ИНТЕРВЮТА
Виолина Йорданова на корицата на бр.54 на седмичното Лайфстайл списание на "Великолепната Жена"!

Интервю с ВЕЛИКОЛЕПНАТА Виолина Йорданова

ВИЗИТКА:
Виолина Йорданова е очарователна бизнесдама, съпруга и горда майка на двама сина – близнаци на 13 години, които са нейното вдъхновение.

По професия е икономист. Завършва бакалавърска степен в Стопанска Академия град Свищов, а Магистърска степен по икономика в университета във Велико Търново. На по-късен етап, се насочва към икономиката в сферата на здравеопазването и специализира в Медицински университет в гр. София. Там защитава специалност „Икономика на здравеопазването'', след което завършва и магистратура по Здравен мениджмънт към Медицинския университет в град Пловдив.

Работила е като мениджър в извън болнично, и в болнично здравеопазване до 2008 година. След което създава собствена компания в сферата на фармацията, като развива верига аптеки в град Пловдив и склад за търговия на едро с медицински изделия, медикаменти и апаратура в болничното здравеопазване.

Виолина вярва, че за да бъде успешна една жена е важно да постигне баланс между семейство и работа, между личен и професионален план, а също така и непрекъснато да развива и усъвършенства своето личностно развитие.

Виолина Йорданова обожава да пътува, да опознава нови места, да се потапя в типичната им архитектура и култура и да вдиша от атмосферата. Смята, че така човек се обогатява и разширява мирогледа си. Също така обича да прекарва време със семейството си и приятели. Приятно и е да се среща с нови хора и да създава нови контакти и приятелства.

Каква е истинската красота на жените? Според Вас доколко е важен външния вид в живота на една жена? Споделете какъв е Вашият личен стил, имате ли си любими аксесоари, цветове, принтове? Какви са Вашите ритуали за красота?

Истинската красота на жената е съчетание от ярка индивидуалност, добре поддържан външен вид (като стил на обличане, маниери) и ценностна система на личността – женственост, съпричастност, добронамереност. Всяка Дама има своя индивидуалност и уникалност!

Външният вид е много важен, според мен. Той е визитката на човека, отражение на отношението на една Дама към себе си и към външният свят, и хората с които общува!

Определям личният си стил като елегантен. Любим цвят ми е белият. Обичам роклите, предпочитам едноцветни дрехи и съчетание на цвят в цвят, понякога разнообразявам с дрехи с принтове. Любимите ми аксесоари са пръстени и гривни.

Ритуалите ми за красота не са нещо специално, но полагам ежедневна грижа за кожата си, косата и спортувам, когато имам възможност.

Виолина Йорданова в интервю за списание "Великолепната Жена"

Казват, че човек се учи докато е жив, съгласна ли сте? Какво е Вашето осъзнаване през последната година? Коя е любимата Ви книга? Баланс в живота - мисията възможна или не? Бизнес по женски – смятате ли, че има такъв начин?

Да, човек се учи докато е жив! Вярвам в това и смятам, че е важно за всеки. Тайната на вечната младост е да учим непрекъснато нещо ново! Това е смисъла на нашето ''пътуване в Живота''. Затова променяме себе си, а това ни движи напред. Отначало човек бива обучаван, после той се учи сам. Тази втората школа обикновено е по-строга и никога не свършва.

Ще си позволя да цитирам една китайска мъдрост :
''Да се учиш е все едно да пътуваш срещу течението, щом спреш – то те отнася назад!''

Животът ни поднася различни пътища през които трябва да преминем и понякога дори нямаме избор, движим се напред в така наречената ''спирала на живота'', важно е да имаме умението, когато попаднем в трудни периоди бързо и гъвкаво да излизаме от тях.

''Ако живота беше предвидим, то щеше да престане да бъде Живот и щеше да бъде без вкус''.
Елинор Рузвелт

Многобройни са книгите, които представляват интерес за мен, но ако тук трябва да посоча една бих посочила "Тайнатана Ронда Бърн, както и книги на Джо Витале. Разбира се и Библията – книгата на живота.

Балансът в живота – това за мен е най-важното, дозата, солта и захарта на живота. Балансът във всичко не е лесно постижим и започва от нас самите, към него се стремя непрекъснато, търся го и смятам , че вече до голяма степен успявам.

Бизнес па женски – разби се, че е възможно. Вече има много женски Бизнес клубове, Асоциации и други формати, в които членуват дами със сходни възгледи, обединени от общи каузи, но също така изграждат нови бизнес и лични контакти и отношения. По принцип аз не деля бизнеса на женски и мъжки.

Виолина Йорданова в интервю за списание "Великолепната Жена"

Важно ли е първото впечатление, което оставяме когато се запознаваме с нови хора? Етикет, протокол и добри обноски – къде е мястото им живота ни? Познаването на етикета на маса, винения, светски, бизнес, международен етикет – необходимост или помпозност?

Според мен първото впечатление е изключително важно и в много случаи доста определящо. То е визитката ни! Но разбира се още по-важна е последващата комуникация, когато говорим за по-дългосрочни отношения в бизнес или личен план.

Важно е да бъдем истински – себе си от начало до край! Имитацията и желанието на някои хора да наподобяват някой друг винаги ги превръща в не добра негова версия, лицемерието се забелязва.

