ПЪТЕШЕСТВИЯ

Завладяващият Сингапур - една от най-модерните и популярни дестинации в Азия

Иновациите те карат да погледнеш в бъдещето, а красотата на природата да се върнеш към простите неща в живота!
Държавата Сингапур се състои от 63 острова. Когато посетите страната виждате, че е малка изградена от много на брой малки острови и в същото време има всичко, от което човек се нуждае.

Името Сингапур идва от малайски singa (лъв) и означава "Лъвски град". Според малайската легенда на това място нейните герои срещнали лъв. При разходките сред природата в самия център определено се убеждавате, че някога лъвовете са били наоколо, но ние поне не видяхме освен от камък.
Сингапур не случайно е една от най-популярните и модерни дестинации в Азия. Този град-държава е убежище на впечатляващи архитектурни шедьоври, зелени паркове, някои от най-добрите ресторанти и барове в света, вълнуващи атракции и интересен микс от култури, обичаи, събития. Всеки ден имаш какво да видиш. Сингапур е разположен на малка площ, а изненадващо на всяка крачка се срещат различни атракции, събития - обществени и частни, изложби, огромна по размери флора и фауна, спортни пространства и изключителна чистота в цялата държава. Все пак е забранено със закон дъвченето на дъвки и никъде няма как да си закупиш от магазин.
The jewel - Changi airport

Сингапур още на летището спира дъха на всеки пристигнал. То е туристическа забележителност само по себе си. В центъра на летището е построен мол, наречен "THE JEWEL", който свързва в едно всички терминали. Това място превръща престоя на всеки пътник в истинско приключение. Сякаш попадаш в магичен зелен парк, откъде започва приказката Сингапур.

В The Jewel, освен магазините, които може да намерите във всеки голям мол, има и кино, хотел, барове и ресторанти, спа, салони за красота, градина на пеперудите, градина с кактуси, както и увеселителен парк за малки и големи. И да, това е летището на Сингапур. Потвърждавам, че да гледаш водопад, да ти кажат да се отместиш, за да полеят растенията и да изпиеш кафе, слушайки шума на водата си е като филм, който се случва на живо пред теб и ти си герой от него. Тук се надявах да имаме закъснение на полета, но уви не се случи. Все пак, ако пътувате по работа има безплатен интернет, контакти и USB портове за зареждане на много места, удобни столове и кресла, които определено ще предизвикат усмивката ви.

Най-впечатляващото за нас на летището в Сингапур беше Shiseido Forest Valley. Това е гора, построена в средата на The Jewel, в центъра на която е разположен най-големият закрит водопад в света. От там минават и влаковете, които удобно свързват четирите терминала.
От летището използвахме най-удобния начин за придвижване в Сингапур - метрото, за да се придвижим до нашия хотел. Тази държава определено можем да кажем, че е помислила за туристите, които я посещават. Можеш да си вземеш пълен достъп за общественият транспорт, с който да се придвижваш комфортно и удобно във всяка точка на града. Накратко купуваш си карта за 35 долара и после ти връщат 10 долара, когато върнеш пластиката. Спестяват от отпадък, а същевременно заедно с картата ти дават и книжка, в която има всичко необходимо като информация, ако си нямал време да се ориентираш в града преди това. Метрото е добра алтернатива, вместо не такси или кола под наем. Ако имате само 2 дени престой, а искате да видите максимално много от красотата и вдъхновяващите места на Сингапур, трафика и разрешените места за паркиране на коли, които не са местни, ще ви ограничи. Такситата са достатъчно отзивчиви и за района на централната част на града определено са за предпочитане. Ние се възползвахме от метрото само до хотела, а през останалото време използвахме такси. Колите имат 4Д номера, всъщност с други номера не видяхме, дори и таксита.
Дружелюбността на местните хора е впечатляваща! В метрото се запознахме с жена, която учтиво ни заговори и дори слезе от влака с нас, само за да ни покаже коя линия трябва да хванем, за да стигнем до централната част. Когато я попитахме няма ли това да я отклони от пътя ѝ, тя съвсем спокойно обясни, че транспорта тук минава на всеки 5 минути и е удоволствие за нея да ни помогне.

Навсякъде хората са усмихнати, излъчват спокойствие и истинска отдаденост, когато някой им зададе въпрос. Говорят английски език доста често, а дори и да има големи тълпи от хора изглеждат все едно някой им е начертал невидими граници, които спазват, за да няма скупчване на хора един до друг.
Марина Бей (Marina Bay)

Хотел, в който всеки иска да отседне е Марина Бей. Марина Бей е чудо на архитектурното изкуство. Огромната сграда се състои от три кули, свързани отгоре с платформа във формата на лодка. В комплекса се помещават голям модерен мол с десетки магазини, всякакви заведения, казино, хотел, музей и кино.

