ИНТЕРВЮТА
Галя Менова на корицата на бр.55 на седмичното Лайфстайл списание на Великолепната Жена!

Интервю с ВЕЛИКОЛЕПНАТА Галя Менова

ВИЗИТКА:
Галя Менова притежава над 14 години опит в разработване и управление на проекти, финансирани от национални и европейски фондове. Завършила е „Публична администрация“ – магистър в Софийски университет „Св. Климент Охридски”и има дългогодишен опит в областта на европейското и българското законодателство, касаещо разходване на средства от Европейските структурни и инвестиционни фондове.

Познава отлично националното и европейско законодателство в областта на земеделието и селските райони - „Програма за развитие на селските райони”,ОП „Иновации и конкурентоспособност“, ОП „Развитие на човешките ресурси“, Програма за морско дело и рибарство, Национална програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор, ОП „Добро управление“ и други.

От 2017 година е външен оценител към Местни инициативни групи на проектни предложения по ОП „Иновации и конкурентоспособност“, ОП „Развитие на човешките ресурси“, Програма за развитие на селските райони. Тя познава проектния цикъл от всичките му страни.

Галя Менова е собственик на Хюманконсултинг- консултантска компания с основна дейност подготовка и управление на проекти по различни финансиращи програми. Екипът на фирмата се състои от опитни експерти в различни области, с успешна практика в разработването, изпълнението и отчитането на проекти по европейски и други донорски програми и фондове. Услугите са насочени към физически и юридически лица, както и общински администрации, търсещи решения за финансиране развитието на свои идеи или бизнес.Фирмата е реализирала за свои клиенти проекти с привлечени средства за над 200 милиона евро.

Хюманконсултинг, в лицето на Галя Менова е част от международната организация BNI - Business Network nternational за бизнес чрез препоръки, като в BNI Pro Галя е била и президент на дружеството. Тя е награждавана многократно за един от най-изявените и вечно даващи бизнес лидери в организацията.

Галя Менова е член на управителния съвет на Асоциацията на жените предприемачи в България „Селена“ и с удоволствие подпомага развитието на женското предприемачество в България. Всяка година е спонсор на „Денят на жената предприемач“.

През 2021 година Галя Менова получава наградата „Бизнес жена на годината“ в категорията „Обучение Европейски проекти“. Отличена е, че през 2020г. създава единственото по рода си авторско обучение на тема „Разработване на успешен европейски проект“, с което обучава нови специалисти в тази сфера.

Каква е истинската красота на жените? Според Вас доколко е важен външния вид в живота на една жена? Споделете какъв е Вашият личен стил, имате ли си любими аксесоари, цветове, принтове? Какви са Вашите ритуали за красота?

Истинската красота на жените се крие в тяхната идентичност и ценностна система.
За мен жената е на първо място вдъхновение за самата себе си и след това за всички останали. Една жена трябва да бъде в хармония със себе си, за да покаже и своята истинска красота, която е свързана с вътрешния ѝ свят и с това, което показва навън.

Външният вид също е отражение на нас самите, той показва отношението на жената към нея самата и отношението към останалите. Много често по външния вид можем да разберем какъв е човек отвътре, дали е щастлив, дали обича предизвикателства, дали е забавен, интересен, енергичен, смел или самоуверен, и т.н. Когато се вгледаме в детайлите, може да получим много информация за човека срещу нас.

В моят личен стил залагам по-скоро на класически елегантни дрехи, които подбирам с цел ми бъдат и удобни. Обичам да има цветове във визията - червено, зелено, оранжево, бежово и златно. Залагам като акцент най-много на обувките и чантите. Личният стил е съчетание не само на дрехи и аксесоари, но и на цялостна завършеност на образа, което включва грим, прическа, цвят на косата, маникюр, дори парфюма, който използваме, много е важно и състоянието на кожата ни. Ежедневно срещаме много красиви жени, облечени с дизайнерски дрехи, но много често оставят у нас усещането за незавършеност на образа.

