СПОДЕЛЕНО

Какво означава да си сомелиер на зехтин и ползите от екстра върджин зехтина?

Сомелиер на зехтин е една сравнително нова професия. Както при виното, така и тук цялостното познание за маслиновото масло с неговите ползи и вкусове, многообразието от сортове и стилове, и как се съчетават с различни храни е ключово. Новото модерно е сомелиерът на зехтин да свързва в едно цяло вкуса, здравето и красотата, с които ни дарява екстра върджин и да предава цялото знание на ценителите на добрата, автентична храна.

Срещаме се с Анна Петкова, сертифициран сомелиер на зехтин, чиято мисия е висококачественият зехтин екстра върджин да е част от повече домове, а храната да носи щастие и наслада, уповавайки се на философията на разнообразната и балансирана Средиземноморска диета като начин на хранене и живеене.
Анна, кое е най-любопитното за професията сомелиер на зехтин?
Може би, това че на първо място е нужна добра сетивност към вкусове и аромати и разпознаването им, защото те задължително и неизменно присъстват в едно висококачествено маслиново масло екстра върджин. На второ място - култивиране на органолептична памет, нещо като библиотека, която стриктно пази разнообразни аромати – на различни билки, подправки, плодове, зеленолистни и други зеленчуци, цветя, ядки, трева и листа, и други. Всеки маслинов сорт (от общо изучените като ДНК 1265 сорта) носи свои специфични вкусово-ароматни характеристики, които най-добре си пасват с една или друга храна. Сомелиерът помага на професионалисти и ентусиасти как да се направят най-пълноценни и интригуващи съчетания в различни ястия. Процесът е много вълнуващ, защото едва ли повечето хора се замислят, че една мазнина може да е толкова многообразна, многопластова и интересна, и да дава съвсем нов облик на храната.
Това означава ли, че ароматите в един екстра върджин са природни и натурални?
Да, напълно. Екстра върджин е най-високата категория маслиново масло на пазара. Тя е чист плодов сок от набраните маслини, буквално Природа в бутилка, и без каквито и да е добавки. Много подобно на фреш от портокали или ябълки, който си правим сутрин. Любопитно е да се знае, че са открити над сто летливи съединения, които са виновници за богатата и многопластова палитра от аромати в едно добро маслиново масло екстра върджин. Те се отключват в процеса на студената екстракция на маслото и ако то е майсторски направено се запазват и обогатяват храната от реколта до реколта.
Анна Петкова, Сомелиер на зехтин
Бихте ли ни разяснили дали има разлика в термините зехтин и маслиново масло?
Няма разлика. Маслиново масло е официално възприетото регулаторно наименование и така се етикират продуктите за продажба. Зехтин ползваме в разговорния език. Понякога потребителите се подвеждат, че продукт с етикет маслиново масло е отличен. Важно е да се знае, че ''маслиново масло екстра върджин'' е най-високата категория за качество, абсолютно натурален продукт и без каквито и да е добавки, докато само маслиново масло е рафинирана категория, химически третирана и загубила естествените аромати и повечето здравни ползи. Подобно е и с категорията „маслиново масло от маслиново кюспе“ (помас). Последните две масла са неутрални на вкус, без изразителни природни аромати и много подобни на други олиа от семена като слънчогледово, царевично, гроздово и така нататък. Моята препоръка, предвид богатите вкусово-ароматни качества и здравни ползи, е да избираме екстра върджин.
Нека обясним на Дамите малко повече и за здравните ползи на екстра върджин зехтина?
Маслиново масло екстра върджин е може би най-благородната и със сигурност най-комплексната мазнина за готвене. Нейната богата ароматно-вкусова палитра, както и несравнимият ѝ състав са причина за това. В резюме, екстра върджин е богат на благодатната за здравето на сърцето и кожата мононенаситена олеинова мастна киселина (Омега 9) - средно 75%, а при някои сортове до 85%. Пропорциите между Омега 6 и 3 в състава на маслото са почти идеални. В допълнение се съдържат 2-3% не-мазнини, уникални в съчетание - витамини (Е и К), хидрокарбони (провитамин А и сквален), около 40 фенолни съединения с антиоксидантно действие – противовъзпалително, противоалергично, противораково, за усилване на имунната защита, за регулиране на теглото, за когнитивно здраве. Любопитно е да споделя веществото олеокантал, чиято противовъзпалителна функция е сравнима с тази на ибупрофена, с единствената разлика, че екстра върджин може да ни е ежедневен партньор за здраве и красота, за разлика от химическите лекарства, за които има ограничение в приема. Последното обяснява понижения риск от проблеми със здравето на костите и ставите сред средиземноморските народи и жените от тези страни (остеопороза, артрити). А познатият ни от козметиката сквален, с богато съдържание в маслините, не само се грижи за здрава и сияйна кожа, действа като UV филтър, но и е щит срещу свободните радикали.
Анна Петкова, Мy pure olive
Какво бихте препоръчали на Дамите за тяхното ежедневно меню?
Според мен е много важно добре да познаваме себе си и нуждите на тялото си, и да подхождаме към темата с храната интуитивно. Да си даваме разнообразна и качествена храна, и да припознаваме философията ''Да се храним по-малко и по-качествено''. Да приготвяме свежа и сезонна, семпла и богата на хранителни вещества храна, със зехтин екстра върджин ежедневно и без да се притесняваме за топлинната обработка. Със сигурност едно натурално и стабилно на окисление масло каквото е екстра върджин е в пъти и несравнимо по-полезно от рафинираните и химически третирани олиа, най-разпространени като употреба. Затова самата аз съм посланик на Средиземноморската диета, харесвам принципа ѝ за включваща диета без елиминиране на хранителни групи и без лишения. Себепознаването и умереността са водещи при нея.
За финал желая щастие с храната, с умереност и без лишения, с осъзнатост и наслада. Така принципите на Средиземноморската диета само могат да са ни в подкрепа, без излишен стрес. Истински подарък е да избираме най-доброто за себе си близките си хора

Благодарим, Анна - беше удоволствие да се потопим в света на зехтина!
Вижте снимки от събитието, което Анна Петкова организира за Дамите от ''Клуб Великолепната Жена'': ВЕЛИКОЛЕПНАТА Жена на дегустация на зехтин
За повече информация:

Анна Петкова
Телефон: +359 899 851 007
Имейл: mypureolive@gmail.com
www.mypureolive.com
Анна Петкова, Мy pure olive
Професия Храна