ТЕНДЕНЦИИ
Как да управляваме стреса в ежедневието си?

Как да управляваме стреса в ежедневието си?


Не всички знаят, но стресът има две лица – негативен и позитивен. Тук ще си говорим как да овладяваме в ежедневието си негативния стрес и последиците от него. Само нека споменем, че позитивния стрес се появява в онези еуфорични ситуации, когато любимият ни мъж например ни пада на колене и ни предлага брак, когато дъщеря ни е приета да учи в престижно учебно заведение, когато правим сделката на живота си. Общото между позитивния и негативния стрес е, че след като премине същинската ситуация, след това се чувстваме уморени. Това е нормална фаза, която обаче при негативния стрес може да се превърне в изтощение, когато той е хроничен. Стресът от неприятен характер ни прави понякога и свръх напрегнати – не само на емоционално, но и на физическо ниво, и отново, когато това се хронифицира, може да доведе до тревожно разстройство и проява на панически атаки.


Какво е важно да знаем, за да управляваме негативния стрес в ежедневието си?

Премествайте фокуса на вниманието си към нещо приятно за вас или дори неутрално след всяка неприятна ситуация. Това може да е нещо бързо и непринудено, но е важно да отместите концентрацията си от негативния казус към нещо, което бързо да свали градуса на емоционално напрежение вътре във вас. Когато успеете да се успокоите, едва тогава анализирайте ситуацията и помислете как бихте могли да се справите с неприятните и аспекти. Погледнете следващата таблица. Първата колона ни подсказва на какво да се опрем, когато имаме реални ресурси и стъпки, за да преодолеем даден проблем. Втората ни посочва ситуации, в които не можем директно да се намесим, но пък имаме възможността да поработим с потенциала на собствените си емоции и личностни характеристики:

Проблемно-фокусирано справяне
 • Поемане на инициативност и активна позиция за действие
 • Планиране на конкретни действия за справяне с проблема
 • Потискане на конкурентни дейности и по-ясно фокусиране върху решаването на конкретния казус
 • Запазване на самообладание
 • Търсене на социална подкрепа по причини, свързани с директно разрешаване на проблема/ отстраняване на стреса

Емоционално-фокусирано справяне
 • Позитивно изграждане и личностно израстване
 • Приемане на ситуацията и/или на различна гледна точка
 • Обръщане към духовността
 • Проява на чувство за хумор / търсене на източници на хумор и смях
 • Търсене на подкрепа по емоционални причини от наистина близки, доверени хора и институцииДвижете се интензивно
Движете се интензивно в края на ден, изпълнен с напрежение. Свръх-напрегнатата нервна система има нужда буквално да изцеди импулсите на напрегнатост от себе си и най-ползотворния начин за това е чрез движение на тялото. Изберете по свой вкус танци, бягане, тренировка с инструктор. Не чакайте обаче чувството за напрегнатост само да се резорбира. Потискано дълго време то често води до болестни състояния на отделни органи. Оставено на само-управление, свръх-напрежението много бързо може да се превърне и в различна форма на агресия, която ще насочите към някой друг човек или дори към самата себе си.

Дишайте дълбоко
Дишайте дълбоко всеки път, когато под една или друга форма негативния стрес ви залее.
Поемете спокойно бавно и дълбоко дъх през носа, деликатно отворете устни и издишайте през устата. Продължете така, ако е необходимо 5 минути, дори повече и ще забележите промяна в състоянието си и в начина, по който мисълта ви започва по-спокойно да се лее. В особено напрегнати моменти вдишайте дълбоко през носа, но издишайте така, сякаш издухвате пламъка на свещи. Това е много древна анти-стрес техника, която подпомага и по-доброто функциониране на стомаха и панкреаса.


Погалете се
Разперете пръстите на двете ръце и с възглавничките погалете главата по темето и над ушите. Оставете палците да се плъзгат фино от слепоочията, над ушите и назад към тила, а останалите осем пръста плавно да пълзят по темето – от върха на челото, отново назад към тилната част на главата. Тази също много стара техника ще ви успокои бързо и в същото време ще оптимизира работата на мозъка.