Моите ритуали за красота са много лесни за изпълнение. На първо място е добрия сън, защото той запазва кожата свежа. Използвам натурална козметика за лицето и тялото ми. Гримът при мен е много лек без излишни елементи – лек фон дьо тен, червило и спирала. Една жена е много по-красива, когато използва по-малко грим и заложи повече на грижа за кожата си. Аз харесвам изчистени и семпли визии, защото те носят усещането за свежест, чистота, класа и великолепие на жената.

Галя Менова в интервю за списание "Великолепната Жена"

Казват, че човек се учи докато е жив, съгласна ли сте? Какво е Вашето осъзнаване през последната година? Коя е любимата Ви книга? Баланс в живота - мисията възможна или не? Бизнес по женски – смятате ли, че има такъв начин?

Напълно съм съгласна, че човек се учи непрекъснато от заобикалящия го свят и кой колко ще научи зависи от самия него, от това дали познава достатъчно себе си, от целите, които си поставя и амбициите, които има.

През последните години осъзнах, че всичко, което ми се случва не е случайно и всяко събитие или човек, с който ме среща живота е дадено, за да науча нещо, да се усъвършенствам и да ставам все по-осъзната по моя път, да изпълнявам мисията си и да бъда удовлетворена и щастлива от това.

Има много книги, които харесвам, чела съм много класическа литература, тъй като любим предмет в училище за мен беше Литературата. Мой любим роман е ''Тютюн'' на Димитър Димов, тъй като показва моралните избори на героите, изборът между истинските и фалшивите ценности в живота. От този роман научих нещо много важно, че парите не могат да донесат щастие и че те са в основата на ценностния хаус у човека. Научих, че е много по-важно да намерим мисията в живота си и да я следваме, защото тогава, когато сме изправени пред избори, решенията стават много по-лесни за нас. Когато знаем кои сме и разбираме себе си, ще бъдем възнаградени и духовно, и материално. Само тогава можем да бъдем близо до баланса в живота ни.

Сега има много книги за личностно развитие и осъзнаване, които дават съвети, и в много от случите и готови решения, но за мен в класическата българска литература има нещо по-дълбоко. През опита на миналите поколения и епохи, ние можем да достигнем до много знания за себе си. Затова препоръчвам книги като “Криворазбраната цивилизация“ от Добри Войников, ''Под игото'' и ''Немили-недраги“ от Иван Вазов, ''История славянобългарска'' от Паисий Хилендарски, ''До Чикаго и назад'' и ''Бай Ганьо'' от Алеко Константинов, ''Железният светилник'' от Димитър Талев, ''Нощем с белите коне'' от Павел Вежинов, ''Антихрист'' от Емилиян Станев, ''Осъдени души'' от Димитър Димов и още много други.
От чуждестранните автори препоръчвам книгата ''Проницателят'' на Анди Андрюс, която показва, че понякога всичко, от което се нуждаем е просто нова гледна точка.

За мен бизнеса не се дели на бизнес по женски и на бизнес по мъжки.
Аз разбирам бизнеса, като правене на нещо добро за себе си и за другите, защото ако липсват ценности в бизнеса, то тогава правенето му е лишено от смисъл. Забелязала съм, че всеки бизнес прилича на своя основател или собственик, независимо дали това е мъж или жена. В комуникацията ми с много хора през годините, виждам че понякога те искат да избягат и да създадат друг образ за бизнеса, различен от това, което са те самите, и много често това си личи, тъй като не им носи удовлетворение. Затова за мен бизнесът трябва да бъде преди всичко човешки, независимо дали се ръководи от мъж или жена.

Галя Менова в интервю за списание "Великолепната Жена"

Важно ли е първото впечатление, което оставяме когато се запознаваме с нови хора? Етикет, протокол и добри обноски – къде е мястото им живота ни? Познаването на етикета на маса, винения, светски, бизнес, международен етикет – необходимост или помпозност?

Първото впечатление е важно, когато се запознаваме с нови хора и затова вярвам, че никога няма да сгрешите, ако бъдете автентични, позитивни и искрени.

Познаването на етикета в общуването с хората също е знание, което можем да усвоим и което ще ни направи още по-уверени и свободни в комуникацията. Разбира се и за това знание се изисква осъзнатост, за да може да се прилага където и когато е необходимо, спрямо ситуацията, в която се намираме.

