ИНТЕРВЮТА
Eлена Спирина на корицата на бр. 75 на седмичното Лайфстайл списание на "Великолепната Жена"!

Интервю с ВЕЛИКОЛЕПНАТА Елена Спирина

ВИЗИТКА:
Eлена Спирина е личност, която няма как да не те впечатли с активния си начин на живот.
Създател на няколко бранда, управлява успешно от 15 години компанията за събития PARTY MANAGEMENT, създател е на публичното събитие White Dinner и бизнес форума Business Talks.

С над 22 години стаж в сферата на маркетинга и комуникациите в големи компании като "Пощенска банка", "Овергаз", ПОК "Доверие" и "Съгласие" на мениджърски позиции. Стартирала е първият си бизнес едва на 19 години, а на 20 годишна възраст вече е била в ролята на говорител и обучител пред групи от 50 човека.

Елена Спирина не спира да учи и чете, смята че цял живот се усъвършенстваме и не всички успяват да постигнат осъзнатост в житейския си път, но трябва да се стремим към нея и да израстваме. Преминала е редица обучения, включително "PR и управление на репутация" към London School of PR.

Като член е на Управителния съвет на Българско дружество за връзки с обществеността" (БДВО), през последните години Елена е активна и като мотивационен лектор, както и в преподаването на ивент мениджмънт и комуникации като гост лектор в бизнес форуми и университети, сред които и престижния ФЖМК към Софийския университет.

В свободното си време не забравя за грижите за себе си и здравето - ходи на йога, понякога прави джогинг, трекинги в планините, кара ски, лятото залита по уиндсърф и яхтинг, пътува много по света и разказва увлекателно истории от най-различни дестинации.

В личен план, Елена е разведена, но щастлива майка на две деца, с които обича да играе на настолни игри, да рисува заедно с тях и за които ѝ е много любимо да готви. Обича да експериментира с различни видове кухни и споделя онлайн интересни рецепти.
Каква е истинската красота на жените? Според Вас доколко е важен външния вид в живота на една жена? Споделете какъв е Вашият личен стил, имате ли си любими аксесоари, цветове, принтове? Какви са Вашите ритуали за красота?
Истинската красота на жените се изразява чрез усмивката и любовта. Една обичана и обичаща жена винаги сияе.

Външния вид със сигурност влияе, той помага да печелиш в живота и в бизнеса с харизма. Една успешна жена събужда доверие с цялостното си излъчване и стил, начин на говорене, дори с това как се смее и какви мимики прави.

Стилът трябва да кореспондира на това, което се очаква и от аудиторията насреща. Ако отиваш на бизнес среща си облечен делово, но ако отиваш примерно в приют за животни, дом за деца сираци или ще присъстваш на събитие с работници на фабрика, не е подходящо да си с костюм, да показваш крака или бюст. Всеки трябва да знае кое е приемливо и кое не. Затова стилът ми на обличане изцяло е съобразен с мястото и събитието: от младежки в ежедневието със скъсани дънки и сникърси (явно момиченцето ,все още силно присъства в мен) до business casual. В гардероба си имам много костюми, дълги и къси рокли, подходящи бижута от перли и кристали до закачливи и цветни мъниста. Обожавам рокли и харесвам да подчертавам жената в мен с подбора на дрехи.

Имам пълна палитра от цветове в гардероба си, но преобладават черното, бялото, бледо розово и синьо. Обичам ярките акценти, имам жълти и червени аксесоари, шалове, обувки. Имам и бляскави сребърни рокли, но за мен синьото е много специален цвят. Той олицетворява свободата, която е нещо много важно за мен. Свързвам го с лятото, небето, морето. Синьото е и цвета на финансите, създава доверие, но не се натрапва. Неслучайно много банки и финансови институции се спират на него.

