ПЪТЕШЕСТВИЯ
Екзотична годишнина  на остров Мавриций

Екзотична годишнина на остров Мавриций!


Не случайно остров Мавриций се определя като едно от бижутата на Индийския океан. Това място е способно да очарова всеки с белите си плажове и коралови рифове, с красивите си пейзажи и превъзходен климат. И въпреки, че е популярна туристическа дестинация, намира начин да запази своята природа непокътната и девствена.

Мавриций успява да накара всеки човек да се влюби в него!

Аз и моят съпруг не сме изключение от това правило, след като се потопихме в атмосферата на това райско кътче. И как да не е райско, когато сутрин те събужда песента на птиците, а на острова те са много. Поглеждаш през балкона си и виждаш кристална тюркоазено синя вода и пухкави бели облаци ниско над хоризонта. С настъпването на вечерта си опиянен от уханието на цъфналото Франджипани! Затова Марк Твен пише за острова: "Господ е създал първо остров Мавриций и едва след това, по негово подобие, сътворил и Рая."Със съпруга ми Никола имаме брак от 34 години, при това сме женени на 14.02., денят на влюбените. Всяка година честваме нашата годишнина на различно място. Тази ни се падна Мавриций. От хотела знаеха за това и в стаята ни очакваше бутилка Шампанско. Първокласното обслужване е запазена марка на острова, и то е в идеален унисон с непреднамерената доброта и вежливост на местните жители.

За престоя ни избрахме резорт, който се намира на частен полуостров Blue Bay разположен до естествена лагуна и разполагащ с три различни по вид плажа, заобиколени от морския парк „ Blue Bay “ с изумрудено синя вода. Първият от тях е открит извън лагуната с вълни, вторият е в самата лагуна, изчистен с дъно само от пясък, а третият - нашият любим, с разнообразие от корали и морски обитатели.
Аз, като любител на плуването с шнорхел и страстен почитател природата, бях пленена от кораловият ни плаж.За разнообразие на престоя на туристите, хотела ни предлагаше всякакви занимания като каране на водни ски, гребане с каяк, водна аеробика, разходка с круизер, игра на голф и тенис и много други. Сгушеният в пищна градина просторен хотелски комплекс разполагаше с 6 а-ла-карт ресторанта, достойни да задоволят дори и много изтънчени кулинарни вкусове. А както споменах в началото, всичко това бе подплатено с безупречно обслужване.

Но Мавриций не е само плажове и кристална вода. Във вътрешността на острова има планини, които се открояват с впечатляваща, буйна растителност, пленяващи цветя, чудни дървета, сред които и хартиеното дърво, чиято кора се цепи на листове.Едни от най-големите природни забележителности на острова са множеството водопади, като най-популярни сред тях са водопадите Alexandra Falls, намиращи се в Black River Gorges National Park. Спираща дъха е гледката на падащата от 700 метра височина вода, която се откри пред погледа ни.Уникално място е и Долината на цветовете, представляваща дюни от седем различни цвята пясък. Интересното е, че дори да се смесят няколко различни цвята, те пак се разделят. Посетихме и изгасналият вулкан Trou aux Cerfs в кратера, на който има езеро, а от билото му се открива невероятна панорама към острова. Любителите на рома трябва да отелят внимание на Chamarel rum distillery, където сред екзотична градина се намира Дистилерията, произвеждаща прочутият ром.
Като хора обичащи животните, нямаше как да пропуснем паркът Casela Nature & Leisure предлагащ разнообразие от животни, сред който впечатляващите гигантски костенурки и различни бозайници като лъвове и маймуни. Паркът е създаден с разнообразие от красиви екзотични растения и цветя. Потапяш се във феерия от цветове, аромати и звуци. Освен това на територията му се намира ресторант Le Mirador с прекрасна гледка към западното крайбрежие. Разходката с круизер или катамаран е друго такова изпълващо сетивата преживяване и е много популярно на острова. По този начин и ние стигнахме до водопада Grand River South East.

Около 50% от населението на Мавриций са индуисти и много празници на Хинду и Тамил, са станали част от културния живот на Мавриций, затова има и внушителни индуиски храмове и статуи. Интересно е когато попаднеш на такова място като Ganga Talao и се потопиш в месната духовна атмосфера.

Кулминацията на нашето пътуване беше 14 февруари, годишнината на нашата сватба!

Въпреки, че имаме брак от толкова години ние не спираме да поддържаме любовта жива. Сутринта, аз изненадах Никола с надпис върху пясъка на плажа пред нашата къща. Той от своя страна ме зарадва с кошница екзотични цветя, които си донесох в София и предизвиквах погледите на жените по летищата. През деня си организирахме плуване с диви делфини. Невероятно изживяване, което беше интересно както за хората, така и за делфините.
Вечерта имахме романтична гурме вечеря край басейна. Менюто беше седемстепенно и с изтънчени вкусови качества. Всичко това се случваше на фона на нежна жива музика под обсипаното със звезди небе.Мавриций е мястото, което със сигурност бихме искали да посетим отново.

Мавриций е приказка - нашето малко февруарско вълшебство!

Автор: Росица Рангелова
Снимки: Личен архив

Мавриций