ИНТЕРВЮТА
Интервю с ВЕЛИКОЛЕПНАТА Славянка Стойкова

Интервю с ВЕЛИКОЛЕПНАТА Славянка Стойкова

ВИЗИТКА:
Славянка Стойкова е олицетворение на дама, която проправя сама пътя си на успяла и независима жена. За себе си казва, че е предприемач по душа и призвание, и това наистина е така. Собственик и управител е на няколко компании в сферата на търговията, консултантските услуги и дистрибуцията на професионална козметика в България, Славянка има много малък опит като нает служител. Тя рано осъзнава силата си да работи за резултати, да създава, вдъхновява и увлича хората около себе си в каузите, които защитава и тръгва по предприемаческия път на ранните 24 години.

Позитивна нагласа, целенасоченост и гъвкавост са качества, които ѝ помагат да изгради един от най-разпознаваемите вносители на професионална козметика с марки Skeyndor и VM CorporationCrimson professional cosmetics. Днес портфолиото на компанията наброява над 500 корпоративни клиента в сферата на красотата като медицински центрове, луксозни хотели, едни от най-добрите салони за красота в България.

Изпълнена с ентусиазъм и постоянно желание да развива себе си и екипа си, Славянка вижда бъдещето на сектора, в грижа за бизнеса на клиентите си чрез структуриране на процесите, процедурите и маркетинговото им присъствие.

Настоящ заместник председател на Асоциацията на жените предприемачи в България – Селена, Славянка искрено вярва в силата на общността и постигането на резултати заедно.

В личен план Славянка е семейна и има прекрасен син на 5 години. Обича да пътува с цел, харесва музиката, като самата тя свири на цигулка и адмирира красотата във всичките ѝ аспекти.
Славянка Стойкова в интервю за списание "Великолепната Жена"
Каква е истинската красота на жените? Според Вас доколко е важен външния вид в живота на една жена? Споделете какъв е Вашият личен стил, имате ли си любими аксесоари, цветове, принтове? Какви са Вашите ритуали за красота?
Моята работа и ежедневие са свързани с много красота и много дами, бизнесът ми и призванието ми изцяло е свързано с тях. Това е причината често да ми задават този въпрос и отговорът ми на него винаги е бил, че за мен истинската красота на жената се крие в нейната вътрешност отразена в присъствие, обноски и излъчване навън.

Всяка жена може да бъде и е красива. Осъзнатостта и познаването на нейните лични качества и достойнства, обаче, я правят трайно красива и независеща от външни обстоятелства и мнение.

Личният ми стил е женствен, елегантен, обичам удобните и галещи кожата дрехи, рокли, високи обувки - определено се чувствам по-женствена, но си позволявам и удобни, спортни обувки през ежедневието, ако срещите и предстоящите задачи ми го позволяват.

Изцяло смених гардероба си през последните години, след като си направих цветови анализ и разбрах, че земните и топлите цветове ме открояват много повече. Днес залагам на всякакви натурални цветове като всички оттенъци на кафявото, много обичам златно, бежово и слонова кост. Прекрасно се чувствам в земните оттенъци на зеленото и наситено червено. Понякога експериментирам с тъмно синьо и лилаво.

Имам непоклатим ритуал за красота вечер и сутрин, който се състои в почистване, хидратация и подхранване на кожата на лицето и тялото. Държа много на добрия сън, защото той е основа за нашата виталност и красота през годините напред. Често се глезя със спа преживявания и масажи, задължително посещавам и професионалист - козметик за поддържане на красотата си 1-2 пъти месечно.
Славянка Стойкова в интервю за списание "Великолепната Жена"
Казват, че човек се учи докато е жив, съгласна ли сте? Какво е Вашето осъзнаване през последната година? Коя е любимата Ви книга? Баланс в живота - мисията възможна или не? Бизнес по женски – смятате ли, че има такъв начин?
Определено смятам, че човек се учи докато е жив! Аз постоянно се предизвиквам с нови и нови знания, обучения, кръгове от контакти. В бизнес аспект към момента са ми интересни теми свързани с оптимизиране на процеси и структуриране на бизнеса.

В личен аспект задължително отделям време за личностното си развитие, защото смятам че само „целият“ и осъзнат човек може да бъде полезен на обществото. Трябваше ми време да осъзная, че работата сама по себе си, по емоциите си, по дефицитите и подобряването на личността е най-ценната, която всеки от нас може да свърши за себе си, но и за всички около себе си. Тя не е изгубено време, а това, което създава време и подобрява живота ни в много аспекти.

