ПЪТЕШЕСТВИЯ
Истанбул

Истанбул - невероятният град на два континента!


Прекрасно е да пътуваш, а още по-прекрасно е споделеното пътешествие!


Бизантион-Византион-Константинопол-Цариград-Истанбул, наричан просто Истанбул, е уникален град!

Най-вероятно, ще се съгласите с твърдението на моя близка, която казва:
„Не обичам да ходя на едно и също място два пъти, но в Истанбул бих се връщала отново и отново!“
Това е четвъртият път, в който посещавам Истанбул, и докато предишните три бяха с цел екскурзия, сега комбинирах приятното с полезното, тъй като повода на пътуването ми беше семинар.

Пътуването ни започна на 13 януари рано сутринта с автобус. Не усетихме пътя, защото макар и рано, компанията беше готова за смях и приятни разговори.
На следващият ден беше специалният ни семинар, за първи път извън пределите на България. С мои приятели, и близки се развиваме в посока да споделяме как човек да подобри първо себе си, и в същото време да направи нещо ценно и за своето семейство. Точно този начин на работа ни сплотява, обединява и ни прави щастливи. Благодарение на този семинар, имах възможността отново да видя Истанбул и да се насладя на неговото очарование с цялото си сърце!


Има много хотели, които предлагат добри условия на изгодни цени и са разположени в близост до централните улици, но ние отседнахме в хотел Double Tree by Hilton, защото предлага отлични условия за семинари и отдих.

Истанбул е невероятен град, известен с хилядолетна история, много исторически забележителности, и разбира се с трафика си.Този град сякаш никога не спи. Потокът от хора, задръстванията и светлините нямат почивка. Придвижването на част от групата беше с такси, други предпочетоха метрото. С каквото и да се придвижвахме, със сигурност оценихме трафика в големите градове на България, защото в сравнение с този мегаполис, ние определено нямаме задръствания.


Имахме възможност да направим прекрасна обиколка на Истанбул с автобус.
Разбира се, минахме и по един от трите моста, който свързва Европейската част с Азиатската, а именно моста на Фатих Султан Мехмет, известен още като ''втори мост на Босфора''. Има чудесна панорамна гледка към моста. Студа не ни спря да си направим обща снимка.


Успяхме да се насладим и да обиколим някои от забележителностите на Истанбул, тъй като разполагахме с малко време.
Основната ни спирка беше Желязната църква „Св. Стефан“. Много се зарадвахме, че църквата е отворена, и е в целия си блясък.След това се отбихме до Синята джамия ''Султан Ахмед Джамия'' и джамия ''Св. София''Градът има хилядолетна история и е разположен на два континента. С право неговите жители се гордеят, че няма друг такъв.

Разбира се, не пропуснахме да посетим търговските центрове и известният аквариум.В града има много заведения, в които може да се опита местна кухня и традиционни турски сладкиши. Аз съм от хората, които не обичат локум и прекалено сладки неща, но това не важи когато съм в Истанбул! Не пропуснахме да посетим някои от местните им магазини и сладкарници, в които да се насладим на традиционните им лукуми и баклави.


Всяко пътешествие за мен уникално, но очаквам с нетърпение да посетя отново невероятният Истанбул.

Автор: Борислава Стоймирска
Снимки: Личен архив

Турция