едни и същи разбирания.

Силвия Джагарова в интервю за ''Великолепната Жена''

Говоренето пред публика – изпитание или удоволствие? Комуникативна личност ли сте, важно ли е да умеем да водим Светски разговори? Според Вас кои са основните бариери в комуникацията между хората и как могат да бъдат преодолени? Как тълкувате израза - Култура на словото?

Съзнателно или не, всички се стремим да бъдем харесвани. Въпреки, че още в училище ни подготвят да говорим пред хора, едва ли съм единствената, която все още изпитва известно смущение да се изправи пред по-голяма или по-малка аудитория. Чувала съм, че много големи актьори никога не се отървават от сценичната треска.

За щастие говоренето пред публика е умение като всички други. Всеки може да развие собствения си капацитет, стига да има достатъчно желание и вяра в себе си. Хора, по-мъдри от мен, са казали: “Ако успееш да убедиш себе си, че можеш да направиш дадено нещо, стига то изобщо да е възможно, ти ще го направиш, колкото и да е трудно. Обратното, ако си представиш, че не можеш да направиш и най-простото нещо на света, наистина ще ти е невъзможно да го направиш и причините ще са за тебе непристъпни планини.”

Всекидневно се срещаме и общуваме с много други хора. В този смисъл културата на словото е от голямо значение за осъществяването на добра комуникация. Това всъщност е способността да изразяваш свободно своите мисли, така, че да бъдеш разбран. Въпрос на интелигентност и богатство на речника е да подбереш най-правилните думи, за да стигнеш до събеседника си. Така или иначе, ако човек иска да расте в кариерата си, да общува с интелигентни и успели хора, да отгледа и да възпита добре децата си, той трябва да владее свободно езика и културата на словото.

Силвия Джагарова в интервю за ''Великолепната Жена''

Каква роля играе темата за Естетиката на движенията в излъчването на една жена? Може ли според Вас една жена да направи първо впечатление с походката и осанката си или това не е от значение? Как поддържате тялото си, спортувате ли?

Естетиката на движенията не винаги е даденост, но е нещо, което може да се научи и върху което си струва една жена да поработи. Същото се отнася за походката и осанката, които подсилват индивидуалното излъчване на увереност, сила и грация.

Винаги е приятно да общуваш с дами, които са се погрижили да изглеждат добре и не само заради приятната гледка. Самият факт, че уважават себе си, сякаш вдъхва доверие в техните възможности, чувствителност и емпатия към останалите.

Самата аз спортувам пет пъти седмично. Физическата активност за мен е здраве и начин да се чувствам добре в кожата си.

Силвия Джагарова в интервю за ''Великолепната Жена''

Обичате ли себе си, как изразявате тази любов? Имате ли си хоби, увлечение – разкажете ни? Коя е любимата Ви дестинация? Имате ли си семейни традиции? Вие сте човек, който е свикнал всичко да планира или сте по-скоро по импровизациите?

Бих припомнила библейския цитат „Обичай ближния си, както себе си“. Мисля, че човек, който не се харесва и не вярва в себе си, не би могъл да харесва и да вярва на другите. Ако не умее да се грижи за себе си, не би могъл да се грижи и за другите.

Вече стана дума, че обичам да чета и да спортувам. Не пропускам хубави филми, харесвам и хубавата музика, независимо от жанра. Следя с внимание процесите и събитията в света на модата, интересувам се от новостите в козметичната индустрия и разкрасителните процедури, което малко, или много, е свързано и с работата ми.

Човек винаги е ненаситен за пътешествия и жаден за впечатления от непознати места и култури. За мен всяка нова дестинация е възможност да науча нови неща и да се запозная с нови хора. И все пак, ако трябва да посоча местата, които са ме впечатлили най-много и са оставили незабравими спомени в мен, това са княжество Монако и емирата Дубай.