Нямам специфични ритуали за красота. Използвам хидратиращи пачове за очи, серуми с хиалуронова киселина и витамин C, а любимият ми фондьотен е на Chanel (CC Cream, SPF 50), ползвам лек грим, малко хайлайтър и руж, червило и спирала.
Елена Спирина в интервю за списание "Великолепната Жена"
Казват, че човек се учи докато е жив, съгласна ли сте? Какво е Вашето осъзнаване през последната година? Коя е любимата Ви книга? Баланс в живота - мисията възможна или не? Бизнес по женски – смятате ли, че има такъв начин?
Аз не спирам да уча и да работя по развитието си като личност. Да си визуализираш желания и цели, и да работиш по тях, не е достатъчно. Осъзнах, че трябва да се оставяш на течението понякога. Не насилвам нещата. Всяко зло е за добро, а хубавите неща идват сами в живота ни, когато сме освободили място за тях и сме ги пожелали истински. Хората трябва да се доверяваме повече на интуицията си. Особено жените! Научих се да казвам "НЕ" - това е много важно умение, за да оцелеем в свръх претоварения живот на 21 век. Научих, че всеки в живота ни идва с някаква цел - ние сме в ролите си на учител или ученик, но освен да казваме НЕ, трябва да се научим и да си тръгваме, и да поставяме себе си на първо място. Не означава да си егоист, означава респект към самия себе си, да си пълноценна личност, която ще намира енергия, която да дава, без да се изпразва, защото ако се грижим за себе си, тялото и духа си, дори материално, ще имаме възможност да даваме и на другите енергия, време, любов и помощ, без да лишаваме себе си от тях.

Един бърнаут или дори пътят към такъв, може да промени много приоритетите и осъзнатостта. Жените са много добри предприемачи и успяват добре да жонглират с всички задачи, но и те губят баланс в живота. Нещата се пропукват заради насаждани отговорности от обществото, остарели убеждения за ролята на жената и мъжа. Понякога заради биологичния часовник, който тик-така, понякога и заради свръх еманципацията на жените.

Познавам редица успешни жени, неуспяли да създадат семейство, нямащи деца или имащи, но загубили женската си енергия, призванието на жената да твори, да е понякога слаба и нежна и да не се срамува да поиска подкрепа и помощ. И обратното - жени отдали се на дома и семейството, поставили нуждите на мъжа и децата над личните си, нямащи изява с кариера, занемарили се физически, което също ги мъчи. Изведнъж на 40 години се събуждат и искат промяна.

Балансът е трудно нещо. Добре е да се стремим да балансираме всичките си центрове - на емоционалното, духовното и материалното ниво. Жените, трябва да не забравяме, че имаме нужда както от изява, така и природната необходимост да бъдем майки, да бъдем нежни, да не забравяме да се погрижим за себе си и женската си енергия. Не всичко е пари, бизнес и предприемачество. Моето мото е Work hard. Play harder. Старая се да храня и трите си центъра. Имало е периоди в които съм се губила, нещо е изостанало и усещам спешна нужда от диета, спорт и да се погрижа за тялото си или нужда от култура, посещение на галерии, опера или да се отдам на духовна практика чрез йога и медитация, да остана насаме с мислите и емоциите си, дори да замина някъде сама. Слушам тялото си, душата и интуицията и променям фокуса си. Трудно е, но успявам.

Книгите се променят спрямо наша осъзнатост и търсения, възрастта ни. Ако преди 10 години съм харесвала и чела Хорхе Бокай, а любимата ми книга е била "Любов" на Елиф Шафак, сега чета Саймън Синек - "Започни със защо", "Лидерите обядват последни", Ювал Ноа Харари със "Сапиенс" , "Homo Deus" и много други.
Елена Спирина в интервю за списание "Великолепната Жена"
През последните години всички ме свързват най-вече със събитието Бяла Вечеря, което провеждаме успешно от 2017 година. Концепцията за „изискан градски пикник в бяло“ и се провежда в над 70 държави, в градове като Париж, Ню Йорк, Барселона, Хамбург, Виена и др., като на места събира по 10,000 до 20,000 души. В България форматът е познат с мотото си „Тайно място. Тайна срещал. Бяла вечеря.“ и събира около 500 човека всяка година на тайна локация в град София. Гостите до последно не знаят къде ще ги отведем – те получавт само мейл с място за среща с нашите коодинатори. Има около 10 срещи и тълпа от усмихнати хора, носещи цветя, пикник кошници с храни и напитки се отправя към мястото на събитието. Забавната програма включва различни изпълнители – през годините сме имали акробати на кокили, балет, графити арт, сапунено шоу, артисти като Графа, Миро, Орлин Павлов, Стефан Вълдобрев, комици и групи с рок и с френска музика.

