ИНТЕРВЮТА
Боряна Христова - Личкова на корицата на бр.26 на седмичното Лайфстайл изданието на Великолепната Жена

Интервю с ВЕЛИКОЛЕПНАТА Боряна Христова

ВИЗИТКА:
Боряна Христова реализира себе си в на пръв поглед две различни направления, но всъщност силно свързани и даващи едно на друго – архитектура и интериорен дизайнер от една страна , психология, коучинг и диетология от друга.

Боряна Христова е завършила Университета по Изкуствата в Берлин, познат като UdK Berlin, през 2006 година. Времето, прекарано там и дава възможността да се срещне и обучава при най-добрите архитекти в Европа – като швейцарския архитект Петер Цумтор и австрийския архитект Адолф Кришаниц,  Яу Мин Пей, който е създател на стъклената пирамида пред Лувъра и Coop Himmelblau. Продуктивната и творческа среда, културният обмен със състуденти от цял свят и множеството пътувания и посещения на най-значимите примери на модерната архитектура в Германия,Франция, Белгия, Швеция, Дания, САЩ, Китай и Австралия затвърждават у нея изначалния стремеж към красота и хармония. В работата си тя търси преливане между душевността на обитателите на пространствата, функционалните удобства и кореспондирането със заобикалящата средата.

Архитектурата е източник на великолепни истории, които чакат да бъдат измислени, визуализирани и построени. Щастлива съм да се развивам в тази хуманна професия, която изисква усет за красивото, творчески талант, психологически подход, търпение и любов към хората“, казва Боряна Христова.

Понастоящем работи в семейната Архитектурна компания ПРОАРХ в Пловдив,както и в създадената от нея компания за интериорен дизайн и изпълнение до ключ ХБ КОНЦЕПТ ЕООД. Сред проектите и са множество интериори на хотели, обществени сгради, еднофамилни къщи и апартаменти. Вдъхновение черпи както от природата, така и от душевността на хората. За нея човешкият контакт е особено важен, добрата комуникация – изключително ценна. Със своите проекти арх. Боряна Христова печели множество архитектурни призове. Ежегодно е сред наградените от VIP Property AWARDS. През настоящата година спечели приза в международния конкурс Мисис Дама на Годината.

Освен на архитектурата и интериорния дизайн Боряна Христова се посвещава и на израстването на личността и на това да свързва хората с техния потенциал и да ги подкрепя в постигането на мечтите и целите им. Тя е водеща на женски кръгове, семинари за здраве, хранене и мениджмънт на стреса. Боряна е един от малкото сертифицирани треньори по Мандала танц в България и е единствената ученичка на Дорийн Върчу в страната по метода Интуитивно лечение. Още на 16 годишна възраст тя учи медицински Чи Гун при д-р Ван Циен Цюн от китайската правителствена болница. В годините е надграждала знанията си в множество обучения на д-р Ерик Пърл, Диана Купър, Робин Шарма, Тони Робинс, Т. Харв Екър.

Каква е истинската красота на жените? Според Вас доколко е важен външния вид в живота на една жена? Споделете какъв е Вашият личен стил, имате ли си любими аксесоари, цветове, принтове? Какви са Вашите ритуали за красота?

Истинската красота на Жените е в тяхната душа, в топлината им, в уюта, който създават и полето на любов, което ги обгражда. За мен най-женствените качества са любовта и мекотата.

Външният вид за мен е много важен. Жената трябва да излъчва чистота и класа с държанието си, с външния си вид и с маниерите си. Чрез начина, по който изглежда, жената показва отношението към самата себе си и към околните. 

Моят личен стил в ежедневието е елегантен, понякога спортно елегантен – когато денят ми е свързан с посещение на строителни обекти. Като цяло много обичам цветове, избирам тоалета си спрямо настроението ми, или си създавам настроение чрез дрехата и аксесоарите. Обичам ефектни обеци уникати ръчна изработка. Екстравагантни колиета през зимата, фини бижута за по-топлия сезон. Любими са ми флоралните принтове, тях обичам да използвам както в облеклото си, така и в интериорите, които сътворявам. 