Галя Менова в интервю за списание "Великолепната Жена"

Говоренето пред публика – изпитание или удоволствие? Комуникативна личност ли сте, важно ли е да умеем да водим Светски разговори? Според Вас кои са основните бариери в комуникацията между хората и как могат да бъдат преодолени? Как тълкувате израза - Култура на словото?

Говореното пред публика за мен е изключително удоволствие, но ще споделя обаче, че не винаги е било така. Преди няколко години публичността и заставане пред публика за мен беше истинско изпитание. С течение на времето се наложи да говоря пред публика поради естеството на моята работа. Започнах да участвам в различни събития като лектор и да предавам знанията си, членувам в различни бизнес организации, в които многократно ми се налага да излизам пред публика и да представям себе си и дейността, която развивам. Осъзнах много бързо, че когато говоря по теми, които са близки до мен, в които съм професионалист, говореното пред публика от изпитание се превръща в истинско удоволствие. Така се стигна и до създаване на моето авторско обучение ''Разработване на успешен европейски проект'', през което преминаха над 40 нови специалисти по разработване на европейски проекти.

Когато знаеш, че със знанията си можеш да помогнеш на други хора, забравяш за притеснението и даваш всичко от себе си. Разбира се правилната дикция, изразяването, дишането, стойката - всичко има значение в комуникацията, но това също е знание, което ако човек желае може да придобие и да приложи, за да стане по-добър комуникатор и събеседник.

Да умеем да водим Светски разговори също е важно и ако спазваме няколко прости правила, винаги ще се чувстваме добре в компанията на различни хора. На мен лично при Светските разговори ми помага любопитството, но искреното любопитство, когато се интересувам наистина от това как мисли моя събеседник, какво го вълнува и какво го вдъхновява. Няма човек, който да не обича да говори за себе си и това е ключово в комуникацията.

Основните бариери в комуникацията между хората според мен се базират на неприемане на различното мнение, неприемане на противоположна гледна точка. Винаги съм уважавала хора с различно мислене, харесвам когато някой не се опасява да сподели несъгласие. За мен това са ценни събеседници и се опитвам да разбера какво ги кара да мислят така, защото по този начин мога да науча много и да придобия друг поглед върху ситуацията. В комуникацията е важно уважението към събеседника и емпатията, която винаги помага.

Културата на словото се формира от най-детска възраст и когато станем осъзнати хора, ние можем да работим за да я развиваме. Най-сигурният начин за това е като четем повече книги, обогатяваме речника си и подбираме обкръжението и средата, в която живеем, работим и творим.

Галя Менова в интервю за списание "Великолепната Жена"

Каква роля играе темата за Естетиката на движенията в излъчването на една жена? Може ли според Вас една жена да направи първо впечатление с походката и осанката си или това не е от значение? Как поддържате тялото си, спортувате ли?

Естетиката на движенията в излъчването на една жена е много важен елемент.По осанката на един човек, можеш да разбереш елементи от характера му. Обикновено, когато хората са натоварени с много проблеми, те са прегърбени, свити, а когато са много въодушевени и амбицирани са изправени като струна.

Важно е една дама да има добра осанка и походка, защото това я прави елегантна и уверена.

Поддържам тялото си като внимавам с какво се храня, почитател съм на здравословната и вкусна храна и хубавото червено вино. Обичам много разходките и танците.

Галя Менова в интервю за списание "Великолепната Жена"

Обичате ли себе си, как изразявате тази любов? Имате ли си хоби, увлечение – разкажете ни? Коя е любимата Ви дестинация? Имате ли си семейни традиции? Вие сте човек, който е свикнал всичко да планира или сте по скоро по импровизациите?

Обичам себе си много, но често се хващам как обичам повече другите и се пренебрегвам. Когато усетя нещо такова се спирам и веднага си организирам пътуване.

Обичам да посещавам СПА дестинации и да си почивам с хубава книга в ръце и да се поглезя с различни процедури за лице и тяло.