На 16 юли 2023 г. на сцената на White Dinner ще се изправи отново Стефан Вълдобрев, с който купонът не стихна през пандемичната 2020 г. и искаме да повторим емоцията. Нещо ново е, че за White Dinner 2023 сме подготвили и готов VIP пакет, където всичко е включено – от прибори и посуда до вкусна храна, приготвена от френския шеф Антоан Вераст, с интересно пикник меню със салата, плато с разядки и десерт торта „Павлова“ с интерес прочит – малини, юзу и кокос. Нямам търпение да я опитам (усмихва се).

Друга новост е, че ще имаме специални тематични барове с партньорите на събитието в лицето на Аperol Spritz, коктейли с водка „Elit Martini” и с престижното уиски Glen Grant „Glen Grant Arboralis Sour”, както и вино от изба Аya Estate Vineyards. Промотираме като начин на живот “Slow Life. Slow Drinks. защото Бяла Вечеря като събитие е точно такова – кара те да изживееш целия процес: от планирането на стила си, до масата и храната, до очакването на заветния мейл за тайната среща и гадаенето – кое ще е тайното място. Една наслада и цялостно преживяване!

Ако искате да сте на масата на "Великолепната Жена", запишете се тук:
Маса на Великолепната Жена на White Dinner 2023
Важно ли е първото впечатление, което оставяме, когато се запознаваме с нови хора? Етикет, протокол и добри обноски – къде е мястото им живота ни? Познаването на етикета на маса, винения, светски, бизнес, международен етикет – необходимост или помпозност?
Не знам със сигурност как ме възприемат хората, но знам че като цяло будя доверие и респект. По-активните социално хора ме харесват, защото знаят че живея динамично, че познавам много хора, места и се обръщат към мен за съвет, споделяме си информация с взаимно интересна информация. Явно имам изграден определен личен имидж.

Смятам, че всеки мениджър и собственик на бизнес, дори бих казала всеки човек трябва да учи основи на етикета като поведение, да има добра бизнес култура и добри обноски в обществото. Това трябва да стане задължителен предмет в училище, заедно с публичното говорене и презентационните умения. Масово хората се чудят защо не им се получава нещо в живота. Защо не умеят да продават себе си като личност или бизнеса си успешно? Защо не са ги разбрали, защо партньора им не ги зачита или разбира и защо отново има проблем с комуникацията? Всичко започва с отговора на въпроса ЗАЩО? Мъжете трябва да знаят как да бъдат кавалери, жените трябва да знаят как да се държат и обличат за светски събития, да има основна базова култура за храни и напитки, стил.

Бизнес етикетът е изключително важен. Той обхваща различни елементи от това как отиваме облечени, дали си изключваме звука на телефона по време на среща или конференция, но и елементарни неща като как си пишем имейлите, какво слагаме за "subject" на имейла си, как комуникираме с група от хора по време на делова среща, особено ако срещу нас има и жени и мъже - на кого и как обръщаме внимание, и много други детайли.
Елена Спирина в интервю за списание "Великолепната Жена"
Говоренето пред публика – изпитание или удоволствие? Комуникативна личност ли сте, важно ли е да умеем да водим Светски разговори? Според Вас кои са основните бариери в комуникацията между хората и как могат да бъдат преодолени? Как тълкувате израза - Култура на словото?
Публичното говорене е супер важно умение, което помага на всеки бързо да импровизира, добре да владее гласа си, да подрежда мислите си, да продава, да е по-успешен, по-харесван. За мен е било изпитание първите пъти на сцена пред много хора, но всяко нещо се развива с практикуването му. Сега дори да не съм подготвена с реч, мога бързо да взема микрофона, да кажа смислени неща и дори да запаля емоции и приповдигна настроението на хората, дори пред мен да има 800 човека. Тренира се. Учи се. После е лесно.

Основна бариера в комуникацията при хората е страхът от отхвърляне - да не те помислят за неук/а и не разбрал/а, страх да покажеш слабост в междуличностните отношения (особено в любовен план) и съответно премълчаване, недоизказани истини и оттам може да се върне голям ураган, ако не общуваме открито, но и тактично, за да не нараняваме с думи хората около нас. Хората често изпитват страх да попитат и зададат въпрос. Комуникацията е от голямо значение, а аз като един PR професионалист смятам, че комуникацията ни е в природата.
Елена Спирина в интервю за списание "Великолепната Жена"
Каква роля играе темата за Естетиката на движенията в излъчването на една жена? Може ли според Вас една жена да направи първо впечатление с походката и осанката си или това не е от значение? Как поддържате тялото си, спортувате ли?
Първото впечатление е изключително важно, но не е основното.Представете си влиза прекрасна жена, красиво облечена, с шапка, скъп костюм, красив грим и прическа. Походката ѝ е женствена, тънки китки и глезени и изведнъж … проговаря с грозни думи, смее се силно, привличащо вниманието и ви подразва. Какво впечатление ще имате за нея въпреки походката и осанката? Балансът е нещото, към което всички трябва да се стремим, да опознаем човека в огледалото с минусите му и да работим по отстраняването им. Да обичаме човека в огледалото и да подчертаваме хубавите си страни и във визията, в характера.

