ДНЕВНИК
Йордана Димитрова, Специалист по Етикет, Елегантност и Емоционална интелигентност

Защо някои хора постигат целите си, а други не?


В началото на годината традиционно сме обзети от ентусиазъм да си поставяме цели – направихте ли го? Аз Да. Обърнахте ли внимание колко от целите, които си поставихте миналата година, Ви се наложи да ги включите отново в списъка. Защо се случва така?

Отговора до който съм стигнала е, че резултати постигат тези, които умеят да се фокусират над целите си!

Например: когато решите, че тази година „ще тренирам по-често“ - това не е цел, а неясно твърдение. Но ако решите „ще тренирам по 20 минути през ден“, то тогава Вие си поставяте цел, която е и фокусирана и постижима.

„Една цел трябва да те плаши малко и да те вдъхновява много!“
Джо Витале

Йордана Димитрова, Специалист по Етикет, Елегантност и Емоционална интелигентност

Нека разгледаме някои техники как да се съсредоточите върху целите си и да постигнете повече резултати:

Напишете целите си – ясно и конкретно!
Много хора си мислят, че знаят какво искат, но истината е, че всъщност са много по-наясно какво не искат, вместо какво искат. Внимателно формулирайте целите си за годината и сложете списъка си някъде където често ще ги виждате, например на десктопа, на листче залепено на огледалото... Всеки ден ги четете и зареждайте. Ще видите как Вашето подсъзнание постепенно ще започне да Ви помага като насочва вниманието Ви към теми, свързани с Вашите цели. Усещането е, че точно това, което Ви трябва или Ви интересува във връзка с целите Ви – се появява изведнъж „уж случайно“ в живота Ви. Аз обожавам тези синхроничности, а Вие?

Опишете очаквания резултат!
Дефинирайте как точно ще разберете, че Вашата цел е вече постигната. Например искате да си направите нов сайт – опишете как си представяте, че ще изглежда вече направен – може би ще съдържа 5 основни страници, 10 Блог статии, 5 Ваши снимки, 10 снимки свързани с бизнеса Ви... - ето, че започва да се визуализира в съзнанието Ви, нали? Колкото по-подробно опишете очаквания резултат, толкова по-лесно ще съставите списъка със стъпките/етапите по пътя на постигането на целта Ви. Разпределете ги след това по месеци – и действайте!

Бъдете лоялни към целите си!
Харесвам чувството за хумор на Вселената – в момента, в който кажем, че искаме нещо и веднага започва да ни тества дали сме сериозни! Например, когато реших, че искам вече да бъда точна и да не закъснявам за срещи – започнаха да се случват невъобразими препятствия по пътя ми – паркирала кола пред гаража ми, блокирана улица, катастрофа на пътя... – и общо взето колкото и рано да тръгвах – пак закъснявах, но този път по независещи от мен причини. Това е момента, в който много хора се отказват – казват си: явно аз съм си такава и все ще си закъснявам, каквото и да правя, пак закъснявам... Важно е да устоите и да не се предадете – след като покажете на себе си, че сте сериозна по отношение на целта си и продължите да се стараете по темата, не след дълго Вселената ще последва Вашата категоричност и ще разпръсне облаците над главата Ви – ще се превърнете в Жена, която в колкото и часа да тръгне – винаги е навреме. И дори да Ви се случи да закъснеете, човекът с който имате среща закъснява още повече и ето, че Вие сте пак навреме! Супер, нали!

Сложете си краен срок!
Това е може би най-честият проблем, който виждам около мен – неумението на хората да менажират времето си. В стремежа си да успеят навсякъде – превръщат всяко нещо в приоритет. Знаете ли, че човек, който има много приоритети, всъщност няма приоритети!
Затова е важно да се научите да казвате „Не“ на всичко, което Ви отдалечава от поставените цели.

Минутка за хумор:
- Ти имаш ли мечта?
- Да, да отслабна!
- Защо не отслабваш тогава?
- Ти какво, без мечти ли искаш да остана?!

"Прави днес това, което другите не искат и утре ще живееш така, както другите не могат!"
Джаред Лето

Точно на тази тема създадох 8 степенна програма „Баланс в живота – мисията възможна“, в която преминаваме следните етапи:
1. Ценности
SOS - казвам едно, а правя друго? Знаете ли, че Ценностната ни система е основата, над която базираме решенията си и изграждаме живота си?
2. Приоритети
SOS - имам много Приоритети! Защо многото приоритети е равно на липса на приоритети и как да излезем от порочния кръг на самозаблудата?
3.Баланс
SOS - изгубих Баланса в живота си! Как да научим най-великия урок в живота ни - намирането на баланса, и да спрем да се самосаботираме?
4. График
SOS - нямам време! Вие ли управлявате графика си, или Графика управлява Вас? Какво е тайм-мениджмънт и защо е толкова важен в съвремието ни?
5. Решения
SOS - как да взема правилното Решение? Умеете ли да взимате ефективни решения или оставяте живота си в ръцете на случайността?
6. Целеполагане
SOS - поставям си Цели и не ги спазвам! Защо отначало сме ентусиазирани, а след това губим фокус и скачаме от цел на цел, без да стигаме до успех.
7. Мисия
SOS - не знам каква е Мисията в живота ми? Наясно ли сте какво Ви прави щастливи, вдъхновени и Ви зарежда с енергия всеки ден?
8. Резултати
SOS - изгубих се по пътя! Амбициозни сме, не спираме, действаме - но вместо до удовлетвореност и Резултати - стигаме до прегаряне и апатия, защо?

Великолепната Жена знае, че човек, които има много ПРИОРИТЕТИ, всъщност няма приоритети? Умението правилно да приоритизираме сферите в живота си е КЛЮЧ за много врати!

Йордана Димитрова
Експерт Личен Имидж и Бранд
Специалист по Етикет, Елегантност и Емоционална Интелигентност

P.S. - Искате ли да Ви помогна да определите ценностите и приоритетите си? Включете се в програмата "Код ВЕЛИКОЛЕПНА", където ще Ви запозная с моята 8 степенна програма „Баланс в живота – мисията възможна“!

Проверете кога са следващите дати:
АКАДЕМИЯ ВЕЛИКОЛЕПНАТА ЖЕНА

БЛОГ