ТЕНДЕНЦИИ
Какво показва статистиката за луксозните имоти през 2021 година?

Какво се случва на пазара за луксозни недвижими имоти?


Пазарът на луксозни имоти в София отбеляза изключителна година, както по отношение на търсенето, така и в ценови план.

Анализът на Unique Estates – лидер в сегмента за луксозни имоти в България показва 15% ръст в цените на висок клас апартаменти и над 70% повече продажби през 2021 година в сравнение с 2020 година. Повишеното търсене на луксозни имоти кореспондира с благоприятните условия на жилищния пазар като цяло през изминалата година, продиктувани от безпрецедентно ниските лихвени нива, растящата инфлация и добрите възможности за влагане на спестяванията. Засиленият интерес за покупка в условията на сравнително ограничено предлагане дава основание на консултантите да определят ситуацията през 2021г. като класически „пазар на продавача“.Статистиката показва, че през миналата година е стартирало изграждането на 21% повече нови жилища в сравнение с 2020г. , както и сравнително висок интерес към покупки с цел инвестиция. Около 28% от сделките през изминалата година са били такива, като сделките за инвестиция се срещат основно при новото строителство. Друг мотив за покупка е смяната на жилището с по-голямо, по-функционално или такова с по-добра локация, което е следствие от повишаването на социалния статус на купувачите. Във високия сегмент покупката на недвижим имот е много често не първа.

Пазарът на къщи също се ориентира към новото строителство, като по данни на Unique Estates около 20% от продадените къщи през 2021г. са били строеж. Към предпочитаните локации от купувачите освен районите по Витошката яка, вече се причисляват и  Панчарево, също и Банкя. Районът над Sofia Ring Mall и квартал  Симеоново като цяло също се нареждат сред търсените за покупка на висок клас къщи.
Смело можем да определим 2021г. като „годината на пентхауса“!

Успоредно с търсенето на къщи с голям двор и извънградски имоти в пандемията през 2021г. се очерта и нарастващ интерес към пентхаус - апартаменти на последен етаж, заемащи цялата плоча, с голяма тераса и панорамна гледка. Подобни имоти често граничат или дори надхвърлят като бюджет покупката на къща, а цените им нерядко надминават 1 млн. евро.

Изискването на купувачите е за поне три спални, но търсенето често идва и от семейства, които търсят четири и повече спални. Друг критерий е наличието на поне три паркоместа. Изискванията към височината на помещенията в пентхаусите са за минимум 3 метра. Дневната трябва да е поне 70 кв.м, а вътрешното разпределение да включва дрешник и баня към поне две от спалните. Най-скъпата сделка за пентхаус през 2021г. е била за имот за 1.38 млн. евро в затворен комплекс в Лозенец, а жилището е с площ 450 кв.м.

По данни на Unique Estates средната цена на луксозен апартамент в София е достигнала малко над 2000 евро/кв. м при около 1700 евро/кв.м година по-рано. Значително над тези нива се сключват сделки в центъра на града, както и в района на Докторски паметник. И в двете зони покачването на цените през 2021г. е изпреварило средното за София, като средните нива около Докторски паметник  надминават 3000 евро/кв.м.


Все пак най-високите цени през 2021 г. са постигнати в района около улиците „Съборна“, „Московска“ и „Велико Търново“, като локацията е определяща, независимо от състоянието на имота. В тази част на града завършен и луксозно обзаведен апартамент може да достигне и продажна цена от 5000 евро/кв.м.
Именно в този район е сключена и най-скъпата сделка от портфолиото на Unique Estates за 2021г. – луксозен апартамент за 4650 евро/кв.м. Другите най-скъпи имоти са реализирани на улиците „Шишман“ и „Сан Стефано“, където също се достигат тези ценови нива, но за вече завършени и луксозно обзаведени апартаменти.
В сравнение с предходните две години през 2021г. намаляват и продажбите на луксозни имоти с отстъпка. Ако през 2019 и 2020 година при три от четири сделки е имало намаление на цената, то през миналата година това се е случвало само при 30% от сделките. Над половината отстъпки са били в рамките на 5% от исканите от продавачите нива. При наемните цени на луксозни жилища се наблюдава възстановяване на пазара, като средните нива през 2021г. са се върнали и дори надхвърлили тези от 2019г. На пазара на апартаменти през 2020г. бе отбелязан известен спад, като средният наем падна до 7.4 евро/кв.м, докато през 2021г. нивото вече е 8.4 евро/кв.м. На пазара на къщи има покачване в наемните цени, като най-високи те остават в центъра на София и кварталите по Витошката яка.
Предлагането е недостатъчно и се наблюдава тенденция за покупка на къщи с цел инвестиция за отдаване под наем, особено в новостроящи се затворени комплекси.Илонка Костова от '' Unique Estates''

Дами, казвам се Илонка Костова и съм партньор и мениджър в агенция за лукскозни недвижими имоти Unique Estates .

Ако търсите бъдещия си дом и имате нужда от професионална консултация, с радост ще Ви съдействаме!
Повече информация можете да намерите тук: www.ues.bg

Автор: Илонка Костова

ИМОТИ