Да, предпочитам да си правя планове за деня! Но те биха си останали просто намерения, ако не прераснат в конкретни действия за постигане на поставените цели. В същото време съм убедена, че всяка минута, която съм отделила за планиране, след това може да ми спести много време и усилия. Впрочем, понякога плановете се объркват, особено когато осъществяването им не зависи само от мен. И тогава на помощ идва импровизацията, която не просто може да спаси ситуацията, но и даде много по-добър резултат от очакваното.

Силвия Джагарова в интервю за ''Великолепната Жена''

През последните години се поставя акцент на развиването на Личен Имидж и Бранд – съгласни ли сте с това? Как бихте се описали с 3 думи? Кой е успешният Делови вид за жените?

Според българския тълковен речник думата „имидж“ означава: „Образ, който е създаден в обществото за отделен човек, група, институция, държава; репутация”. Според същия източник репутацията е: „Обществено мнение или оценка за някого; реноме.” Веднага се вижда, че думата „имидж“ е по-нова за нашия език, след като в нейното определение се съдържа думата „репутация“. Любопитно е, че понятието „репутация“, като че ли, се използва по-често в негативен смисъл, въпреки че общественото мнение или оценка може да са както отрицателни, така и положителни.
Колкото до думата „имидж“, тя съдържа в себе си понятията „образ“ „снимка“, „изображение“ и в този смисъл кореспондира по-скоро с бранда, който включва в себе си повече елементи на образ, отколкото на „мнение и оценка“.

Репутация е мнението в определена социална група или в обществото за личностните достойнства или недостатъци на някого, за конкретна личност или за група хора, както и за организации според определени критерии. Тя е важен фактор в множество области като бизнес, политика, социален статус и други. Добрата репутация се възприема като гаранция за високо качество на продукт или услуга в дадена компания. Фирмите с добра репутация разполагат с повече възможности и дейността им е по-ефективна, докато лошата репутация може да има отрицателен ефект и да доведе до загуба на доверие.
Понятието „имидж“ е въведено в социологията и се свързва най-вече с рекламата и сферата на брандинга.

Счита се, че стилът на облеклото, предназначен за деловата сфера на обществения живот се характеризира със строгост, сдържаност и консерватизъм при избора на материи, цветове и аксесоари. Затова според мнозина този начин на обличане е скучен и в известна степен обезличава дамите. Възможно е някога да е било така, но днешният делови стил при жените е много динамичен и е далеч от строгите стереотипи и правила. Дрехите в бизнес гардероба станаха по-женствени и подчертаващи дамската фигура, без да се фокусират върху сексуалността.

Силвия Джагарова в интервю за ''Великолепната Жена''

Важно ли е да подбираме обкръжението си? Имате ли много приятели? Споделете имена на хора, които Ви вдъхновяват? Трябва ли е да поставяме граници в общуването си с хората?

Обикновено човек избира обкръжението си, но и обкръжението до голяма степен определя човека. Лично аз предпочитам да общувам със съмишленици и с вдъхновяващи личности, които успяват да ме мотивират и от които мога да науча нещо ново. Затова се стремя да бъда селективна и мъдра в отношенията си с останалите, да се обграждам с мислещи и креативни натури, които ме въодушевяват. Понякога това са известни личности, понякога са хора, които съм срещнала случайно, понякога това са моите приятели. Сега искам да кажа – „Благодаря, на всички, които ме вдъхновяват“.

Общуването с хората е универсален инструмент, който ни помага да разбираме другите, да приемаме или да отхвърляме аргументите им, начин да разберем другата гледна точка, да окажем адекватна помощ, когато е необходимо, или да се предпазим от евентуални проблеми. Мисля, че колкото по-малко граници си поставяме в общуването с хората, толкова по-вярна картина получаваме за света, който ни заобикаля.

Силвия Джагарова в интервю за ''Великолепната Жена''

Снимки: Личен архив

ИНТЕРВЮ