Моят ритуал за красота е доброто настроение, което ми създават медитацията и йогата. Движението за мен е начин на живот, изпълва ме с енергия и ентусиазъм. Държа тялото ми да е винаги добре хидратирано и сутрин започвам с няколко чаши топла вода и дихателни практики, които да наситят клетките ми с кислород. Използвам козметика, която е изцяло с естествени съставки без консерванти. Друг мой любим ритуал са потапянията за кратко в ледено студена вода, за да рестартирам кръвообращението си.

Боряна Христова - Личкова в интервю за ''Великолепната Жена''

Казват, че човек се учи докато е жив, съгласна ли сте? Какво е Вашето осъзнаване през последната година? Коя е любимата Ви книга? Баланс в живота - мисията възможна или не? Бизнес по женски – смятате ли, че има такъв начин?

За мен ученето на нови неща е като въздуха. Всеки месец надграждам знанията и уменията си чрез курсове и частни уроци: от архитектурни симпозиуми, през семинари по психология до уроци по пеене и езда... Обученията ми носят голямо удовлетворение и усещане, че развивам моя потенциал. Когато седим на едно място всъщност изоставаме. 

През изминалата година осъзнах колко е важно всичко, което правим да има ясна структура, по която да се движим. Визията и целта, които имаме за живота са ключови, за това какво ще постигнем и в материален и в нематериален план. 

Също така от огромна важност за мен е да зная отговора на въпроса, защо искам това което искам, защо се движа в тази посока. Имам любим цитат на моя любим учител и ментор Тони Робинс, той казва: “Когато твоето защо е достатъчно голямо, ще откриеш твоето „как““, т.е. ще намериш начин. 

Имам много любими книги, тези на Тони Робинс ги препоръчам сърдечно, например „Гигантски крачки: 365 урока по самоусъвършенстване“ и „Събудете великана в себе си“. Една от най-ценните книги, която ми помага ежедневно е „5-те езика на любовта“ на Гари Чапмън , тя може да ни е полезна във всяко едно взаимоотношение в нашия живот, както в личния, така и в професионалния. А ние сме социални същества и нашият път към щастието има своя фундамент във взаимоотношенията. Начинът, по който създаваме връзки с обкръжаващите ни хора определя голяма част от качеството ни живот. Затова е необходимо да познаваме първо себе си, след това любимите ни хора, семейството ни, колегите ни. Да знаем какво е ценно за тях и как да направим тях щастливи. 

Балансът в живота е временно състояние. Преди години бях на семинар на Хорхе Букай и му зададох въпроса относно баланса в живота, той се усмихна и каза, че такова нещо не съществува. Затова пък има красивата дума хармония. Баланса е напрежение, там едно нещо е за сметка на друго. Когато кандидатствах архитектура, там една от задачите беше да нарисуваме цветна хармония. Аз проследявам моята хармония по начина, по който се чувствам, дали съм спокойна и удовлетворена. Ако аз съм лъчезарна и енергията ми е на високо ниво, аз ще съм здрава и всички около мен ще са щастливи – и семейството и клиентите. 

Бизнес по Женски, според има. Това е бизнес, който е основан на добри взаимоотношения, на точни принципи, на ясни граници, на удоволствие от взаимната работа и на красив резултат, който допринася за всички страни. Печеля – печелиш е важен принцип в бизнеса, за мен следващата стъпка е „помагам ти да растеш и да се развиваш“. За мен всеки нов проект е като дете и го отглеждам в сърцето си и ума си с много любов, отдаденост и мисъл как може да послужи на всички по най-добрия начин.

Боряна Христова - Личкова в интервю за ''Великолепната Жена''

Важно ли е първото впечатление, което оставяме когато се запознаваме с нови хора? Етикет, протокол и добри обноски – къде е мястото им живота ни? Познаването на етикета на маса, винения, светски, бизнес, международен етикет – необходимост или помпозност?