Обичам да чета, макар времето в момента, което отделям на четене да е по-малко, отколкото би ми се искало да имам, но задължително слушам книги докато шофирам, ако не успявам да чета на хартия.

Днес се целя именно в баланса и добруването. Смятам, че е постижим и го намирам в душевния си комфорт, който се стремя да не нарушавам по никакъв повод.

Всъщност както споделих и в началото на интервюто, моят бизнес е основно с жени и за жени, така че бих казала - Да, моята мисия „бизнес по женски“ е напълно успешна вече 13 години.
Славянка Стойкова в интервю за списание "Великолепната Жена"
Важно ли е първото впечатление, което оставяме, когато се запознаваме с нови хора? Етикет, протокол и добри обноски – къде е мястото им живота ни? Познаването на етикета на маса, винения, светски, бизнес, международен етикет – необходимост или помпозност?
За да отговоря на този въпрос ще си позволя да разкажа историята на моето детство. В моето семейство обноските винаги са играли важна роля. Майка ми е рускиня и аз израснах вдъхновена от книгите на руските класици, в които етикетът, обноските и маниерите на буржоазните кръгове заемаха важно място. Също като тях исках да знам много езици, да свиря на няколко инструмента, да познавам автори и произведения на изкуството. Вярвам, че и днес тези знания са важни и открояват притежателите им.

Животът ми даде възможност да пътувам много и да общувам с много различни хора. Била съм на прием в Японския императорски дворец, на вечери и работни срещи в Лондонските висши общества и т.н. Познаването на общия и конкретния за случаите етикет е много важно, даже бих казала жизнено важно, когато си в такава обстановка.
Славянка Стойкова в интервю за списание "Великолепната Жена"
Говоренето пред публика – изпитание или удоволствие? Комуникативна личност ли сте, важно ли е да умеем да водим Светски разговори? Според Вас кои са основните бариери в комуникацията между хората и как могат да бъдат преодолени? Как тълкувате израза - Култура на словото?
Поради една или друга причина моят живот ме обвързва с дейности, които са свързани с говорене пред публика и знам, че го правя добре. Преодолях страха си от изяви още като малко момиче, докато се изявявах на концерти с моята цигулка.

Напоследък експериментирам много и истински се забавлявам, когато говоря пред публика и това се усеща. Важно за мен е при такива изяви да присъствам и да съм автентична, което винаги се усеща от тези, които те слушат. Затова си осигурявам необходимия комфорт преди изявата и винаги се подготвям, за да мога да импровизирам върху подготовката си по време на самата изява.

Когато хората не се познават, независимо от тяхната позиция и независимо колко добре се чувстват със себе си, те изпитват неудобство и желание да бъдат одобрени. Това са съвсем естествени човешки нужди. Знанието за това ме кара да бъда и много спокойна и „освободена“ в светските разговори и разговори с непознати на събития. Знанията и умението да водим разговор на различни теми, интелигентността и умението да слушаме, обаче са основата, без която не можем да бъдем успешни в тази сфера. Затова е важно да инвестираме в разнообразно знание и образование.
Славянка Стойкова в интервю за списание "Великолепната Жена"
Каква роля играе темата за Естетиката на движенията в излъчването на една жена? Може ли според Вас една жена да направи първо впечатление с походката и осанката си или това не е от значение? Как поддържате тялото си, спортувате ли?
За мен първото впечатление се изгражда до голяма степен от осанката, походката, усмивката, жестовете и адекватното присъствие като цяло.

Поддържането на тялото е от голямо значение за това да имаме красива походка и осанка. Поддържам тялото си с йога, масажи, ходя много, а през свободното си време обичам да съм сред природата. Включвам и различни видове спорт, когато усетя, че имам нужда от повече движение и ежедневното не ми е достатъчно. Това обикновено са моментите, в които съм по-натоварена психически и имам нужда от разтоварване на напрежението чрез спорт. Усещам по себе си, че когато се натоварвам психически, но не и балансирано физически, осанката ми се губи и това е първият сигнал отново да вляза в залата и да започна да спортувам.
Славянка Стойкова в интервю за списание "Великолепната Жена"
Обичате ли себе си, как изразявате тази любов? Имате ли си хоби, увлечение – разкажете ни? Коя е любимата Ви дестинация? Имате ли си семейни традиции? Вие сте човек, който е свикнал всичко да планира или сте по скоро по импровизациите?
Едно от осъзнаванията през последните ми години беше именно в посока на любов към себе си. Научих се да го правя и да отделям време за себе си, за семейството си, за хобитата си и от тогава наистина чувствам, че живея пълноценно.