Етикета, протокола и добрите обноски се учат и е добре да се познават, за да не изпадаме в неловка ситуация както на бизнес срещи, така и на светски събития. Разбира се е от значение отново познанието им да бъде съчетано с личното ни себеизразяване, пак е до естествено поведение на индивидуалността ни.

Виолина Йорданова в интервю за списание "Великолепната Жена"

Говоренето пред публика – изпитание или удоволствие? Комуникативна личност ли сте, важно ли е да умеем да водим Светски разговори? Според Вас кои са основните бариери в комуникацията между хората и как могат да бъдат преодолени? Как тълкувате израза - Култура на словото?

Умението за говорене пред публика е важно. То се учи и се усъвършенства с опита. Важно е да спазваме езика на тялото, интонацията на гласа, да комуникираме визуално с публиката, защото в голяма част от времето хората не слушат речта внимателно, а възприемат говорещия визуално и чрез неговия глас и интонация.

Аз съм умерено комуникативна личност, не обичам празното говорене. Обичам да общувам с различни хора, да изслушвам събеседника си, да намирам общи теми.
Светските разговори изискват познаване на актуални новини, политика, спорт, бизнес.., но те трябва да се водят внимателно ако не познаваме добре събеседника си и неговите убеждения. При дамите по-безобидни биха били например разговори за пътувания, деца ако са уместни в конкретната ситуация.

Култура на словото – речта за мен е идентификация за характера на човека и на социума като цяло. Качествата на доброто слово са многообразни. Те показват много стилове на комуникация. Културата на речта е отделна дисциплина в езикознанието и изучава много и различни говорни типове реч.

Виолина Йорданова в интервю за списание "Великолепната Жена"

Каква роля играе темата за Естетиката на движенията в излъчването на една жена? Може ли според Вас една жена да направи първо впечатление с походката и осанката си или това не е от значение? Как поддържате тялото си, спортувате ли?

Походката, осанката, движенията, грацията и самата стойка имат значение за цялостната отражение и излъчване на жената .

Признавам, че не ми остава много време за спорт. Обичам да карам ски, а в ежедневието си посещавам фитнес, когато имам възможност. Обичам разходки сред природата. Понякога ги правим със семейството ми през уикендите.

Виолина Йорданова в интервю за списание "Великолепната Жена"

Обичате ли себе си, как изразявате тази любов? Имате ли си хоби, увлечение – разкажете ни? Коя е любимата Ви дестинация? Имате ли си семейни традиции? Вие сте човек, който е свикнал всичко да планира или сте по скоро по импровизациите?

Разбира се, че обичам себе си! Това е много важно, защото човек който не обича себе си не би могъл да даде нищо и на другите, но също така обичам и уважавам другите около мен - моето семейство, приятели и обкръжение, важни за мен са и техните усещания, чувства и емоции. Ние сме социални личности и за да бъдем щастливи и в хармония трябва както ние самите да се чувстваме добре, така и другите около нас. Забелязвам, че понякога границата между обичта към себе си и егоизма не се осъзнава.

Мое хоби са интересните филми. Любимите ми дестинации са много. Обичам да пътувам, както за кратко в различни градове в Европа, така харесвам и например ски почивките в Алпите със семейството ми и приятели или по далечни екзотични дестинации.

Аз съм човек който планира почти всичко – деня си, седмицата, месеца. Но също така променям плановете бързо ако се наложи, а обичам и добрите, спонтанни импровизации понякога. Като цяло съм гъвкава, защото живота е динамичен и не винаги можем да се движим по точно разчертан план.

Виолина Йорданова в интервю за списание "Великолепната Жена"

През последните години се поставя акцент на развиването на Личен Имидж и Бранд – съгласни ли сте с това? Как бихте се описали с 3 думи? Кой е успешният Делови вид за жените?

Да съгласна съм, че личният имидж и бранд са от изключително значение! Те са показател как сме позиционирани в социума. За всеки човек е важен личният имидж и бранд, градим го през целият си живот и кариера. Той е обобщение на нашия образ, съчетание на всички наши качества. Най-важното, разбира се отново е да бъдем себе си, последователни и принципни.

Начинът по който правим всичко – това е нашият личен бранд!

Ако трябва да опиша себе си с три думи бих избрала – женственаупорита, позитивна.

Виолина Йорданова в интервю за списание "Великолепната Жена"

Важно ли е да подбираме обкръжението си? Имате ли много приятели? Споделете имена на хора, които Ви вдъхновяват? Трябва ли е да поставяме граници в общуването си с хората?

Да, разбира се, важно е да подбираме обкръжението си. Това е едно от нещата, които ние управляваме, също така обкръжението ни се формира и променя непрекъснато.

Щастлива съм, че имам истински приятели, които много обичам и им благодаря за споделеността!

Харесвам много и различни популярни личности, както от миналото, така и в днешни дни. Чета за тях с интерес, интересни са ми биографиите им и постиженията им живота, но да ме вдъхновяват - не бих казала. Може би, на този етап моите вдъхновители са моите синове! Те са моят двигател, както може би и аз съм техният.

Поставянето на граници се налага в ежедневието ни. Понякога е задължително и дори здравословно. Ценя личното си пространство!

Йордана Димитрова и Виолина Йорданова, "Великолепната Жена"

Снимки: Личен архив

ИНТЕРВЮ