Спортувам сравнително редовно, да. Нямам график - тип всеки вторник и четвъртък съм еди-къде си, но ходя на йога, понякога на фитнес, обичам да ходя на спортни лагери. Карам ски, в топлите месеци харесвам да правя трекинги в планината. Досегът с природата за мен е супер зареждащ.
Елена Спирина в интервю за списание "Великолепната Жена"
Обичате ли себе си, как изразявате тази любов? Имате ли си хоби, увлечение – разкажете ни? Коя е любимата Ви дестинация? Имате ли си семейни традиции? Вие сте човек, който е свикнал всичко да планира или сте по скоро по импровизациите?
Обичам се много и обичам живота си! Не е идеален, но на никой не е. Далече съм от негативно-пасивното мислене "Животът ми се случва" - аз го случвам с изборите си, независимо дали са грешни или правилни. Как го изразявам? Ами старая се да се грижа за себе си. В момента, в който осъзная, че страдам, че нещо ми липсва - старая се да променя потока. Не става с магическа пръчка, но е факт, че се случва в даден момент. Изключително търпелив човек съм, винаги гледам да се погрижа първо за другите и това ми изигра лоша шега през годините в личен план. Сега на преден план ми е именно любовта към самата мен.

Любимата ми дестинация са островите в Гърция, може би Италия - цялата съм я обиколила и се връщам отново и отново. Харесвам да се докосвам до други култури и екзотичните пътувания са "must do" в листата ми.

Семейни традиции нямаме конкретни освен събирането по Коледа, но много се наслаждавам на времето прекарано с децата ми. Рисуваме заедно, правим си кино вечери с пуканки, смеем се, гоним се из къщата, бием се с възглавници. Влача ги по планини и трекинги – мързи ги, но обичам да сме заедно и да споделяме моменти и искат, не искат, катерят се. Играем настолни игри и е много забавно.За мен е много важно да имам цветя на масата, масата да се подреди, когато си правим хубава и по-специална вечеря и те с радост подреждат чинии, салфетки, палят свещи. Толкова е важно да ги научим на семеен уют и на красота - все пак от нас самите зависи да ни е хубаво. Кой ще ти го направи ако не ние сами?
Елена Спирина в интервю за списание "Великолепната Жена"
През последните години се поставя акцент на развиването на Личен Имидж и Бранд – съгласни ли сте с това? Как бихте се описали с 3 думи? Кой е успешният Делови вид за жените?
Смятам, че няма невъзможни неща и сами си поставяме бариери без да го осъзнаваме. Личният имидж е важен и както вече споменах, моят образ е на човек, който събужда доверие.

Бих се описала като харизматична, темпераментна, случваща.

Няма формула за успешен делови вид - това изцяло зависи в кой бранш си, с какви хора работиш като обкръжение.
Елена Спирина в интервю за списание "Великолепната Жена"
Важно ли е да подбираме обкръжението си? Имате ли много приятели? Споделете имена на хора, които Ви вдъхновяват? Трябва ли да поставяме граници в общуването си с хората?
Изключително важно е да подбираме обкръжението си. Има една формула, че личният успех и доходи е средно събирателен на основните петима души, с които общуваш постоянно. Подбирайте средата си. Мрънкащите хора, които гледат негативно и нямат решения, а само проблеми, ще ви свалят енергийно надолу. Аз се стремя като видя проблем, да търся решения, ако някой само ми повтаря "няма как да стане", не бих искала да общувам с този човек.

Дори по "фън-шуй" е важно как си подредил дома си, какви места посещаваш. Ако искаш да успееш в живота, трябва да се зареждаш с енергия от светли и красиви места, да посещаваш луксозни места, които ще развиват у теб желанието да израснеш.
Елена Спирина в интервю за списание "Великолепната Жена"
Снимки: Личен архив
ИНТЕРВЮ