ТЕНДЕНЦИИ
Допаминова диета за баланс между работа и личен живот!

Какво е Допаминова диета за баланс между работа и личен живот?


Много хора си задават често въпроса: Как се постига баланс между личен живот и работата? Съществува ли той?
Изхождайки от организационната култура на работното място, която насърчава гъвкавостта и креативността, бихте си помислили, че балансът е трудно постижим.
Добре е ясно да се дефинира, че голяма част от баланса между професионалния и личния живот е отговорност на вашите работодатели, другата част се контролира от вас. Тази толкова важна тема е основна за много корпорации, особено в период на Ковид ситуация.
Да работиш усилено, да постигаш целите си и да разкриваш потенциала си е невероятно нещо и със сигурност не е нещо, от което можем да се откажем. Но може би, ако си позволите малко повече време за „Аз-а“си, за самосъзнанието и емоционалната си интелигентност, би могло да усетим баланса, който ще ни вдъхнови за още по-големи постижения и цялостен успех.
Балансът е въпрос на пропорция – колкото повече работим, толкова и трябва да почиваме. Отговорност на вашите работодатели и другата част се контролира от вас
Балансът е субективна философия и отговорност. Балансът е свързан с регулация на емоциите и възможността на физиологично ниво да се активират подходящи емоции. Amygdala е структура в мозъка, свързана с регулацията на емоциите. Тя “сканира” влиянието на средата и сигнализира на човека дали има заплаха или награда. Тя регулира емоциите, за да изберем и предприемем стратегията: борба или бягство. Благодарение на оценките, които правим за средата около нас - заплаха или награда ние предприемаме проактивно или защитно поведение.
Ефективното използване на информацията от емоциите се свързва с Емоционалнтаа интелигентност, а тя предопределя психофизиологията ни.


Балансът на емоционално и биохимично ниво предполага баланс между нивата на хормоните окситоцин, серотонин, допамин и кортизол /стрес/, адреналин /гняв, тревожност, страх/. Кортизолът и адреналинът ни разболяват и влияят върху спонтанните и нерационални решения.
Когато средата в работата се възприеме като награда, като защитено място, благоприятна, удовлетворяваща, позивна, тогава в мозъка и стомахът ни се секретират повече от хормона серотонин и допамин, окситоцин. Допаминът регулира настроението и мотивацията ни.
Биохимията на емоциите влияе на тялото ни, а то е нашия подсъзнателен ум. То не прави разлика между преживяването, което поражда емоцията и емоцията, която създавате само с мисълта си.


Предлагам Ви моята Допаминова диета за постигане на здравословен баланс в работата и личния живот!


Допаминова диета в работата ви!

1. Идентифицирайте полезните аспекти от работата си. Помислете как можете да направите дори една скучна задача забавна.
Мисълта и емоцията свързана с нея, че работата може да ви даде възможност за развитие, повишаване на компетентност, контакти с клиенти, възможност за кариерно развитие, възможност за подготовка за частен бизнес, удобства: работата е близо до дома ви, работите от вкъщи, финансова удовлетвореност, застрахователни и социални пакети е много възнаграждаваща!.
Когато възприемаме повече ползите, отколкото негатините от работното място, толкова повече ще се повиши допамина. Той се активира и в моментите, когато правите нещо за себе си, въпреки натоварения график – усмивки, напитка, малки разходки.
2. Слушайте думите на колегите си и чуйте само тези, които се отнасят към работния процес. Така ще активирате положителни емоции и оттам подходи за постигане на целите в работата.
3. Филтрирайте съзнателно възприятията на информацията и избирайте само тази, която се отнася до позитивните ефекти от работата.
4. Създайте си Emotions board. Измервайте емоциите на екипа сутрин, преди работа и приоритизирайте задачите, съобразно емоциите на екипа. Ако са с висок негативен интензитет, разказвайте за 10 мин смешни истории или вицове, за да снижите негативния интензиттет и го трансформирате в позитивен.
5. Създайте си навици за концентрация, които ще ви помогнат да не се разсейвате – приложения forest, pomodoro.
6. Често сме твърде фокусирани върху това, което трябва да „правим“: да отговаряме на имейли, да имаме срещи и срещи, да завършим нашия списък със задачи. Трябва да отделим време просто да „бъдем“, когато правим пауза в работата си и се наслаждаваме на момента. Може да отидем да видим нещо вдъхновяващо или красиво, или да прекараме време с любими хора – всичко, което кара притесненията ни за бъдещето да отпаднат.
7. Ставайте от бюрото си от време на време и се движете, правете упражнения и ще се уверите в ефекта на феромоните при физическите упражнения и активация на серотонин и допамин.
8. Изградете емоционален баланс в период на работен стрес – удължавайте реакцията си и осъзнавайте какво точно ви стресира – хората, процеса, времето, емоциите. Изберете подходяща реакция в подходящо време и спрямо подходящ човек.
9. Окситоцинът се активира при колегиални прегръдки, шеги, смях, закачки, приятни изненади, весели събития. Намерете си приятел на работното място
10. Помислете за думите на Ричард Брансън: „Трябва да можем да се забавляваме на работа и да извличаме най-доброто един от друг.“ Подобна е и мисълта на Платон „Можеш да откриеш повече за човек за един час игра, отколкото за година разговор“
11. Изборът на работа е избор и на мениджър. Изберете си шеф с Емоционално интелигентен подход на управление
12. Намирането на работа, която ви харесва, означава, че работата и животът няма да бъдат толкова разделени. Обичайте работата си.
13. Да приемем емоционално, че можем да грешим и се проваляме.


