ИНТЕРВЮТА
Нели Паева на корицата на бр. 62 на седмичното Лайфстайл списание на "Великолепната Жена"!

Интервю с ВЕЛИКОЛЕПНАТА Нели Паева

ВИЗИТКА:
Има жени, срещата с които зарежда и усмихва. Жени, които преминават като тайфун през живота, но намират време и възможност да му се наслаждават. Жени, които мотивират със своя стремеж винаги да надграждат себе си и намират ресурс постоянно да предизвикват себе си като започнат ново начинание различно от сферата, в която са били до момента. Такава жена е Нели Паева – работохолик, професионалист до мозъка на костите си, съпруга, майка на три деца и изключително приятен събеседник.

Нели Паева има две бакалавърски степени – педагогика и музика, 2 магистърски степени - финанси и психология и следдипломна квалификация като психотерапевт. Обича да се занимава с неща, с които можеш да се развиваш до безкрай. За нея мозъкът е едно безкрайно поле за изследване и изучаване!

Нели разказва как е взела категоричното решение какво иска да прави, а именно да помага на хората да бъдат здрави по един много иновативен за България начин, който е изключително популярен в света – невростимулации на мозъка. Така през 2013 година основава компанията Биофийдбек и дава име на своя център - Healthix Centre. След което заминава за Англия, където се сертифицира като невротерапевт по европейските стандарти (по-късно придобива и американски) и практикува диагностика и тренинги на мозъка с многоканален електроенцефалограф (ЕЕГ) ЛОРЕТА– същият, с който работят в момента в ХЕЛТИКС център.

''Не съм намерила нещо, за което да се сетя и да не мога да го изследвам''- обяснява Нели Паева за ЕЕГ апаратурата, чийто хардуер е единствен в България.
Нели Паева в интервю за списание "Великолепната Жена"
Каква е истинската красота на жените? Според Вас доколко е важен външния вид в живота на една жена? Споделете какъв е Вашият личен стил, имате ли си любими аксесоари, цветове, принтове? Какви са Вашите ритуали за красота?

Истинската красота на жените е в тяхната душа, в това, което им идва отвътре - да са добри, нежни, любящи и сензитивни за усещанията на хората около тях.

Разбира се, че е важно една жена да се грижи за себе си и да изглежда добре. А ако тя уважава и обича себе си, и другите около нея също ще го правят.

Последната половин година внесох доста промени в гардероба и разнообразих стила си на обличане, като към запазената ми марка - модерен класически стил, добавих романтични и спортно-елегантни дрехи. Обичам всички цветове, но тъмните избирам само за по-официален повод, в ежедневието предпочитам да ми е цветно и слънчево. Харесвам елегантните аксесоари - бижута, шалове, украшения за коса. За конкретни поводи слагам тематични дрехи и бижута. Когато отида в друга държава, обикновено си купувам нещо типично за местния гардероб, но го нося само там. Рядко избирам принтове, имам някои тигрови дрехи, но по-скоро ги избягвам. Единствено харесвам цветя по дрехите.

Ритуалите ми за красота са свързани с два апарата. Единият се намира в Healthix Centre, който управлявам и с него си правя детокс и лимфен дренаж. Вторият апарат е честотен резонанс за кожа, за домашна употреба, който продаваме. Той прави антибактериална, възстановяваща, почистваща, тонизираща процедура за стягане на кожата. Петте процедури отнемат общо 5 минути и се правят всеки ден. Не отнема време, а резултатите са много добри.
Нели Паева в интервю за списание "Великолепната Жена"
Казват, че човек се учи докато е жив, съгласна ли сте? Какво е Вашето осъзнаване през последната година? Коя е любимата Ви книга? Баланс в живота - мисията възможна или не? Бизнес по женски – смятате ли, че има такъв начин?

Да, аз силно подкрепям теорията, че човек се учи докато е жив. Дори на една от конференциите на невролозите в България всички се обединиха около тезата, че на всеки 5 години човек трябва да придобива нови знания и умения, съвсем различни от сферата, в която се е развивал до момента. По този начин мозъкът се държи буден, трениран, създават се нови мозъчни връзки и се запазва психичното здраве. Аз лично имам 5 образования и непрекъснато се стремя да усъвършенствам себе си, като развивам нови умения.

Най-много от всичко обичам да чета книги. Когато отида в библиотека или книжарница, мога да прекарам цял ден там. Като малка всеки месец прочитах по 30 книги - сигурна съм в бройката, защото това беше максимумът, който можех да взема за месец и аз се възползвах от него. Сега нямам време за толкова много, но пак чета доста, затова ми е трудно да определя една единствена любима книга. Това, което със сигурност мога да кажа, е, че обичам книгите на хартия, не електронните.

