ДНЕВНИК
Йордана Димитрова, Специалист по Етикет, Елегантност и Емоционална интелигентност

Синдромът на отлагането - как да го преодолеете?


Това звучи ли Ви познато? Събуждате се сутрин, изпивате кафето си, прочитaте списъка си с неща, които имате да направите днес, след което се връщате в леглото или включвате любимия си сериал. Това отлагане ли е, или имате по-сериозен проблем? Да, понякога отлагаме нещата, които имаме да свършим... Като причината не винаги е в мързела, често е страх от провал или успех, лоши организационни умения, понякога дори и в липса на самочувствие.

Отлагането е като кредитна карта - много е забавно, докато не получите сметката.
Кристофър Паркър

Йордана Димитрова, Специалист по Етикет, Елегантност и Емоционална интелигентност

Страх от провал или успех
Ако попадате в тази категория – е важно да разберете от къде идва Вашата съпротивата. Запитайте се от какво се страхувате най-много – от задачата, от изискванията, необходими за изпълнение на задачата, от резултата или от възможния провал? Може би ще отидете дори още по-дълбоко. Може би се страхувате, че ще успеете? Знаете ли, че се случва понякога подсъзнателно да саботираме определен проект, понеже с успеха си ние отговаряме на високите очаквания, които другите имат за вас и нашата работа. И по този начин върху нас се оказва много по-голям натиск, изпитваме напрежение и следователно никакви извинения не могат да бъдат достатъчни за надхвърляне на тези очаквания. Изясняването какво точно стои зад този страх е важна стъпка в посока преодоляване на синдрома на отлагането.

Страх от отхвърляне
Това може да е друга причина, поради която Вие да се вкопчвате в отлагането. Обикновено идва от от ниско самочувствие или продължителна несигурност в собствения Ви ум. Разбира се може да се генерира и от минало отхвърляне, което Вие свързвате със самата задача. Затова учете се да не отдавате толкова голямо значение на това какво мислят другите, а продължавайте да развивате себе си, знанията и уменията си. Утвърждаването на увереността в собствените си способности е ключът към преодоляването на страха от отхвърлянето. Спомнете си кой сте!

Организационни умения
Добре е списъка Ви да е реалистичен за деня – не го претрупвайте със задачи, за които предварително е ясно, че няма как да Ви стигне времето. Създавайте малък списък – от 5 неща, вместо да се потискате с големи списъци с по 20 двадесет неща за вършене, които да се налага след това да пренасяте за друг ден. Отмятайте свършените задачи и се поздравявайте за всеки успех, нека чувството за удовлетвореност да съпътства графика Ви.

Липса на самочувствие и мотивация
Може би липсата на самочувствие Ви пречи да изпълните и най-лесната задача. Защо е така? Защото не смятате, че сте достоен за предизвикателството, или защото смятате, че не сте достатъчно добър, за да го завършите успешно. Използвайте силата на мотивацията! Започнете първо с по-лесна задача, почувствайте задоволството от добре свършената работа, след което постепенно усложнявайте.

Повдигнете тежестта от раменете си
Ето една аналогия, която може да Ви помогне. Пазаруването на храна изисква списък, нали? Всеки път, когато даден продукт бъде поставен в пазарската количка, Вие го зачерквате от списъка. Е, следването на същата процедура със задачите в живота Ви - ще свали тежестта от раменете Ви! Тайната е да не претоварвате ума си със задачи, с които нито Вие, нито някой друг можете да се справите. Преминавайте през живота - стъпка по стъпка!

Една от отличителните характеристики на нашия век се състои в това, че знаем всичко и не правим нищо.
Александър Херцен


Минутка за хумор:
В съдебната зала:
- Защо решихте да убиете жена си след 30 години брак?
- От мързел.
- Как така от мързел?
- Ами, а днес, а утре…

Великолепната Жена знае, че нищо не идва в живота ни просто така!

Йордана Димитрова
Експерт Личен Имидж и Бранд
Специалист по Етикет, Елегантност и Емоционална Интелигентност

P.S. - Ако имате нужда от мотивация и блясък в очите - Програмата "Код ВЕЛИКОЛЕПНА" е за Вас!

Проверете кога са следващите дати:
АКАДЕМИЯ ВЕЛИКОЛЕПНАТА ЖЕНА

БЛОГ