Първото впечатление, което оставяме е от съществена важност. Ние можем да преценим дали някой човек е надежден или не в рамките на една десета част от секундата. Винаги поглеждаме първо към дрехите на човека, с когото се запознаваме, за да преценим статуса му в обществото. Наблюдаваме несъзнателно не само външния вид на останалите, но и начина, по който те се движат. Нужни са само няколко крачки, за да се прецени един човек. Свободните движения говорят за екстровертност, докато по-резките движения при походката се разглеждат като скованост. 

Добрите обноски и спазването на етикета са ключови във всяка една ситуация, както и изказа ни. За мен познаването на светския и бизнес етикет носи спокойствие и усещане за принадлежност към средата. Израз на себеуважение и уважение към нашите събеседници е познаването на правилата и нормите за общуване и поведение в даден социален или професионален кръг. 

Боряна Христова - Личкова в интервю за ''Великолепната Жена''

Говоренето пред публика – изпитание или удоволствие? Комуникативна личност ли сте, важно ли е да умеем да водим Светски разговори? Според Вас кои са основните бариери в комуникацията между хората и как могат да бъдат преодолени? Как тълкувате израза - Култура на словото? 

Говоренето пред публика се е налагало на всеки един от нас в даден момент от живота, дали при получаване на диплома или награда, фирмена презентация или тост. Аз лично съм посещавала семинари по риторика и говорене пред публика в Холандия. 

Комуникативна личност съм, бързо намирам общи теми за разговор. Овладяването на Светския разговор е от голяма помощ във всяка една ситуация.

Една от основните бариери в комуникацията е притеснението и прекомерното фокусиране върху себе си. Друга бариера е недостатъчно богатата обща култура и интереси в различни сфери на живота. Много от тези бариери могат да бъдат преодолени, ако си зададем въпроса: „С какво мога да бъда полезна на този човек?“, да изместим фокуса от себе си върху другия. За да създадем уютна атмосфера е необходимо да познаваме и приемаме себе си с всичките си плюсове и минуси. Бихме могли да придобием знания в различни области на културата, историята, здравето, спорта, от които не сме се интересували до сега. 

Културата на словото не е в натрупването на колкото се може повече знания, а в способността да се прилагат правилно. Речта трябва да бъде успешна както за онзи, който говори така и за този, за когото е адресирана. Правилната реч зачита съществуващите норми на езика: произношение, речник, стилистика, морфология, синтаксис. Богатството на словото се определя от присъствието в него на разнообразни езикови средства. Неговата чистота се състои в отсъствието на не-литературни думи. 

Боряна Христова - Личкова в интервю за ''Великолепната Жена''

Каква роля играе темата за Естетиката на движенията в излъчването на една жена? Може ли според Вас една жена да направи първо впечатление с походката и осанката си или това не е от значение? Как поддържате тялото си, спортувате ли?

Елегантността и грациозността на една Жена са основата на нейното излъчване. Изправената стойка, стилната походка, фините жестове изграждат нейния образ. Първото впечатление, което придобиваме за даден човек много често е най-правилното, защото е интуитивно.

Как поддържам тялото си - със здравословна, предимно веганска диета, разходки сред природата във всеки свободен момент, йога и медитация. След натоварен ден обичам да потичам, за да сваля напрежението и да превключа на режим почивка.

Боряна Христова - Личкова в интервю за ''Великолепната Жена''

Обичате ли себе си, как изразявате тази любов? Имате ли си хоби, увлечение – разкажете ни? Коя е любимата Ви дестинация? Имате ли си семейни традиции? Вие сте човек, който е свикнал всичко да планира или сте по скоро по импровизациите?

Любовта към себе си е нашата котва. Така като се отнасяме към себе си, така се отнасят и околния свят към нас. Всеки ден се уча на любов към себе си. Аз съм много взискателна както към външния си вид, така и към всичко, което правя. Старая се да отделям ежедневно време, за да усетя от какво имам нужда, какво е важно за мен. В противен случай ежедневието ме превзема и се превръща в препускане от задача към задача. Имам кратък сутрешен бюти ритуал. Обичам да се гримирам фино и да избера тоалета си за деня, комбинирайки го с бижутата. Красотата много ме зарежда и вдъхновява. 

