ПЪТЕШЕСТВИЯ
За невероятното си пътешествие до Йордания, изпълнено с природна красота и богата история, ни разказва Евелина Макрис!

Дамска бизнес делегация на пътешествие в магичната Йордания!

Днес ще ви разкажа за едно невероятно пътешествие, което направих до Йордания и по-специално до Акаба, Петра, пустинята Вади Рам, Мъртво море както и столицата Аман. Пътувахме с туристическа агенция „Joe Travel“ и темата на пътешествието беше: ''LADY’S week in Jordan'', дамска бизнес делегация, съпроводена от Негово превъзходитеслво Др. Хасан Бармауи - почетен консул на Йордания в България.
Акаба е единственият крайбрежен град в Йордания и е разположен на брега на Червено море. Там можете да се насладите на прекрасни плажове, кристално чиста вода и уникални коралови рифове. Ако сте любители на гмуркането, то това е мястото за вас! Аз лично се влюбих в Острова на Фараона, където видях невероятни подводни създания и формации. Но Акаба не е само море и слънце. Там можете да се докоснете и до хилядолетната история и култура на Йордания. В стария град има много интересни забележителности, като замъка Мамлук от 14-ти век, Археологическия музей и пазарът с традиционни изделия и храна. Аз си купих аромати под формата на трайни масла и опитах вкусния хумус и шаверма. В Акаба имахме среща с негово превъзходителство г-н Найеф Хамиди Ал Фаез, председател на свободната икономическата зона Акаба в централата на зоната, както и среща с представители на дамски клуб „Принцеса Басма“ в техния офис.
Една от най-големите причини да посетите Акаба обаче е близостта ѝ до едно от чудесата на света – древният град Петра. Той е издялан в червените скали преди повече от 2000 години от набатейците – древен арабски народ. Петра е невероятно място, което трябва да видите с очите си. Най-известната сграда там е Казната – огромен фасад, който се появява след като преминете през узък каньон. Аз бях без думи, когато я видях за пръв път. Освен това има още много други интересни обекти, като театъра, храмовете, гробниците и мостовете.
Ако имате повече време, можете да посетите и пустинята Вади Рам, която е известна с неземните си пейзажи и скални образувания. Там можете да направите джип-сафари или да пренощувате в бедуински шатри под звездите. Ако обичате приключения, не пропускайте да посетите Вади рам - пустинен каньон, който е известен като Долината на луната. Там можете да се возите с джипове, да карате камили или да спите под звездите в бедуински шатри. Вади рам е място с невероятна енергия и магия, което ще ви очарова със своите пясъчни скали и оранжеви отблясъци. Акаба и Вади рам са две дестинации, които заслужават да бъдат видяни и преживени.
Имах шанса да посетя - Мъртво море в Йордания. Може би сте чували за това солено езеро, което е най-ниската точка на земята и в което никой не може да потъне. Но знаете ли какво има още там? Аз ще ви споделя моят опит и ще ви дам някои съвети за това как да се насладите на тази уникална дестинация. Първо, трябва да ви кажа, че Мъртво море не е само езеро, а и цял регион с много забележителности и спа центрове. Второ, трябва да ви кажа, че Мъртво море не е само спа, а и история. В близост до езерото се намират някои от най-древните и свещени места за християните, мюсюлманите и евреите. Може да се посети пещерата на Кумран, където са открити свитъците от Мъртво море - най-старите писмени документи на хебрейски език, градчето Мадаба, където се намира най-старата карта на Светата земя, изработена от мозайки. И разбира се да се види гората Нево, откъдето Мойсей е видял Обетованата земя. Трето, трябва да ви кажа, че Мъртво море не е само история, а и природа. Езерото има една вълшебна и необикновена красота, която ви пренася в рая. Водата е толкова солена, че свети на слънце и прави радужни отблясъци. Аз се потопих в нея и изпитах усещането да плувам без усилие. Беше толкова забавно и релаксиращо!
Едно от най-интересните места, които посетих по време на моето пътешествие до Йордания - столицата Аман. Аман е град на контрастите, където се срещат древността и модерността, пустинята и плодородието, християнството и исляма. Градът е много стар и е бил населен още по време на Желязната ера, когато носи името Рабат-Амон. Сега той е най-големият и най-важният град в Йордания, с население от около 4 милиона души. Едно от нещата, които ме очароваха в Аман, беше архитектурата му. Навсякъде можех да видя бели каменни сгради, които придаваха на града светлинен и елегантен облик. Но сред тях се издигаха и паметници от различни цивилизации, които са оставили своя следа в историята на Аман. Например, Римският театър, който е построен през 2-ри век от император Хадриан и може да побере до 6000 зрители. Или Цитаделата, която се намира на висок хълм и предлага страхотна гледка към града. Там можех да разгледам останки от Византийска църква, Омейадска палата, Херкулесов храм и Археологически музей.Освен това, Аман е град, който живее с пулса на съвремието. Има много модерни хотели, ресторанти, галерии и бутици, които предлагат високо качество и разнообразие. Можех да се насладя на изисканата йорданска кухня, да опитам традиционни сладкиши и напитки, да посетя Музея за автомобили, в който е изложена колекцията от коли на крал Хюсеин, или да се отдам на шопинг терапия по улиците на центъра или в модерните търговски центрове.
Имахме богата бизнес програма в Аман. Среща в Парламента с Негово превъзходителство г-н Ахмед Ал-Сафади, председател на Йорданския парламент. Среща с Н.В. Принцеса Дана Фирас , президент на Националното дружество за опазване на Петра и посланик на добра воля на Юнеско за наследство и култура. Посещение на Йорданската Горна камара и среща с председателя на групата за външна политика и председател на групата за приятелство с България сенатор Муфлих Ал Рахими , в присъствието на женския комитет в Горната камара. Среща с Министъра на инвестициите Г-жа Холуд Ал Сакаф ( в нейния кабинет) Българо-йордански женски бизнес форум в сградата на вестник „Ал Дустор“ , под председателството на главния редактор на най-големия ежедневник в Йордания- Г-н Мустафа Ал Риалат. Но най-впечатляващото за мен беше гостоприемството на местните хора. Те бяха много любезни, усмихнати и отзивчиви. Споделяха с мен своята култура и традиции, разказваха ми за историята и достойнствата на своята страна, помагаха ми с информация и съвети. Чувствах се като част от тяхното общество и като приятел.
Аз прекарах незабравими дни в Йордания и ви препоръчвам да посетите тази страна, ако имате възможност. Тя е богата на природни красоти, исторически паметници и гостоприемни хора.
Надявам се, че ви заинтригувах, направете си и Вие такова пътешествие скоро!
Автор: Евелина Макрис
Снимки: Личен архив
Йордания