Това, което осъзнах на базата на работата с клиенти в център Хелтикс и на база собствен труден опит и преживявания е, че човек трябва да намери баланса в живота - това също е ключ към здравето. Задължително е да има баланс, защото в противен случай ще бъде нарушено здравето. Дали е възможно? Да, смятам, че е възможно, но е трудно и затова 90% от хората просто се отказват и не го правят. Аз съм го намерила.

Всеки човек притежава малко мъжка и малко женска енергия - ин и ян. Управлявайки бизнес, трябва да влезеш малко повече в мъжката енергия, което не пречи след това да излезеш и да си влезеш в женската. По същия начин е и при мъжете - понякога трябва да бъдат по-емоционални, по-меки, което не ги прави по-малко мъже, дори напротив.
Нели Паева в интервю за списание "Великолепната Жена"
Важно ли е първото впечатление, което оставяме, когато се запознаваме с нови хора? Етикет, протокол и добри обноски – къде е мястото им живота ни? Познаването на етикета на маса, винения, светски, бизнес, международен етикет – необходимост или помпозност?

Първото впечатление е важно в случаите, когато е единствено и първата среща се окаже последна. Във всички други случаи аз мисля, че първото впечатление може да бъде променено. Да, на база първо впечатление всеки взема решение как да се държи с другия. Но много често хората оставят грешно първо впечатление и то може да се промени, когато бъдат видяни в друга светлина.

Категорична съм, че етикетът, протоколът и добрите обноски трябва да присъстват в ежедневието ни - навсякъде, 24 часа. Те са съчетание от грамотност, удобство и учтивост и са подчинени на основното правило: отнасяй се с другите така, както би искал те да се отнасят с теб.

Етикетът на масата също трябва да се познава и да се спазва, това в никакъв случай не е помпозност, а необходимост. Ако се върнем пак на предишния въпрос, бих добавила, че добрият етикет на масата е сред нещата, които силно влияят на първото впечатление.
Нели Паева в интервю за списание "Великолепната Жена"
Говоренето пред публика – изпитание или удоволствие? Комуникативна личност ли сте, важно ли е да умеем да водим Светски разговори? Според Вас кои са основните бариери в комуникацията между хората и как могат да бъдат преодолени? Как тълкувате израза - Култура на словото?

От малка вземах уроци по китара и пиано и когато идваха гости вкъщи, баща ми ме караше да свиря. По-късно в университета пък трябваше да изнасям по-големи концерти. Аз винаги се притеснявах и бягах от изява пред публика, това за мен дълго време беше истинско изпитание. Но в последните 2 години приех предизвикателството да се изправя пред този мой страх и да го превърна в удоволствие - поредното умение, което придобих, за да се развивам, а и за да мога да споделям знанията и професионалния си опит.

Комуникативна личност съм, обичам да водя разговори, да се запознавам с нови хора, да създавам приятелства. Социализацията е от изключително значение. Това е и една от грижите за здравето на мозъка - всекидневно да комуникираме с други хора, да сме социални.

Основните бариери в комуникацията се появяват, когато единият от участниците чувства и изразява превъзходство пред друг/ите. Високото самочувствие и нарцисизмът създават бариера. Аз мога да намеря тема на разговор с всеки човек - без значение от възраст, образование, социално положение.

Наред с етикета, протокола и добрите обноски трябва да сложим културата на словото. И да направя още една препратка към въпроса за първото впечатление. По правило първата идея и мнение за даден човек се формира въз основа на впечатлението, произтичащо от комуникативното взаимодействие с него, от неговия стил на реч, от способността му правилно, компетентно, ясно и изразително да предава собствените си мисли и собственият си светоглед чрез езиковите средства. Така че култура на словото - о, да, от съществено значение е да имаме изградена такава.
Нели Паева в интервю за списание "Великолепната Жена"
Каква роля играе темата за Естетиката на движенията в излъчването на една жена? Може ли според Вас една жена да направи първо впечатление с походката и осанката си или това не е от значение? Как поддържате тялото си, спортувате ли?

За мен най-определящи за излъчването са усмивката и очите. След това нареждам осанката. Жена с грациозни, елегантни движения е неустоима. И обратното - показността и преекспонираните движения отблъскват. Човек може да говори с тялото си, без да са необходими думи. Аз лично чета много по тялото и по изражението на лицето и така си създавам впечатления за околните.

