ИНТЕРВЮТА
Ева Кикерезова на корицата на бр.49 на седмичното Лайфстайл издание на "Великолепната Жена"!

Интервю с ВЕЛИКОЛЕПНАТА Ева Кикерезова

ВИЗИТКА:
Ева Кикерезова е едно от лицата на БНТ. През целия си съзнателен живот тя се занимава с журналистика, а последните девет години е част от екипа на Национална Телевизия.

Първоначално е водеща на рубрика в преди обедния блок ''Сто процента будни'', след което Георги Любенов я кани в неговото предаване – ''Денят започва'', а от 2019-та година води Прогнозата за времето. Преди това цели осем години е водеща на светското предаване ''Звезден прах'' по телевизия ВВТ.

От 2019-та година Ева е и медиатор, специализирала в семейната и бизнес медиация. Развива и свой проект за медиация в училищата и дава уроци по общуване за деца между първи и седми клас. Също така се занимава с по-трудни деца, като улеснява комуникацията между тях и родителите им.

Завършила е испанска гимназия и свободно говори четири чужди езика – португалски, италиански, испански и английски. Има две бакалавърски степени - по Бранд мениджмънт и Стопанско управление и една Магистратура по Бизнес администрация.

Има щастливо семейство и е майка на три деца – Николай, който е на почти 13 години, Елена на 6 години и Екатерина на 4 години.

Каква е истинската красота на жените? Според Вас доколко е важен външния вид в живота на една жена? Споделете какъв е Вашият личен стил, имате ли си любими аксесоари, цветове? Какви са Вашите ритуали за красота?

Красотата на жената, според мен, се крие в ефирността на движенията, в топлината на гласа и в спокойствието и увереността, с които тя преминава през трудностите в живота. Една жена не бива да е контролираща, а да е по-мека и да ръководи с кадифена ръкавица.

Външният вид за жената е важен до толкова, до колкото тя да се чувства добре в кожата си. Красотата е субективно понятие, затова всеки трябва да следва своя вкус.

Моят личен стил на обличане включва комбинация от няколко стила. Когато съм на работа, се обличам по-елегантно и делово, когато съм на бар с приятели, предпочитам ъндърграунд стила, а когато съм на стадиона, за да подкрепям отбора на сина ми, съм с дънки и маратонки. Вкъщи предпочитам да се разхождам с халати. Имам десетки…

Моите ритуали за красота не са много. Слагам крем на лицето сутрин и вечер, през ден, през два и на цялото тяло. Много грижи обаче полагам за косата си. Постоянно ѝ слагам някакви масла, олиа или маски.

Ева Кикерезова в интервю за ''Великолепната Жена''

Казват, че човек се учи докато е жив, съгласна ли сте? Какво е Вашето осъзнаване през последната година? Коя е любимата Ви книга? Баланс в живота - мисията възможна или не? Бизнес по женски – смятате ли, че има такъв начин?

Да, съгласна съм, че човек се учи докато е жив. За мен най-важният принцип е, че нищо не ни се случва без причина и е хубаво да имаме повече доверие на Вселената.

От романите харесвам ''Тютюн''. Но чета и психологическа литература. Последната книга, която много ме впечатли бе ''Не всичко започва от теб''. На нощното ми шкафче стоят и двете книги ''Вихрушка'' и ''Затворници на времето'' на моята приятелка, пътешественичка и писателка - Северина Маркова.

Според мен баланс в живота е възможен, и в моите представи аз съм го постигнала.

Относно Бизнеса по женски - бизнесът си е бизнес. Всеки иска да постигне сделка и дава най-доброто от себе си.

Ева Кикерезова в интервю за ''Великолепната Жена''

Важно ли е първото впечатление, което оставяме когато се запознаваме с нови хора? Етикет, протокол и добри обноски – къде е мястото им живота ни? Познаването на етикета на маса, винения, светски, бизнес, международен етикет – необходимост или помпозност?

Да, първото впечатление, което оставяме когато се запознаваме с нови хора е важно. Но и последващото такова не е по-малко важно.

Мястото на етикета, протокола и добрите е обноски е навсякъде в живота! Зависи до голяма степен и от обстановката и обкръжението. Не всяка маса например, предразполага към голямо количество прибори и посуда, и не с всеки бизнес партньор можеш да разговаряш по един и същи начин.

