От години, с моето семейство обичаме да ходим в неделя на брънч. Особено през студените месеци ни е като семейна традиция!
Какво всъщност е Брънч / Brunch ?
Брънч - комбинация от късна закуска и ранен обяд. Думата Brunch е образувана от сливането на английските думи за закуска и обяд „breakfast“ и „lunch“. Първоначалната идея е да се измисли име за храненето, което се случва след късното ставане през уикендите.
Макар и с английски корени, брънчът е много популярен в САЩ и Канада. Традиционно се провежда в неделя, в часовете 11:00 - 16:00 часа. Кой не обича да се поизлежава в леглото в неделния ден, особено след съботна вечер до късно, нали? Обикновено е под формата на блок маса и е на самообслужване.
Брънч - обобщено това е ранен неделен следобед, споделен със семейство и приятели, докато се наслаждаваме на вкусна храна, в приятна атмосфера, без да бързаме. Можем да започнем с яйца и палачинки за закуска, след което постепенно да продължим с предястия и леки ястия, завършвайки с чай/кафе и десерт. Характерно за брънча е, че ни посрещат с чаша пенливо вино и/или коктейл. Както обичам да казвам, всяко нещо в Етикета, има своята логична предистория:
Думата „брънч" за пръв път се споменава през 1895 г. от английкия автор Гай Берингер, който развива идеята това да бъде разпускащо и небрежно сливане на късната закуска и ранния обяд, предимно светско и даващо възможност за отмора след продължителните съботни нощни партита, а също така носещо предимството денят да започва с консумацията освен на кафе и чай, и на някои леки алкохолни напитки за тонизиране.
Ето защо, някои известни коктейли са създадени точно в тон с идеята сутрин или по време на брънч да се заличи умората от среднощните съботни партита - например „Блъди Мери" и „Белини".
Вдъхнових ли Ви за Брънч?
Знаете ли, че в София вече има Брънч за ценители в ресторант ADOR - уникално петзвездно преживяване!
Снимките са от там! Вижте повече тук:
Брънч ВЕЛИКОЛЕПИЕ в ADOR
Какво всъщност е Брънч / Brunch ?
Брънч - комбинация от късна закуска и ранен обяд. Думата Brunch е образувана от сливането на английските думи за закуска и обяд „breakfast“ и „lunch“. Първоначалната идея е да се измисли име за храненето, което се случва след късното ставане през уикендите.
Макар и с английски корени, брънчът е много популярен в САЩ и Канада. Традиционно се провежда в неделя, в часовете 11:00 - 16:00 часа. Кой не обича да се поизлежава в леглото в неделния ден, особено след съботна вечер до късно, нали? Обикновено е под формата на блок маса и е на самообслужване.
Брънч - обобщено това е ранен неделен следобед, споделен със семейство и приятели, докато се наслаждаваме на вкусна храна, в приятна атмосфера, без да бързаме. Можем да започнем с яйца и палачинки за закуска, след което постепенно да продължим с предястия и леки ястия, завършвайки с чай/кафе и десерт. Характерно за брънча е, че ни посрещат с чаша пенливо вино и/или коктейл. Както обичам да казвам, всяко нещо в Етикета, има своята логична предистория:
Думата „брънч" за пръв път се споменава през 1895 г. от английкия автор Гай Берингер, който развива идеята това да бъде разпускащо и небрежно сливане на късната закуска и ранния обяд, предимно светско и даващо възможност за отмора след продължителните съботни нощни партита, а също така носещо предимството денят да започва с консумацията освен на кафе и чай, и на някои леки алкохолни напитки за тонизиране.
Ето защо, някои известни коктейли са създадени точно в тон с идеята сутрин или по време на брънч да се заличи умората от среднощните съботни партита - например „Блъди Мери" и „Белини".
Вдъхнових ли Ви за Брънч?
Знаете ли, че в София вече има Брънч за ценители в ресторант ADOR - уникално петзвездно преживяване!
Снимките са от там! Вижте повече тук:
Брънч ВЕЛИКОЛЕПИЕ в ADOR
Брънч Етикет
Ето и някои основни правила, които са част от Етикета на маса, но с акцент към брънч културата:
- Не пълнете няколко чинии едновременно
- Не препълвайте чиниите с храна
- Не смесвайте храните в чинията
- Взимайте нови прибори към всяка чиния
- Оставете деликатеси и за другите гости
- Не пълнете устата с много храна
- Хранете се с еднакво темпо
P.S. В случай, че искате да шлифовате уменията си, вземете Уебинар на запис: Етикет на маса
Брънч Дрескод
Предвид това, че Брънчът в България набира популярност едва през последните години, често ми задават въпроси по отношение на Дрескода.
Изхождайки от това, че е неделя, лежерно време, искаме да ни е приятно, удобно и комфортно - подходящият Дрескод е casual elegance.
Ето снимки за вдъхновение по темата, от срещата на Дамите от кориците на "Великолепната Жена" - насладихме се на: Пролетно Брънч ВЕЛИКОЛЕПИЕ в ADOR
Изхождайки от това, че е неделя, лежерно време, искаме да ни е приятно, удобно и комфортно - подходящият Дрескод е casual elegance.
Ето снимки за вдъхновение по темата, от срещата на Дамите от кориците на "Великолепната Жена" - насладихме се на: Пролетно Брънч ВЕЛИКОЛЕПИЕ в ADOR
Минутка за хумор:
-Моята жена е почитател на здравословното хранене, всичко сурово било мноооого полезно.
-Знам, знам, тя и моята не може да готви...
Великолепната Жена знае, че хубавата храна е тази, която ни кара да се чувстваме добре и да изглеждаме привлекателно!
Йордана Димитрова
Експерт Личен Имидж и Бранд
Експерт Личен Имидж и Бранд
P.S. - Ако имате нужда от знания и вдъхновение на теми Етикет и Елегантност, включете се в 3 месечната ни Програма "Код ВЕЛИКОЛЕПНА".
Проверете кога са следващите дати:
АКАДЕМИЯ ВЕЛИКОЛЕПНАТА ЖЕНА