ИНТЕРВЮТА
Светла Педева на корицата на бр.58 на седмичното Лайфстайл списание на "Великолепната Жена"!

Интервю с ВЕЛИКОЛЕПНАТА Светла Педева

ВИЗИТКА:
Светла Педева е успешна и реализирана дама, както в личен, така и в бизнес план. Тя е финансов директор на софтуерна компания повече от 12 години, където управлява бюджета и координира финансовите операции. Бизнесът е изцяло ориентиран към международните пазари, където работи с водещи компании в сферата на системите за управление на телевизии, радиа и вестници.

Светла е част от Advisory Board of Directors на американска компания, която се занимава със предоставянето на технологични и инвестиционни услуги на стартиращи компании, стартъпи и скейлъпи. От 2016година, Светла и съпругът и инвестират в различни социални компании и каузи, които се опитват да променят света. Част са от световна организация, която монетизира пластмасовия отпадък натрупан в страните от третия свят и дава допълнителен доход на много хора.

Светла е омъжена от 23 години за своята ученическа любов. Обича спокойствието и семейните почивки. За себе си казва, че обича времето прекарано със семейството си - това е нейното хоби, а пътуванията я зареждат с емоции и ѝ дават чудесно настроение.
Каква е истинската красота на жените? Според Вас доколко е важен външния вид в живота на една жена? Споделете какъв е Вашият личен стил, имате ли си любими аксесоари, цветове, принтове? Какви са Вашите ритуали за красота?

Красотата на жените е в цялостното им излъчване. Това е усещането, което оставят след себе си. Красивата жена е интелигентна, изискана и харизматична. Тя е запомняща се и интересна.
Елегантност не означава да се отличаваш, а да бъдеш запомнен!
Джорджо Армани
Това е моето мото и се опитвам да го спазвам. Обличам се елегантно, стилно и подобаващо за повода. Не харесвам да съм център на внимание, за това избирам по-неутрални цветове. В ежедневието си залагам на спортно-елегантна визия и поставям комфорта си на първо място.

От аксесоарите харесвам очила, обувки, колани, но най-любими са ми бижутата, защото:
''Бижутата са нещо, което кара хората да престанат да се занимават с бръчките ви!''

Ритуалите ми за красота – всичко, което ме зарежда с енергия. Харесва ми да се наслаждавам на различни козметични и спа процедури. Старая се да си осигуря достатъчно количество сън и качествено време за почивка. От скоро включих и сутрешни йога практики в ежедневието си.
Светла Педева в интервю за списание "Великолепната Жена"
Казват, че човек се учи докато е жив, съгласна ли сте? Какво е Вашето осъзнаване през последната година? Коя е любимата Ви книга? Баланс в живота - мисията възможна или не? Бизнес по женски – смятате ли, че има такъв начин?

Напълно съм съгласна! Човек учи докато е жив или живее докато учи.

През последната година осъзнах много, промених се много. Получих ценни съвети и знания. Подредих приоритетите си и сега знам, че искам да живея качествено. Развивам себе си личностно и професионално и ще продължа да го правя, защото искам да съм достоен пример за детето си!

В момента чета книгите на Марина Фиорато – ''Тайната на Ботичели'', ''Стъкларят'' от Мурано, ''Венецианският договор'' … май всички. Пренасят ме в любимата ми Италия и ми напомнят за места, които съм посещавала и на които с удоволствие бих се върнала.

Балансът в живота се постига тогава, когато си наясно с приоритетите и ценностите си. С дисциплина и правилно планиране нещата се подреждат много бързо. Не е нужно да сме перфектни, достатъчно е да не спираме да се опитваме!
Светла Педева в интервю за списание "Великолепната Жена"
Важно ли е първото впечатление, което оставяме когато се запознаваме с нови хора? Етикет, протокол и добри обноски – къде е мястото им живота ни? Познаването на етикета на маса, винения, светски, бизнес, международен етикет – необходимост или помпозност?

Мнението ни за хората, с които се запознаваме се създава за секунди, а нямаме втори шанс да направим добро първо впечатление! Облеклото, външния вид, маниерите и жестовете ни, говорят много за нас самите. Затова, не забравям усмивката и доброто си настроение вкъщи.

Етикетът за мен е свобода - да знаем кога, как, какво да кажем или направим. Тези знания дават самочувствие и увереност.

Познаването на етикета е предимство в личен и професионален план. Децата се учат, докато гледат какво правим, а не какво казваме. Наше е призванието да ги вдъхновим!
Светла Педева в интервю за списание "Великолепната Жена"
Говоренето пред публика – изпитание или удоволствие? Комуникативна личност ли сте, важно ли е да умеем да водим Светски разговори? Според Вас кои са основните бариери в комуникацията между хората и как могат да бъдат преодолени? Как тълкувате израза - Култура на словото?

Говоренето пред публика за мен все още е изпитание, но с малко повече опит ще го преодолея.

Комуникативна личност съм, да, а и чувството ми за хумор доста помага. Обичам да се запознавам с нови хора. Мисля, че можеш да научиш по нещо от всеки. Да говоря с приятни хора, на интересни теми, това май ми е хоби. За да бъдем добри събеседници е важно да сме интересни личности, да имаме богата обща култура, да имаме знания и опит, които да обменим. Четенето на книги, следенето на събитията в държавата ни и осведоменост за световните събития са задължителни, а срещите с различни хора, специалисти в техните области - безценни.