Ева Кикерезова в интервю за ''Великолепната Жена''

Говоренето пред публика – изпитание или удоволствие? Комуникативна личност ли сте, важно ли е да умеем да водим Светски разговори? Според Вас кои са основните бариери в комуникацията между хората и как могат да бъдат преодолени? Как тълкувате израза - Култура на словото?

В повечето случаи говоренето пред публика за мен е удоволствие, освен когато съм разконцентрирана. Тогава си е изпитание.

Да, комуникативна личност съм и според мен е важно да умеем да водим разговори по колкото се може повече теми. Много е приятно да срещнеш събеседници, с които да водиш интересни и задълбочени диалози.

Неприемането на чуждото мнение за мен е най-голямата пречка в общуването, а също и липсата на емпатия – да умееш да влезеш в обувките на събеседника си, да се поставиш на негово място.

Израза Култура на словото тълкувам като - да не казваш за друг това, което не искаш да чуваш за себе си.

Ева Кикерезова в интервю за ''Великолепната Жена''

Каква роля играе темата за Естетиката на движенията в излъчването на една жена? Може ли според Вас една жена да направи първо впечатление с походката и осанката си или това не е от значение? Как поддържате тялото си, спортувате ли?

На мен първото нещо, което ми прави впечатление в хората е - как се ръкостискат, как държат тялото си, дали се чувстват удобно и уверено в него. Не бих казала обаче, че ще си разваля мнението за някого, ако походката или осанката му не ми се понравят.

За спорт не ми остава много време, но когато имам такова – го правя с удоволствие. Гледам да вървя повече и когато е хубаво времето, ходя пеша на работа. Обичам масажите и гледам да не ги пропускам.

Ева Кикерезова в интервю за ''Великолепната Жена''

Обичате ли себе си, как изразявате тази любов? Имате ли си хоби, увлечение – разкажете ни? Коя е любимата Ви дестинация? Имате ли си семейни традиции? Вие сте човек, който е свикнал всичко да планира или сте по скоро по импровизациите?

Много обичам себе си и не правя нищо, което не искам да правя или което ме кара да се чувствам зле.

Покрай 3-те ми деца, моето хоби е да чета книги за детското поведение и ето, че успях да превърна това странично занимание в нещо, с което се занимавам в момента. От почти четири години съм медиатор, и реших да обединя двете неща и да улеснявам общуването между по-трудните деца и техните родители. Работя и върху проект за "часове по общуване" в основното образование.

Относно пътешествията - навсякъде се чувствам добре. На много места по света съм пътувала сама и много харесвам този стил на пътуване. Любимите ми дестинации са две – Тайланд и Куба.

В семейството обичаме да спазваме всякакви традиции и да отбелязваме всички празници. Дори си измисляме такива с нашите приятели, за да има повече неща, които да празнуваме!

Понякога планирам, понякога импровизирам. Както обичам плануваните неща и преживявания, така обичам и обичам и изненадите.

Ева Кикерезова в интервю за ''Великолепната Жена''

През последните години се поставя акцент на развиването на Личен Имидж и Бранд – съгласни ли сте с това? Как бихте се описали с 3 думи? Кой е успешният Делови вид за жените?

Не съм се замисляла относно силата на Личния Имидж и Бранд, но май подсъзнателно съм го развивала.

Трите думи, с които бих се описала са : грижовна, любвеобилна, диалогична.

Успешният Делови вид е този, с който постигат успехи и се чувстваме добре и на място.

Ева Кикерезова в интервю за ''Великолепната Жена''

Важно ли е да подбираме обкръжението си? Имате ли много приятели? Споделете имена на хора, които Ви вдъхновяват? Трябва ли е да поставяме граници в общуването си с хората?

Смятам, че е важно да подбираме обкръжението си. Ти си такъв, каквито са приятелите ти!
Щастлива съм, че имам приятели и много ги обичам.

Малките жестове на доброта, грижа и любов ме вдъхновяват и ме карат да имам все повече надежда в този свят. Забелязвам ги всеки ден, навсякъде, дори в непознатите хора на улицата или в социалната мрежа.

Но нека не забравяме, че понякога се налага и поставянето на граници в общуването с хората. Има случаи, в които това е даже здравословно за нас!

Йордана Димитрова и Ева Кикерезова,"Великолепната Жена''

Снимки: Галя Иванова за Galliano photography и личен архив.

ИНТЕРВЮ