ИНТЕРВЮТА
Силвия Василева на корицата на "Великолепната Жена"

Интервю с ВЕЛИКОЛЕПНАТА Силвия Василева

ВИЗИТКА:
Силвия Василева е основател на Life Projects и на Академия „Решение – училището на живота за родители”. Сертифициран персонален и бизнес коуч от Тhe Institute for Professional Excellence in Coaching (iPEC), USA, акредитиран от International Coach Federation. Експерт по личностна трансформация. Сертифициран хипнотик и хипнотерапевт от Българската асоциация по хипноза БАХ, член на Upgrade Academy и Generative Mindset ILC, общество от коучове от световен мащаб. Ментор в две организации – Бизнес Лейди и Сдружение „Дамски форум”.

Родена е в Будапеща. Там е израснала и завършва за две години хуманитарна медицина, след което се насочва към друга реализация. Висшето си образование завършва в Лондон. Живяла е в Токио, Бостън, Ню Йорк, Лондон и Мадрид.

Преди основаването на компанията си Life Projects, работи в две големи инвестиционни банки в Лондон, в две големи фармацевтични компании в България в областта на бизнес развитието, както и в Международната търговска камара в България (ICC Bulgaria), отново като мениджър бизнес развитие.

Силвия Василева има над 10 години опит в областта на бизнеса и дипломатическия протокол. Участва активно в подготовката и реализацията на редица бизнес и дипломатически делегации на високо равнище. Автор и организатор на тренинги за добро самочувствие и поставяне на граници, за комуникационни, лидерски и презентационни умения, бизнес поведение и етикет, както и за здравословен начин на живот. Помага на клиентите си за тяхното духовно и физическо развитие, за това да бъдат уверени в себе си, да намерят вътрешен баланс и да постигат мечтите си.
Обича да пътува, като любими дестинации на Силвия са топлите и екзотични страни.

Каква е истинската красота на жените? Според Вас доколко е важен външния вид в живота на една жена? Споделете какъв е Вашият личен стил, имате ли си любими аксесоари, цветове? Какви са Вашите ритуали за красота?

Природата ни е създала нас - жените, за да сме красиви. Дарила ни е с нежни форми, меки черти и кадифена кожа, за да прегръщаме децата си и любимите си хора. Дала ни е нежен глас, за да успокояваме и да даваме подкрепа. Ние създаваме красота, уют, дом, деца и семейство. Даваме положителни емоции и любов на света. По същия начин, с любов и търпение, можем да създадем и успешен бизнес. С една дума ние сме Създатели!

В днешно време външният вид е много важен. Световната статистика сочи, че красивите хора получават с 30% по-голяма заплата, имат по-хубав живот, получават повече подаръци, по-добра маса в ресторантите, по-леки наказания и по-бързо се издигат в корпоративната стълбица. Преимуществата да си красив са много. Ако една жена държи на себе си, на семейството си и на кариерата си, тя задължително трябва отделя време за външния си вид. Няма грозни жени, има неподдържани жени.

Начинът, по който се обличаме, издава към коя социална прослойка принадлежим, какъв ранг притежаваме и какво е нашето отношение към дрехите и към самите себе си. Моят стил на обличане се промени в последните няколко години. Преди това предпочитах деловия и бизнес стил на обличане, панталон и сако. Впоследствие установих, че роклята е не само удобна, но и доста женствена и секси.

Стилът ми на обличане за деня зависи от работата ми, събитията, които посещавам, хората, с които се виждам. Бих казала, че корпоративният и политически свят ми е оказал доста силно влияние и дори в свободното си време предпочитам да нося сако.
Любимите ми аксесоари са коланите и чантите. Имам разнообразни стилове, цветове и форми. Един прекрасен колан може да превърне и най-обикновената рокля в шедьовър.
Обичам почти всички цветове, но предпочитам светлите пастелни тонове. Любимите ми цветове са синьо, зелено и бяло, както и всички негови разновидности.