Една от основните бариери в комуникацията е неспособността на хората да се изслушват. Това да чуваш, какво говори човекът отсреща, да присъстваш тук и сега в разговора, без да мислиш само за това, какво ти имаш да кажеш.

Култура на словото - за мен това е да говориш граматически правилен език. Правилното изговаряне на думите е от ключово значение за впечатлението, което оставяме. Умението да водим смислени и задълбочени разговори да умеем да слушаме събеседника си разкрива много за нас самите.
Светла Педева в интервю за списание "Великолепната Жена"
Каква роля играе темата за Естетиката на движенията в излъчването на една жена? Може ли според Вас една жена да направи първо впечатление с походката и осанката си или това не е от значение? Как поддържате тялото си, спортувате ли?

Естетиката на движенията е едно от първите неща, които забелязваме при среща. Всъщност, голяма част от информацията, която обменяме е чрез езикът на тялото, нашите жестове и маниери. Дори неосъзнато по този начин изпращаме сигнали на събеседникът си. Например ръкостискането - това не е просто форма на поздрав. Как подаваме ръка на човека отсреща, силата, с която я стискаме веднага показва нашата увереност и професионализъм.

Грациозната походка е един от символите на женствеността и елегантността! Начинът, по който се движим е отражение на вътрешното ни състояние. Когато сме изнервени и напрегнати движенията ни инстинктивно стават по-резки, а походката по-бърза. Спокойните и балансирани хора създават хармонични и плавни движения на тялото. Истината е, че красивата походка няма да ви забави, просто ще направи денят ви по-красив и хармоничен!
Светла Педева в интервю за списание "Великолепната Жена"
Обичате ли себе си, как изразявате тази любов? Имате ли си хоби, увлечение – разкажете ни? Коя е любимата Ви дестинация? Имате ли си семейни традиции? Вие сте човек, който е свикнал всичко да планира или сте по скоро по импровизациите?

Да обичаш себе си и да бъдеш изградена личност е осъзнат избор. Това не е форма на егоизъм, а умение да приемаш силните и слабите си страни. Да умееш да се грижиш за себе си така, както се грижиш за останалите е уважение към самите нас. Аз имам още много да работя в тази посока, но знам, че можеш да дадеш само това, което имаш! В графика си вече имам време за мен! Време посветено на моите интереси и хобита, време да заредя себе си с положителна енергия.

Обичам да пътувам! Пътуванията са интересни и създават спомени за цял живот. Винаги ще си спомням как се качих на върха на Sagrada Familia в Барселона, как храних жираф в зоологическата градина в Сингапур или най-безразсъдно се качих на ужасяваща люлка в Бали. Нямам любима дестинация. Искам да видя възможно най-много от света.

Обожавам семейството си! Да прекарваме време заедно е най-любимото ми нещо. Имаме страхотни традиции, като например задължителният ни петъчен обяд. Вкусна храна и сладки приказки.
Влюбени сме в морето! Прекарваме летните месеци заедно. Нямаме търпение да свърши учебната година и да стегнем куфарите. Плуваме, гмуркаме се, хапваме прекрасна средиземноморска храна и просто се наслаждаваме на живота.
Светла Педева в интервю за списание "Великолепната Жена"
През последните години се поставя акцент на развиването на Личен Имидж и Бранд – съгласни ли сте с това? Как бихте се описали с 3 думи? Кой е успешният Делови вид за жените?

Всеки има Личен Имидж и Бранд и е задължително да го развиваме. Да се развиваме не означава да не бъдем автентични, а да станем по-добра версия на себе си - това е начина да се отличиш! Към днешна дата, за да правиш бизнес с някого не е достатъчно да си просто добър специалист. Все повече внимание се обръща на личността зад фирмата. Дори сме склонни да платим по-скъпо или да купим повече, ако симпатизираме на някого. Много хора имат еднакви професии, но получават различно възнаграждение и това е защото едните знаят как да покажат силните си страни и да представят себе си в най-добрата светлина.

Бих се описала като отговорна, емоционална и обичаща.
Светла Педева в интервю за списание "Великолепната Жена"
Важно ли е да подбираме обкръжението си? Имате ли много приятели? Споделете имена на хора, които Ви вдъхновяват? Трябва ли е да поставяме граници в общуването си с хората?

Да, определено се научих да подбирам хората, които допускам в живота си. Много ценя времето си и за мен е важно, с кого ще го споделя. Все пак ние привличаме в живота си, това към което се стремим.

Имам не много, но наистина качествени приятели, хора на които мога да разчитам винаги и ценя истински. А и както всички знаем - отнема много време да се превърнеш в стар приятел!

Разбира се най-близки до мен са семейството ми. Аз първо съм съпруга и майка и след това всичко останало. От тях получавам безрезервна подкрепа и стимул. С тях мога да мечтая и да сбъдвам мечтите си. Мога да се смея, да плача или просто да си помълчим заедно. Те са хората, които ми казват “Обичам те“ по средата на деня.
Няма нищо друго, което те кара да се чувстваш по-луд от семейството. Или по-щастлив. Или по-раздразнен. Или по-сигурен.
-Джим Бътчър
И да, децата подражават на родителите си и ще изградят техните семейства следвайки примера ни.
Йордана Димитрова и Светла Педева, "Великолепната Жена"

Снимки: Личен архив
ИНТЕРВЮ