Себе-успокоявайте се
Себе-успокоявайте се с повтаряне под формата на мантра на фрази, които да ви дадат кураж и спокойствие в необходимите моменти. „Спокойно! Всичко ще е наред!“, „Ще се справя!“, „И това ще отмине!“ са прости примерни фрази, които повтаряни в трудни моменти многократно, също като при първата стратегия, помагат на ума да се разфокусира от стресора и да се префокусира към режим на успокояване и адекватност за градивни действия.

Пуснете си музика
 • Когато имате нужда от отдръпване от нещо, което ви е фрустрирало, намерете музикални файлове на честота 432 херца (ще откриете изобилие от такива в youtube}
 • Когато имате особено тежка драма – потърсете 528 херца.
 • Когато имате нужда от тонус, пуснете си нещо танцувално и дори тананикайте с музиката. Последното също е тактика за резорбиране на негативния стрес.


Вдишвайте аромат на портокал
Ароматът на портокал едновременно успокоява и приятно тонизира. Намерете качествено етерично масло от див портокал, сложете шишенцето в дамската си чанта и всеки път, когато имате нужда вдишвайте аромата му.

Концентрирайте се
Спрете вътрешния коментатор, който непрестанно ви повтаря колко много и какви неща имате да свършите днес. Уловите ли, че мислите натрапчиво за задачите си и как изоставате, спрете тези мисли, дори с думичката „Стоп!“, ако не успявате да мислите за друго. Също така, учете се да не коментирате и осъждате често другите. Не си даваме сметка, но това много повече напряга нас самите, отколкото да влияе на субектите, които обсъждаме и коментираме. По-скоро бъдете спокойно концентрирани върху себе си и нещата, които ви усъвършенстват.

Релаксирайте
Ако овладеете простичката техника на релаксация и я прилагате всеки ден поне за минутка – две, ще станете много по-резистентни към всички онези дребни неща, които все ви дразнят в заобикалящия свят и дори вътре в самата вас. Релаксацията всъщност е волево отпускане на отделни части на тялото, съпроводено с дълбоко дишане и последвано от утвърждаващи фрази от типа на: „С всеки следващ ден и във всяко едно отношение, аз се чувствам все по-добре и все по-добре!“. Тази техника освен това подмладява, защото отнема излишната напрегнатост в лицевите мускули и подпомага по-качествения сън.Приоритизирайте задачите си по важност и спешност.
Не се разсейвайте с чатове и лични разговори, докато сте се посветили на дадена задача за деня. Приключете я и непременно си дайте малка почивка. Тогава може да си побъбрите с някой по телефона или в чата. Дългите задачи ги разделяйте на части. Между отделните задачи използвайте времето също да се раздвижите леко, да поемете няколко пъти дълбоко дъх и/или да се отпуснете на стола със затворени очи и на фона на отпускаща музика да релаксирате за няколко минутки.Дами, казвам се Анастасия Манлихер и съм с докторска степен по Здравна психология от Софийски университет. Имам и специализация по психо-соматика, част от която е правена в Англия. Над 30 години вниманието ми е насочено към здравословния начин на живот във всичките му аспекти – физическо, психо-емоционално, социално здраве. Йога, здравословно хранене, различни други движенчески и психологически системи, свързани с подобряване на здравето, личностното развитие и качеството на живот са в полезрението ми. От 8 години работя групово и индивидуално с хора, като изграждам модули и тренинги за физическо, психично и психо-телесно здраве. Създавам и индивидуални програми според специфичните емоционални и физически нужди на човек.

Това, на което съм се посветила не е просто работа за мен, а удоволствие и мисия! Потърсете ме при необходимост!

За повече информация и контакт:
Телефон: 0897 777 875
Е-mail: bliss.anastasia@gmail.com
Facebook: Anastasia.Blissful
Instagram: anastasia_blissful

Автор: Анастасия Манлихер

ЗДРАВЕ ЕМОЦИИ