Най-важният ми ритуал е чистотата. Сутрин ставам, приготвям си ароматно кафе, изпращам децата на училище, след което вземам душ на спокойствие. Водата ми действа ободряващо, а понякога и животоспасяващо. Задължително вземам душ, когато съм имала изтощителен ден, изпълнен със срещи, обучения и коучинги. Негативните йони от водата отнемат от напрежението пречистват енергията и аурата ми.

Много често правя така нареченото Intermittent fasting или периодично гладуване от минимум 14 часа. А детоксикацията за мен е задължителен ритуал, по 2 -3 пъти в годината.

Силвия Василева в интервю за ''Великолепната Жена''

Казват, че човек се учи докато е жив, съгласна ли сте? Какво е Вашето осъзнаване през последната година? Коя е любимата Ви книга? Баланс в живота - мисията възможна или не? Бизнес по женски – смятате ли, че има такъв начин?

Целият ни живот е едно училище, от първото движение на ръката ни до последното изречение, прочетено в книгата или списанието. Ние се учим постоянно, понякога дори несъзнателно. Заобиколени сме от океан от информация. В последните години новостите в IT сектора, инженерството, здравеопазването и медицината са изключителни. Ако искаме да сме в крак новостите, трябва да учим постоянно и да сме отворени за новото и неизвестното. Ако използваме тази информация, ще подобрим живота и бизнеса си.

Осъзнах, че да си жена не е толкова лошо, дори е прекрасно . Тази мисловна трансформация се осъществи постепенно в последните няколко години. Когато завърших обучението си по коучинг, се промени и отношението ми към света, хората и мисленето им. Научих се да не съдя, а да приемам нещата такива, каквито са. Научих се, че никой не може да се промени, защото искам, а защото той/тя иска. Научих се да имам търпение към хората, които сега започват дейността си и че всеки живее в собствен свят.
Научих се да ценя живота и малките неща. Разбрах, какво ми носи щастие и как мога да помогна на хората да достигнат до същите прозрения, как да бъдат успешни и щастливи.

Не бих казала, че имам само една любима книга. Имам много любими книги. Вкъщи библиотеката може да се конкурира с едно малко читалище (шегувам се). Обичам да чета криминална, фантастична, трилъри, научнопопулярна и специализирана, медицинска литература.

Всички търсим баланса в живота. Според мен мисията е възможна. Ако успеем да се справим с предизвикателствата на времето, планирането и очакванията на близките ни, ще се справим. От малки момичетата се научаваме да говорим така, че да балансираме собствените си нужди с тези на другите и да не накърняваме авторитета на другите.

Много хора не си дават сметка, че за да прекарваш времето си със семейството пълноценно, не са необходими дни и часове. Ако активно прекарваме няколко часа с тях, то те ще са щастливи. Казвам „прекараме заедно”, не в една стая, не в едно пространство, а ангажирано и интерактивно, комуникирайки, в игра или четене на книги, в рисуване по стените или в блокчето. На английски се казва „To spend quality time”, т.е. да прекараме качествено времето си със семейството. Тогава ние даваме частица от себе си и емоциите си, а те ще са щастливи, че ни има и сме до тях.

Категорично съм съгласна, че има Бизнес по женски. Напоследък се появиха жени лидери във всички области на бизнеса. Както преди това казах, ние жените сме успешни създатели и можем успешно да използваме качествата си - търпение, интуиция, креативност и взаимопомощ. Аз вярвам, че жени които си помагат, са по-успешни от тези, които са в негативни взаимоотношения. Ние сме създадени да сме по-продуктивни, да работим заедно и да споделяме опита си. Това ме накара да приема поканата и да стана една от менторите в Менторската програма на Бизнес Лейди Клуб.

Силвия Василева в интервю за ''Великолепната Жена''

Важно ли е първото впечатление, което оставяме когато се запознаваме с нови хора? Етикет, протокол и добри обноски – къде е мястото им живота ни? Познаването на етикета на маса, винения, светски, бизнес, международен етикет – необходимост или помпозност?

