ДНЕВНИК
Йордана Димитрова, Специалист по Етикет, Елегантност и Емоционална Интелигентност

Удоволствието наречено Брънч - какъв е етикета и дрескода?

От години, с моето семейство обичаме да ходим в неделя на брънч. Особено през студените месеци ни е като семейна традиция!

Какво всъщност е Брънч / Brunch ?

Брънч - комбинация от късна закуска и ранен обяд. Думата Brunch е образувана от сливането на английските думи за закуска и обяд „breakfast“ и „lunch“. Първоначалната идея е да се измисли име за храненето, което се случва след късното ставане през уикендите.

Макар и с английски корени, брънчът е много популярен в САЩ и Канада. Традиционно се провежда в неделя, в часовете 11:00 - 16:00 часа. Кой не обича да се поизлежава в леглото в неделния ден, особено след съботна вечер до късно, нали? Обикновено е под формата на блок маса и е на самообслужване.

Брънч - обобщено това е ранен неделен следобед, споделен със семейство и приятели, докато се наслаждаваме на вкусна храна, в приятна атмосфера, без да бързаме. Можем да започнем с яйца и палачинки за закуска, след което постепенно да продължим с предястия и леки ястия, завършвайки с чай/кафе и десерт. Характерно за брънча е, че ни посрещат с чаша пенливо вино и/или коктейл. Както обичам да казвам, всяко нещо в Етикета, има своята логична предистория:

Думата „брънч" за пръв път се споменава през 1895 г. от английкия автор Гай Берингер, който развива идеята това да бъде разпускащо и небрежно сливане на късната закуска и ранния обяд, предимно светско и даващо възможност за отмора след продължителните съботни нощни партита, а също така носещо предимството денят да започва с консумацията освен на кафе и чай, и на някои леки алкохолни напитки за тонизиране.

Ето защо, някои известни коктейли са създадени точно в тон с идеята сутрин или по време на брънч да се заличи умората от среднощните съботни партита - например „Блъди Мери" и „Белини".

Вдъхнових ли Ви за Брънч?
Знаете ли, че в София вече има Брънч за ценители в ресторант ADOR - уникално петзвездно преживяване!

Снимките са от там! Вижте повече тук:
Брънч ВЕЛИКОЛЕПИЕ в ADOR

Брънч Етикет

Ето и някои основни правила, които са част от Етикета на маса, но с акцент към брънч културата:
  • Не пълнете няколко чинии едновременно
Да, блок масите могат да бъдат много изкушаващи - всичко изглежда толкова апетитно, че ни се иска да го опитаме веднага. Вместо да претрупваме масата с храна, остатъци и чинии - нека да запазим естетиката, давайки възможност на сервитьора да отсервира едната чиния, преди да си вземем следващата.

  • Не препълвайте чиниите с храна
Често по време на брънч виждаме хора, които носят преливащи от храна чинии. Освен, че е лош маниер да оставяме храна в чинията, както често се случва когато сме прекалили с размера на порцията, в случая нарушаваме и основно правило в Етикета на маса - храна се слага до вътрешния ръб на чинията. Когато има храна по външния борд на чинията, не само ние рискуваме да се изцапаме, но и сервитьора при отсервирането.

  • Не смесвайте храните в чинията
Вместо да бързате да опитате от всичко - слагайки салата, предястие и основно в една чиния - забавете темпото. От Вас зависи на колко степенно меню ще се насладите - хранете се като на ресторант, взимайте ястията едно след друго. Освен елегантност на масата, ще имате и друг бонус - няма да преядете.

  • Взимайте нови прибори към всяка чиния
Друго основното правило в Етикета на маса е, че веднъж влезли приборите в чинията, те не излизат от нея. Не ги пазете, не ги оставяйте мръсни на масата, спокойно оставете сервитьора да ги отсервира. Взмете си нови или помолете да Ви донесат, често в елитните ресторанти има заредени на масата няколко вида прибори.

  • Оставете деликатеси и за другите гости
Традиционна част от брънч менюто са деликатесите, но това не означава, че можете да изядете всички стриди/омари. Освен, че рискувате да Ви прилошее, лош маниер е да не съобразите съотношението цена/количество. Дайте възможност и на другите гости да опитат деликатесите.

  • Не пълнете устата с много храна
Както казахме - същността на брънча е приятна неделна среща, в която си говорим с приятели и роднини. Едно от най-неприятните неща на маса е говоренето с пълна уста. За да можете да се включите в светската беседа във всеки един момент, вместо да се налага да си криете устата дъвчейки, просто заложете на по-малки хапки.

  • Хранете се с еднакво темпо
За да не се окаже, че някои още са на предястието, а други на десерта, опитайте да се храните всички с приблизително еднакво темпо. Ако сте от приказливите, дайте възможност и на другите да се изкажат, а Вие през това време хапнете и настигнете групата. Ако сте от бързо хранещете се, забавете темпото и се насладете на всяка хапка - неделя е!

P.S. В случай, че искате да шлифовате уменията си, вземете Уебинар на запис: Етикет на маса
Йордана Димитрова на брънч в ADOR

Брънч Дрескод

Предвид това, че Брънчът в България набира популярност едва през последните години, често ми задават въпроси по отношение на Дрескода.

Изхождайки от това, че е неделя, лежерно време, искаме да ни е приятно, удобно и комфортно - подходящият Дрескод е casual elegance.

Ето снимки за вдъхновение по темата, от срещата на Дамите от кориците на "Великолепната Жена" - насладихме се на: Пролетно Брънч ВЕЛИКОЛЕПИЕ в ADOR
Йордана Димитрова с Дами от "Клуб Великолепната Жена"
Минутка за хумор:
-Моята жена е почитател на здравословното хранене, всичко сурово било мноооого полезно.
-Знам, знам, тя и моята не може да готви...
Великолепната Жена знае, че хубавата храна е тази, която ни кара да се чувстваме добре и да изглеждаме привлекателно!
Йордана Димитрова
Експерт Личен Имидж и Бранд

P.S. - Ако имате нужда от знания и вдъхновение на теми Етикет и Елегантност, включете се в 3 месечната ни Програма "Код ВЕЛИКОЛЕПНА".

Проверете кога са следващите дати:
АКАДЕМИЯ ВЕЛИКОЛЕПНАТА ЖЕНА
БЛОГ