Да, спортувам. Предпочитам активните спортове. Фитнесът ми е скучен, но харесвам тонизиращи гимнастики. Много обичам да танцувам. Тренирам стрелба с лък. В този спорт ме привлече не идеята да целя нещо, а грациозността на стрелците. Когато отида на тренировка и видя някоя дама, която практикува от години, не мога да се нагледам на стойката и движенията й - прилича на богинята Диана. Тренирам също така динамична стрелба с пистолет. Тук пак фокусът не ми е върху самата стрелба, привличат ме детайлите. По време на тренировка правим тактически упражнения и разиграваме различни ситуации. Харесват ми всички действия, които се извършват - концентрацията, придвижването, смяната на пълнители… Стоенето на едно място и стрелянето по мишена ми е скучно. Не ми харесва да убивам. Но бързата реакция, анализът на ситуацията, правилната преценка ме провокират и са ми интересни. Много съм запалена и по водолазния спорт - и двамата със съпруга ми се гмуркаме, за да се любуваме на подводния свят.
Нели Паева в интервю за списание "Великолепната Жена"
Обичате ли себе си, как изразявате тази любов? Имате ли си хоби, увлечение – разкажете ни? Коя е любимата Ви дестинация? Имате ли си семейни традиции? Вие сте човек, който е свикнал всичко да планира или сте по скоро по импровизациите?

Любовта към себе си изразявам с грижа за здравето и за външния вид, за психиката и за душата ми.

Обичам да рисувам, в последно време много наблягам на рисуването. Ходя на уроци два пъти в седмицата - един път с децата, а другия път със сестра ми. Обичам да свиря на пиано и на китара, обичам класическата музика. За тази година съм си поставила за цел на месец да разучавам по едно ново музикално произведение на китара и едно на пиано, въпреки че ми е доста трудно в натовареното ежедневие, защото това отнема време и изисква ежедневни упражнения.

Любими са ми тихите места, където имам голям контакт с природата, не конкретна дестинация. Всичко, което природата е създала, е много близко до душата ми. Цивилизацията за мен е просто необходимост.

Относно семейните традиции - закусваме и вечеряме заедно всеки ден. Държа да се събираме всички на масата, цялото ми 5-членно семейство. А на празници винаги сме и с близките ни роднини.

Някои неща планирам, но обичам и разнообразието и изненадите. Импровизациите ги приемам като предизвикателство. И мога да кажа, че досега всякакви импровизации са се получавали страхотно - много сме се забавлявали. Но това е въпрос на психически подход.
Нели Паева в интервю за списание "Великолепната Жена"
През последните години се поставя акцент на развиването на Личен Имидж и Бранд – съгласни ли сте с това? Как бихте се описали с 3 думи? Кой е успешният Делови вид за жените?

Смятам, че всеки има някакъв личен имидж, но чак да го развива като бранд и да е акцент - не знам. За мен е важен специалистът, професионалистът и неговите постижения, а не личният имидж. Аз не показвам личния си живот в социалните мрежи, не обичам да се афиширам и също не харесвам хората, които се афишират прекалено. Развивам Хелтикс център като бранд. Да, аз съм основателят, аз съм двигателят, но аз не съм брандът и няма нужда да бъда.

Бих описала себе си като амбициозна, отговорна, оптимист.

Деловата жена трябва да изглежда добре и да излъчва увереност. Правилно подбраните според професионалната позиция, която заема - дрехи, прическа и грим показват отношението към това, което прави.
Нели Паева в интервю за списание "Великолепната Жена"
Важно ли е да подбираме обкръжението си? Имате ли много приятели? Споделете имена на хора, които Ви вдъхновяват?Трябва ли е да поставяме граници в общуването си с хората?

Важно е да подбираме обкръжението си. В различни етапи от живота сме обградени с различни хора. Когато се променяме, обкръжението ни също се променя, защото енергията ни се променя и тя не отговаря на енергията на хората, които досега са били до нас, но идват нови хора със сродна енергия. Неслучайно се казва, че когато се огледаш в обкръжението си, ще разбереш къде се намираш. Ако си сред успешни хора - поздравления, и ти си успешен, защото иначе другите няма да са с теб.

Имам много познати. И достатъчно приятели, малко, но качествени - хора, с които сме се доказали едни на други и на които мога да разчитам.

Вдъхновяват ме жените, които са харизматични, които умеят елегантно да постигат целите си, които се развиват и са успешни в личен, и в професионален план и са изключително женствени. И да не забравяме усмивката и очите им - да има онзи пламък на удовлетвореност от живота, който водят и в същото време спонтанност да пробват нови неща. Ето такива хора ме вдъхновяват и с такива хора обичам да общувам.
Нели Паева в интервю за списание "Великолепната Жена"
Снимки: Мартин Паев
ИНТЕРВЮ