Обичаме да си мислим, че хората ни оценяват внимателно и обективно, според заслугите. Но това не е така. Те ни поставят в малки категории, според техния стереотип, в специфични кутийки. И го правят много бързо, в рамките на 150 милисекунди. А в рамките на следващите няколко минути вече ще са направили дългосрочни изводи за нашия характер. Следователно е много важно да направим добро първото впечатление.

Принципите на съвременния бизнес етикет ни помагат да подредим поведението си в очаквания ред, така че нашите клиенти и партньори да се съсредоточат върху продуктите и услугите, които нашата компанията предлага, а не върху поведението ни. От социална гледна точка добрите маниери са символ на класа и висок социален статус. За да сме приети в едно изискано общество, със сигурност имаме нужда от знания по светски, винен и международен етикет. Това не е помпозност, а необходимост.

Силвия Василева в интервю за ''Великолепната Жена''

Говоренето пред публика – изпитание или удоволствие? Комуникативна личност ли сте, важно ли е да умеем да водим Светски разговори? Според Вас кои са основните бариери в комуникацията между хората и как могат да бъдат преодолени? Как тълкувате израза - Култура на словото?

От малка обичам да говоря пред публика. Харесвам енергията, която тя ми дава. Бих казала, че съм комуникативна личност.

Като съпруга на вицепремиер и министър ми се наложи да водя доста светски и политически разговори с представители на различни институции, държави и култури. Както знаем, малките разговори са първата стъпка към хората, с които искаме да имаме някакви взаимоотношения, но които не познаваме. Трябва да сме изкусни комуникатори, за да спечелим доверието на хората и да затвърдим доброто първо впечатление.

Затова се научих да говоря по всякакви теми, от биохимичния състав на кръвта до устройството на автомобила и въздушното окачване на купето. Тези малки разговори ми помогнаха да инициирам нови контакти, които прераснаха в политически, бизнес приятелски взаимоотношения.

Като специалист по комуникации виждам доста проблеми, свързани с начина на говорене, с представянето на самите себе си, компаниите и продуктите си.
Според мен основните бариери за комбинация са страх от комуникация, липсата на знания и самочувствие. Трябва да имаме дух и персонално излъчване, да покажем човешките си емоции, разкажем истински истории, да споменем човешкия опит и живот. Това е свързано с културата на словото. Всичко се учи, стига да поискаме.

Силвия Василева в интервю за ''Великолепната Жена''

Каква роля играе темата за Естетиката на движенията в излъчването на една жена? Може ли според Вас една жена да направи първо впечaтление с походката и осанката си или това не е от значение? Как поддържате тялото си, спортувате ли?

Една жена трябва да има елегантна походка и да излъчва женственост. Това е неразделна част от нейната невербална комуникация, а тя е основна част от първото впечатление. Изражението на лицето, начинът, по който си държи ръцете и тялото, дават информация за нещата, които иска да каже без думи, а понякога и за нещата, които не иска да каже.
Но според мен не бива да се преиграва с женствеността. Трябва да останем автентични, да говорим със собствените си открити жестове. Да не забравяме, че думите и невербалната ни комуникация трябва да са в синхрон, защото жестовете говорят и те са по-силни от думите.

Обичам да спортувам. Отделям няколко часа на седмица, за да поддържам тялото си в кондиция. Играя тенис и ходя на фитнес, правя разходки в планината или парка. Движението е живот, то поддържа мускулите, ставите и костите ми в добра физическа форма. Намалява ефекта на кортизола и стреса. Ако имате напрегнат ден, отидете в парка за 30 минути, там напрежението Ви ще намалее и ще се почувствате по-добре.

Силвия Василева в интервю за ''Великолепната Жена''

Обичате ли себе си, как изразявате тази любов? Имате ли си хоби, увлечение – разкажете ни? Коя е любимата Ви дестинация? Имате ли си семейни традиции? Вие сте човек, който е свикнал всичко да планира или сте по скоро по импровизациите?

Ако погледна назад във времето, бих казала, че не съм обичала себе си. Започнах да се ценя и да се приемам такава, каквато съм в последните няколко години. Установих, че да обичаш себе си не е егоизъм, а здравословен жест към себе си. Никой няма да ме оцени, ако сама не се обичам и оценявам.