Танците, музиката и движението много ме енергизират и ме връщам към мен самата. Обичам ритъма на салса и бачата. Почивам си с класическа музика. От скоро посещавам уроци по пеене, за да опозная гласа си. Харесвам и по-екстремни занимания като делтапланеризъм и парашутизъм. През лятото обожавам да прекарвам колкото се може повече време край морето и да подобрявам уменията си по сърф. 

Пътуването до нови непознати дестинации е моето най-голямо хоби. Бали и Сидни са сред моите фаворити. Намирам много общо между културата на аборигените и на традиционното балийско население. Техните вярвания ми импонират. Според техните разбирания, изключително важно място в живота им е хармонията, изразена чрез емоции, мисли, думи и поведение. Убедени са, че от това зависи правилното протичане на енергията в тялото, което неминуемо рефлектира във физическо здраве. Важна е хармонията, както в отношенията между хората, така и от хората към природата, защото твърдят, че всичко около нас е енергия, както и ние самите и по тази причина сме взаимосвързани. Друго важно тяхно разбиране е, че не са зависими от времето като мерна единица. Балийците често казват, че това което не свършиш в този живот, ще го довършиш в следващият. Изключително внимават за решенията и постъпките си в този живот, тъй като носят отговорност пред Боговете си за тях и от стореното сега, зависи какво ще им поднесе следващия живот.

Боряна Христова - Личкова в интервю за ''Великолепната Жена''

През последните години се поставя акцент на развиването на Личен Имидж и Бранд – съгласни ли сте с това? Как бихте се описали с 3 думи? Кой е успешният Делови вид за жените?

Личният имидж и бранд според мен са много важни. Човек работи за името си, след това името работи за него. Как се позиционираме в медиите влияе на мнението на клиентите. 

Как бих се описала с три думи - жизнерадостна, любознателна, космополитна. 

Успешният делови образ на жената е на първо място увереност и удоволствие от работата. След това премереният тоалет в подходяща цветова гама, финия маникюр, елегантните бижута и красиво оформена прическа.

Боряна Христова - Личкова в интервю за ''Великолепната Жена''

Важно ли е да подбираме обкръжението си? Имате ли много приятели? Споделете имена на хора, които Ви вдъхновяват? Трябва ли да поставяме граници в общуването си с хората?

Средата, в която се движим е от много голямо значение. Аз много държа на хората, с които общувам. Ще цитирам мой ментор и вдъхновител: „Обкръжението побеждава волята с течение на времето всеки път.“ Каквото и да искаме да постигнем в живота си, от хармонично семейство, до здраве или успех в кариерата, средата е определяща. Защото всяко микро общество носи своя ценностна система, принципи, ежедневие, навици, ниво на развитие.

Аз имам много приятели навсякъде по света, общителна съм и много обичам хората. За мен всеки човек е цяла вселена, с талантите и предизвикателствата си. 

Най-много ме вдъхновяват успешни жени, които са запазили в себе си мекотата, любовта и огромното си сърце. Жени, които освен с бизнес се занимават и с благотворителност, които са всестранно развити, търсещи, космополитни. Опра Уинфри, принцесата на Испания Летисия, кралицата на Йордания  - Рания ал-Ясин са сред моите фаворити. 

На въпроса Ви относно границите и дали е необходимо да ги поставяме. Да, както към себе си, така и към другите. Във всеки вид общуване има здравословни правила, това най-добре се вижда във връзката ни с децата. И те само спомагат по-добрата комуникация и това двете страни да са спокойни и да се чувстват уважени.

Пожелавам на Вашите читателки много успехи, удовлетворение и време за истински важните неща!

Боряна Христова - Личкова в интервю за ''Великолепната Жена''

Снимки:Личен архивИНТЕРВЮ