ИНТЕРВЮТА
Ивана Скендерова на корицата на бр.47 на седмичното Лайфстайл издание на "Великолепната Жена"!

Интервю с ВЕЛИКОЛЕПНАТА Ивана Скендерова

ВИЗИТКА:
Ивана Скендерова е от дамите, които впечатляват със стил и класа. Независимо дали е по дънки или дълга вечерна рокля, ще се обърнете след нея! Не дрехите я определят, а тя определя дали те ще са част от нейния неповторим стил. Жена с характер, която знае как да извади най-доброто от себе си. С изискани маниери, но с естествена усмивка и благ, смирен глас. Със смели мечти и завидна мотивация, с която постига всичко.

Ивана Скендерова е не само пример, но и истинско вдъхновение. Една от малкото светски дами в България, около които няма пикантни истории. Радва се на прекрасно семейство с бившия футболист Мартин Горанов, с когото имат двама сина, а също и семеен бизнес в сферата на ароматния маркетинг и арома-дизайна, който са стартирали от нулата преди повече от 20 години – компанията Scent+.

Каква е истинската красота на жените? Според Вас доколко е важен външния вид в живота на една жена? Споделете какъв е Вашият личен стил, имате ли си любими аксесоари, цветове? Какви са Вашите ритуали за красота?

Истинската красота на жените е съвкупност от толкова много неща… Понякога може да е само една дума или жест, друг път може да е нова рокля или запомнящо се червило, а може да е просто поглед, дълъг среднощен разговор, усмивка или просто маргаритка с капчици роса, откъсната току-що от тревата. Красотата няма едностранно определение.

Външният вид допълва личността. Важен е, но има смисъл, когато изразява нас самите.

Имам много любими дрехи – някои от тях свързвам със спомени (често със съпруга ми Мартин), други – с места, хора и емоции. Не е тайна, че шапките са ми слабост. Имам наистина много, защото вярвам, че този аксесоар е аристократичен и до ден днешен.

Ивана Скендерова в интервю за ''Великолепната Жена''

Казват, че човек се учи докато е жив, съгласна ли сте? Какво е Вашето осъзнаване през последната година? Коя е любимата Ви книга? Баланс в живота - мисията възможна или не? Бизнес по женски – смятате ли, че има такъв начин?

Човек наистина се учи, докато е жив. Затова се променяме цял живот. Сякаш търсим себе си и всеки нов ден разкриваме нова страна от характерите си. А понякога, като се върнем назад във времето, си казваме: „Това наистина ли бях аз?“ Промяната ни движи напред.

Балансът е възможен, не когато се превърне в цел, а когато открием нещата, които ни правят щастливи. Те са различни за всеки от нас. Жените имаме способността да се променяме и адаптираме по-бързо от мъжете – може би заради майчинския ни инстинкт. Затова съм склонна да вярвам на психолозите, които казват, че в периоди на криза жените са по-успешни в бизнеса.

Не бих могла да определя само една любима книга, затова ще Ви споделя кои са любимите ми автоaри: Димитър Димов, Валери Петров, Стефан Цанев, Теодора Димова, Георги Господинов, Виктор Юго, Емил Зола, Оскар Уайлд, Джейн Остин, Ричард Бах, Фредерик Бегбеде, Стиван Кови, Рей Бредбъри, Кърт Вонегът, Хемингуей, Дан Браун, Артър Хейли.

Ивана Скендерова в интервю за ''Великолепната Жена''

Важно ли е първото впечатление, което оставяме когато се запознаваме с нови хора? Етикет, протокол и добри обноски – къде е мястото им живота ни? Познаването на етикета на маса, винения, светски, бизнес, международен етикет – необходимост или помпозност?

Първото впечатление не винаги е вярното, но е изключително важно. Най-важно според мен е да бъдем истински от начало до край, особено когато правим първо впечатление на някого.

А относно добрите обноски, те са не само нашето лице пред света, но и вкъщи. Според мен е важно всяка дама да има познания по етикет, защото маниерите са част от езика на тялото.

Ивана Скендерова в интервю за ''Великолепната Жена''

Говоренето пред публика – изпитание или удоволствие? Комуникативна личност ли сте, важно ли е да умеем да водим Светски разговори? Според Вас кои са основните бариери в комуникацията между хората и как могат да бъдат преодолени? Как тълкувате израза - Култура на словото?

Комуникативна личност съм и говоренето пред публика за мен е удоволствие. Мисля си, че тънкостта тук е не само да говориш, но да общуваш с публиката. Дори само с очи.

Колкото по-бързо свалим бариерите в комуникацията, толкова по-свободно ще можем да общуваме помежду си. Страховете често ни пречат.

Култура на словото е да направим думите наша визитна картичка, независимо от темата на разговор.

Ивана Скендерова в интервю за ''Великолепната Жена''

Каква роля играе темата за Естетиката на движенията в излъчването на една жена? Може ли според Вас една жена да направи първо впечатление с походката и осанката си или това не е от значение? Как поддържате тялото си, спортувате ли?

Както казах в началото, красотата понякога може да е дори в едно движение. Във всяко движение! Походката и осанката са израз на нашите емоции. Направете си експеримент пред огледалото – вижте походката си след щастлив момент и в период, който смятате за труден. Ще откриете разликата сами.

Спортувам, напоследък все повече. Освен че дава резултат на фигурата ми, спортът ме мотивира, прави ме дисциплинирана и силна като характер. Ходя на фитнес заедно с момчетата ми и съм благодарна на треньора ни Димо, с който работим във фитнес залата и постигаме все по-добри резултати.

Ивана Скендерова в интервю за ''Великолепната Жена''

Обичате ли себе си, как изразявате тази любов? Имате ли си хоби, увлечение – разкажете ни? Коя е любимата Ви дестинация? Имате ли си семейни традиции? Вие сте човек, който е свикнал всичко да планира или сте по скоро по импровизациите?

Въпреки че съм посветила живота си на моите момчета – съпруга ми Мартин и синовете ни Марти и Антъни, разбира се, че обичам и себе си. Ако човек не обича себе си, трудно ще обича и другите.

Хобито ми през последните години са ръчноправените бижута от мъниста.

Обожавам и пътешествията, особено с любими хора.

Планираме всичко, но понякога импровизираме, защото какво е животът без изненади?!

Ивана Скендерова в интервю за ''Великолепната Жена''

През последните години се поставя акцент на развиването на Личен Имидж и Бранд – съгласни ли сте с това? Как бихте се описали с 3 думи? Кой е успешният Делови вид за жените?

Личният имидж е важен за бранда. Ако зад една марка стои силна личност, значи бизнесът ще бъде успешен.

Аз бих описала себе си като емоционална, внимателна и грижовна.

Успешният делови вид за всяка жена е различен и според мен водещото правило трябва е стилът, който най-добре изразява характера.

Ивана Скендерова в интервю за ''Великолепната Жена''

Важно ли е да подбираме обкръжението си? Имате ли много приятели? Споделете имена на хора, които Ви вдъхновяват? Трябва ли е да поставяме граници в общуването си с хората?

Важно е да подбираме обкръжението си, защото животът винаги е прекалено кратък, за да губим времето си с неподходящите хора.

Приятелите с годините намаляват, но пък приятелството става по-силно и истинско.

Не бива да поставяме граници в общуването, защото то е урок, а всеки урок е ценен.

Ивана Скендерова в интервю за ''Великолепната Жена''

Снимки : Дуран Дуран

ИНТЕРВЮ