Любимото ми хоби е да пътувам по света. Посетила съм много места на почти всички континенти. На картата останаха няколко места, които искам да посетя. Може би ще трябва да отделя повече време, за да се насладя на красотата им. Предпочитам топлите дестинации в комбинация с море или океан. Обичам големите и забързани градове, където енергията тече по различен начин. Живяла съм в повече от 6 големи града и там се чувствам добре.

Както всяко българско семейство, така и моето, обича семейните празници Коледа и Великден. Това е времето да се съберем и да прекараме една прекрасна вечер с любимите ни хора.

Заради напрегнатата работа и ваканциите на децата се налага да плануваме почивките си и летните училища. Не можем да си позволим да импровизираме. Но бих пробвала след време.

Силвия Василева в интервю за ''Великолепната Жена''

През последните години се поставя акцент на развиването на Личен Имидж и Бранд – съгласни ли сте с това? Как бихте се описали с 3 думи? Кой е успешният Делови вид за жените?

Личният бранд сме самите ние. А имидж се гради трудно и бавно. Имиджът е това, което хората виждат и чуват от нас, как действаме, как отговаряме, как градим семейство и бизнес, как се отнасяме с хората, какво излъчваме, как се държим, как ходим, дори какви бакшиши оставяме в заведенията. Мога да продължа да изброявам. Имиджът е функция на много известни и неизвестни, но е факт, че трудно се поддържа, и то с постоянна работа!

Трите думи, които най-добре ме описват са: оптимист, енергия, комуникатор.

Успешният делови вид за жените е този, който променя излъчването в по-уверено и професионално. Една поговорка казва „По дрехите посрещат, по ума изпращат“. На всички, които искат да изглеждат уверени, препоръчвам да се обличат в стила на човека, в който искат да се превърнат. А вие замисляли ли сте се кои дрехи ви карат да се чувствате уверени? Ако се обличате стилно, дрехата ще ви даде самочувствие и добро настроение. То, от своя страна, ще ви накара да греете отвътре. И както виждате, всичко е свързано.

Силвия Василева в интервю за ''Великолепната Жена''

Важно ли е да подбираме обкръжението си? Имате ли много приятели? Споделете имена на хора, които Ви вдъхновяват? Трябва ли да поставяме граници в общуването си с хората?

Средата, в която работим, живеем и прекарваме свободното си време е решаваща за това кои сме. Казват, че хората са средно аритметично на 5-те човека, с които най-често прекарват времето си. Така че трябва да сме много внимателни в подбора. Аз предпочитам да се виждам с оптимистични и дейни хора, които зареждат моите мечти и енергия. Те ме карат да виждам нови възможности, да правя неща, които никога не съм си мислила, че ще правя и да вярвам в собствените си възможности и решения.

Имам много приятели в различни точки по света, както и дългогодишни приятели, които ме познават от дете. А най-ценните са тези, с които мога да споделя тежките моменти и неприятните случки, без да се притеснявам, че тази информация ще достигне до нежелани уши. Благодарна съм на съдбата, че ме срещна и с такива хора. Мога да ви споделя, че съм богат човек, който има много приятели!

Напоследък започнах да чета автобиографии на известни личности като Мерил Стрийп и Опра. Възхищавам се на тези жени. И не само на тях. Ежедневно се срещам с хора, които са „малки герои“ в живота. Никой не знае за тях, никой не е чувал за техните истории. Но аз им се възхищавам за куража, търпението и издръжливостта им. От тях черпя най-голямото си вдъхновение.

Ако обичаме себе си, ще трябва да се научим да поставяме граници в общуването с хора, които се възползват от нашите ресурси. Без тези граници много хора могат да се възползват от нас, от знанията, времето и парите ни, което може да доведе до тревожност, психически травми и депресии. Както знаем, времето, парите и енергията ни са ограничени. Само ние знаем на кого да подарим тези безценни ресурси и кой може да ги използва. Денонощието е само от 24 часа и нито минута повече.

Силвия Василева в интервю за ''Великолепната Жена''

Снимки: Личен архив

ИНТЕРВЮ