За мен е важно да планирам времето, работата, живота си, но с годините разбрах, че понякога има обстоятелства, на които не можем да влияем и те много бързо могат да преобърнат нашите планове. За това винаги има място в моя живот и за импровизации и много често се оказва, че резултатите от тях са по-сполучливи, от колкото при планираните действия.

Галя Менова в интервю за списание "Великолепната Жена"

През последните години се поставя акцент на развиването на Личен Имидж и Бранд – съгласни ли сте с това? Как бихте се описали с 3 думи? Кой е успешният Делови вид за жените?

Личния Имидж и Личния Бранд са взаимно свързани, но и различни. Имиджът е лицето на личността и може сравнително лесно да бъде променян и управляван, докато брандът е нещо повече - наложеното име, наложените разпознаваеми белези, асоциациите, които имаме за дадена личност, изградена като бранд.

Брандът е доста по-асоциативен от имиджа и за изграждането му е нужна много работа. Брандът идва тогава, когато вече е изграден имиджа, тъй като за него е нужна история, той е образ, който е изграждан и отстояван с години. Името на бранда е гаранция за професионализъм, надеждност, доверие и качество.

Джеф Безос (основател на Amazon) казва: ''Брандингът е буквално това, което хората казват за Вас, когато Вие не сте в стаята''.

Личният бранд е асоциацията за теб, която хората имат, когато чуят твоето име. Асоциация за твоите лични качества, характер и професионалната ти експертиза. Личният бранд е нещо, което всеки един от нас притежава. Това сме самите ние - нашата същност, нашите силни и слаби страни, онова, с което се занимаваме. Благодарение на личния бранд ние се свързваме със себе си и с другите, като им носим точно тази стойност, от която имат нужда.

Трите думи, с които бих се описала са: професионализъм, борбеност, чувственост.

Облеклото е изключително важно за всеки човек. То не е просто необходимост, а начин на представяне. А що се отнася за бизнес сферите и по-конкретно за деловата жена, за мен тя трябва да спазва определен дрескод.Прекалената показност и претенциозност са в минус на стилната бизнес дама. Също така не са подходящи прозрачни дрехи, както и дрехи с големи щампи и ярки цветове. Жената трябва да бъде преди всичко жена и да умее да се облича с вкус и стил, което си е цяло изкуство. В тази връзка за мен беше много полезен мистър класа ''Какво има в гардероба на съвременната Бизнес Дама?'' от Програмата ''Код Великолепна'' на Йордана Димитрова.

Галя Менова в интервю за списание "Великолепната Жена"

Важно ли е да подбираме обкръжението си? Имате ли много приятели? Споделете имена на хора, които Ви вдъхновяват? Трябва ли е да поставяме граници в общуването си с хората?

Нашето обкръжение и нашите приятели са осъзнат избор, който всички ние правим. Всички сме чели истории за хора, които променят генерално живота си само като сменят средата и приятелския си кръг. Щастлива съм, че имам много приятели и колеги, с които се подкрепяме, забавляваме се и си помагаме.

Най-голямото вдъхновение за мен са децата ми – имам син на 12 години и дъщеря на 5 години. Много често споделям с тях някакъв казус от ежедневието ми и обичам да ги изслушвам как те биха се справили с проблема. Впечатлена съм колко простички решения могат да предложат децата и колко изобретателни и креативни са, а това е нещо, което ние възрастните постепенно губим.

Най-близкия до мен човек е моят съпруг, с който сме заедно над 20 години. Той освен, че е част от живота ми, е част и от работата ми. Без него нямаше да имам смелостта да започна самостоятелна дейност и да помагам на толкова много фирми да се развиват с помощта на европейското финансиране в България. Той е моят най-голям мотиватор и ментор. Обичам да споделям с него моите, в голяма част от случаите, налудничави идеи и да наблюдавам как реагира, да изслушам аргументите му, като се стремя да взимам правилни решения, когато съм осъзнала емоциите си.

Полезно е да се научим да поставяме граници в общуването с хората, когато това е здравословно за нас.

Йордана Димитрова и Галя Менова, "Великолепната Жена"

Снимки: Личен архив

ИНТЕРВЮ