Допаминова диета в личния живот!
1. Балансът в личния ви живот зависи и от партньора ви. Уверете се, че това е точно той и ще имате в изобилие допамин и окситоцин.
2. В седмичния график си включете допаминови събития – семейни събития, срещи с приятели, часове с децата.
3. В период на почивка е препоръчително много движение – разходки, пътуване, физически упражнения.
4. Отделяйте си често и достатъчно време за себе си – медитация, сън, уединение, музика, здравословна храна, много вода.
5. Поддържайте Дигитален Детокс най-малко 3 часа на ден.
6. Добре е да помислите за нивото на вашите мисловни модели /Mindset/. Изследвания доказват, че хора склонни към стрес са хора с фиксирано, негативно мислене и ориентация към негативно възприемане и интерпретация на събитията от средата. Развийте и използвайте развиващо се мислене, чрез което да се учите, изграждате опит. Развиващото се мислене активира хормоналната секреция на серотонин и допамин.
7. Планирайте и генерирайте позитивна емоция всяка сутрин преди работа. Валидно е и в моментите, когато ви предстои вземане на важно решение за кариерата ви.
8. Опознайте емоциите и използвайте само тези, които са свързани с работните процеси. Не включвайте в работните взаимоотношения емоции, които нямат нищо общо с работата ви.
9. Опознайте потребностите си! Незадоволените потребности имат външна изява чрез емоционална реактивност. Позитивните емоции са индикатор за задоволени потребности и обратното, негативните емоции носят информация за незадоволени потребности.
10. Опознайте самосаботажите си – да сте перфектни, да не може да почивате, да не можете да казвате НЕ, мислите, че ако много работите ще ви забележат.
11. Посещавайте уроци по пеене, музика, танци, плуване и чувайте гласа си, наблюдавайте движенията си, за да откриете талантите си!
12. Изберете си вдъхновяващо хоби – готвене, каране на кола, фитнес, гледане на цветя и др.
13. Редовно подреждайте дома си и пренареждайте гардероба си, като подарявате ненужните дрехи. Щастието е свързано с възможността да подарявате щастие на другите.
14. Колкото по-ясен е смисълът на живота ви, толкова по фокусирани и щастливи ще сте.
15. Прегръщайте децата си, подарявайте целувки за лека нощ и танцувайте, докато не усетите, че не можете да танцувате повече.
16. Запишете се на курс по хумор и смехотерапия. Хуморът е буфер срещу стрес и е средство да увеличите нивата на хормоните серотонин и допамин.

Д-р Антонина Кардашева, психолог, психотерапевт, коуч, ментор, експерт по емоционална интелигентност, изследовател, управленски консултант, обучител.

Дами, казвам се Антонина Кардашева и през блендата на социалните ми роли на професионалист: психолог, психотерапевт, коуч, ментор, експерт по емоционална интелигентност, изследовател, управленски консултант, обучител - ценността на знанието за адаптацията и емоционалното Ви здраве е гарантирано!

За повече информация: www.drantoninakardasheva.com

Автор: Д-р Антонина Кардашева.

ЕМОЦИИ