Да отидеш до Сингапур и да не посетиш Marina by sands е като да отидеш до Рим и да не провериш дали ще видиш папата. Резервацията за вечеря става онлайн и доста често няма места 2-3 седмици напред, а понякога и повече. Кухнята и обслужването не просто са на високо ниво, а са ненадминати. Стил, вкус, красота на храната, поднасяне, разказ за храната, отношение все едно си единствен в ресторанта, въпреки че е пълен и не на последно гледка към Сингапур, която завладява. Да, личи си, че е най-скъпият ресторант, бар и дискотека и потвърждаваме, че и трите си заслужават. На такова място няма как да не оставиш бакшиш, защото си толкова доволен, но сервитьорите в скъпите ресторанти не взимат бакшиши и за наша изненада ни го върнаха два пъти.
Друго интересно място за престой е Хотел Рафълс (Raffles Hotel). Красива сграда в колониален стил, този луксозен хотел е построен през 1887 година и носи името на Сър Томас или Стамфорд Рафълс - основателят на Сингапур. Снимките, които често виждаме от Сингапур са с гледка от невероятния "безкраен" басейн (infinity pool), който се намира на покрива. Това е мястото с най-хубавата гледка в Сингапур, където буквално виждаш всичко като на длан.
The Merlion - отличителен знак на Сингапур

Веднага след като се чекирахме в хотела се отправихме към най-символичната забележителност в Сингапур, разположена в централната част на градът-държава.

Тhe Merlion е статуя на митично животно с глава на лъв и тяло на риба, което е избрано за представителен символ на Сингапур, представящ историята му като рибарски град с първоначално име "градът на лъва". Около статуята младоженци имат целогодишно фотосесии, пият се кафето, а множество туристи се снимат непрестанно. Статуята се намира в центъра и ако искате да преминете през главната алея на града, просто попитайте за нея - всеки ще ви каже къде е. От статуята лесно ще отидете до зоната с концерти, които непрекъснато се организират на специално изградени постоянни сцени, които са чисти, комфортни и нетипично със свободен достъп. Изглеждат сякаш сте на скъп концерт, съдейки по подготовка, сценично представяне на изпълнителите и места за сядане.
Art Science Museum

Посетихме и Музея на изкуството и науката, който е разположен пред символичната сграда Marina bay sands. Това място никак не е за изпускане. В тази отличителна сграда във формата на разцъфнал лотус може да видите как изкуство, наука и култура се сливат в едно. Разбира се на входа има лотуси в различни цветове, с които да се снимате.

Едно от нещата, които ни впечатли е, че можете да си нарисувате своя риба или самолет на лист хартия и използвайки модерни технологии да ѝ "вдъхнете живот", пускайки я да плува в дигитален аквариум. Освен това имаше пързалки, неонови въжени пътеки и какво ли още не. Освен, че децата се забавляват и за родителите е доста интересно.
Orchard road - улицата на моловете

Улицата с имe Orchard Road, е дълга повече от 2, 5км и на нея са разположени няколко големи мола. Освен световни марки има и не малко качествени локални брандове, които не са за изпускане и от най-взискателната дама Там всеки ще намери нещо интересно и денят ще мине неусетно от магазин в магазин. Ако обичате пазаруването и искате да разгледате луксозни и интересни молове и магазини, тогава Orchard road е място, което ще ви бъде интересно да разгледахме.

Там намерихме едно място за "Afternoon tea", което силно препоръчваме, ако имате нужда за храна и почивка от пазаруването.
Десислава Авджиева и Кристина Иванова
Градините край залива вероятно са първото място, което трябва да посетите в Сингапур. Те са може би най-емблематичната атракция в страната, заедно с хотел Марина Бей Сандс. Това е едно от любимите ни места в града и горещо препоръчваме да го посетите, ако разполагате с време. Градините имат изключителен „уау фактор“. Този креативен и зашеметяващ оазис от буйна зеленина тотално ще обърне представите ви за стандартна ботаническа градина. Градините край залива се състоят от три части: южен, централен и източен залив.

Разпростиращ се на 110 хектара, този комплекс от градини е място, което не може да обиколите за един ден. В него ще намерите зелени градини с тихи пътечки за разходки, два огромни купола, пълни с различни градини, а дори и една планина с водопад и цветни високи супердървета.

Започнете своята обиколка през деня. Няма как да пропуснете супердърветата, които представляват вертикални градини с височина от 25 до 50 метра. Всъщност, тяхната дейност е да събират дъждовна вода, да генерират слънчева енергия и да охлаждат сградите в района. След това трябва да изчакате залез слънце, когато започва светлинното шоу. Представлява очарователна феерия от светлини и ефекти, синхронизирана с музика. Шоуто е едно от най-популярните в Сингапур. Продължителността му е между 12 – 15 минути.
Колелото на Сингапур (Singapore Flyer)

Едно завъртане на високото 165 метра виенско колело е около 30 минути и дава чудесна възможност да види града от високо и прохладно.
Ако имате възможност останете поне 5 дни в Сингапур, за да можете да се насладите на тази пъстра от емоции, иновации и природа град-държава, която ще ви вдъхнови!
Автор: Десислава Авджиева и Кристина Иванова
Снимки: Личен архив
Сингапур