Разбира се, винаги има моменти, в които съм по-заета в бизнеса си, но балансирам със следващи периоди, в които отделям повече време за семейството си, време за качествена почивка и интересите ми. Развивам още от тях. Вече споделих, че обичам да пътувам, да чета, свиря на цигулка, като имам и още няколко идеи в тази посока. Обичам да пиша и обичам да ходя на спа. Имам щастието да съм заобиколена с много интересни и вдъхновяващи личности и обичам да прекарвам време с приятелите и приятелките си. В това отношение мога да споделя, че много внимателно подбирам хората, с които споделям времето си, защото вярвам в това, че те изграждат и мен като човек. Не обичам да го губя с неподходяща компания и хора. Особено ревнива в това отношение съм към свободното си време.

Нямам любима дестинация, понякога искам да отида на планина, сняг и суров климат, понякога имам нужда от слънце, плаж и коктейл и във всяко място откривам красотата. Пътуванията ми по-скоро са импулсивни, в моментите, в които почувствам, че имам нужда и желание да се намирам някъде. Обичам да опитвам интересни храни, да наблюдавам обичаи, да опознавам традициите на мястото, на което се намирам и често отделям време и за самостоятелна разходка, когато пътуваме в чужбина. Време само за мен, в което да подредя мислите си и да се заредя с енергията на мястото, което посещавам.
Славянка Стойкова в интервю за списание "Великолепната Жена"
През последните години се поставя акцент на развиването на Личен Имидж и Бранд – съгласни ли сте с това? Как бихте се описали с 3 думи? Кой е успешният Делови вид за жените?
Всеки от нас в днешно време е своят личен бранд, дали го осъзнаваме или не, и дали го изграждаме съзнателно или го оставяме да се самоизгради, е въпрос на избор. Това е репутацията, представата, която хората и обкръжението ни имат за нас. Аз работя осъзнато в тази посока и постоянно актуализирам бранда и имиджа си спрямо промените в мен самата.

Интересно е, че първоначално изградих бизнес бранда си и от него започнаха да излизат елементи на моят личен бранд, който в един момент оформих като представа за мен самата. Тя е автентична, за мен искреността е важна стойност и никога не се опитвам да бъда това, което не съм. Хората винаги усещат фалша, дори и на подсъзнателно ниво, а и мисля, че не е необходимо да бъдем различни от себе си, защото всъщност ние самите сме най-добрата актуална версия на самите себе си.

За себе си мога да кажа, че съм креативна, позитивна личност и новатор в много отношения. Стремя се и работя по тези качества и те ми носят много позитиви.

За мен успешната делова жена е балансираната, опознала себе си жена, която знае какво представлява и работи целенасочено по открояването на своите добри и силни качества, като тушира и интегрира недостатъците.
Славянка Стойкова в интервю за списание "Великолепната Жена"
Важно ли е да подбираме обкръжението си? Имате ли много приятели? Споделете имена на хора, които Ви вдъхновяват? Трябва ли да поставяме граници в общуването си с хората?
На всички тези въпроси ще отговоря с „да“ и то, защото както вече споделих осъзнато подбирам хората в обкръжението си, за да подобря качествата, които искам да притежавам, за да науча нови неща, за да бъда по-добрата версия на себе си.

Смятам, че хората, с които се обкръжаваме имат обща мисия с нас и не тъжа ако пътищата ни се разделят, защото това означава, че и двамата сме научили необходимото един от друг и сме готови да продължим по пътя си напред. Благодарна съм на всички мои близки и се чувствам щастлива, че съм или съм била заобиколена от тях.

Това осъзнаване не ми позволява да оставя отношенията с приятелите си и с близките си хора на случайността. Отношенията са като цветята, трябва да се поливат редовно и да се поддържат.

През различни периоди хората, които ме вдъхновяват са били различни и то заради конкретни техни качества. Тоест по-скоро харесвам качества, които искам да наваксам и смятам това за здравословна любов и отношение. През живота си съм имала няколко ментора и съм благодарна на всички тях и на своите най-близки приятели и семейството, за това, което днес съм.

В миналото си бях човек, който трудно поставяше граници, днес знам да ги поставям много добре и то без да се напрягам, деликатно, внимателно и с отношение към другия.
Славянка Стойкова в интервю за списание "Великолепната Жена"
Снимки: Костадин Кръстев - Коко
ИНТЕРВЮ