ИНТЕРВЮТА
Галина Петрова на корицата на бр.37 на седмичното Лайфстайл издание на "Великолепната Жена"!

Интервю с ВЕЛИКОЛЕПНАТА Галина Петрова

ВИЗИТКА:
Адвокат Галина Петрова от 24 години се развива в областта на гражданското, търговско, корпоративно, конкурентно и административно право. Занимава се с международно данъчно планиране, право на интелектуална собственост, както и с казуси свързани с управление на структурни и инвестиционни фондове на ЕС.

Притежава международна магистърска степен по Право на ЕС и международни отношения от Софийския университет ''Св. Климент Охридски'' и университета в Нанси, Франция.

Галина Петрова е професионален медиатор и член на Lions club Sofia Vitosha, който е част от най-голямата неправителствена благотворителна организация в света - Lions Club International.

Като един запален пътешественик, тя е обиколила над 65 държави по целия свят - от Северния полярен кръг до островите на капитан Кук, Фиджи и Френска полинезия през Австралия и Океания.

Ценител е на виното и изтънчен дегустатор. Пише поезия, пътеписи и обича да рисува и снима. Впечатлява се от красотата във всичките и форми и проявления - от красотата на природата, до красотата в човешките отношения. Определя себе си като позитивен човек и непоправим оптимист, вечно и неуморно търсещ и вярващ в доброто!

Каква е истинската красота на жените? Според Вас доколко е важен външния вид в живота на една жена? Споделете какъв е Вашият личен стил, имате ли си любими аксесоари, цветове, принтове? Какви са Вашите ритуали за красота?

Истинската красота на жената според мен е съчетание от ярка индивидуалност, личен чар и женствено излъчване, а не просто сбор от физически дадености. Важна е светлината отвътре, която носи жената, защото тя озарява, привлича и впечатлява.

Относно външния вид имам една любима древноримска поговорка и тя е следната: “Умът на жената е нейната красота, красотата на мъжа е неговият ум“. Убедена съм, че всяка жена би могла да бъде красива, ако умно работи с женствеността си и се грижи правилно за себе си. Аз самата много държа на външния си вид, за мен грижата за външния вид е въпрос на себеуважение.

Определям личният си стил като елегантен с щипка екстравагантност и блясък. Обожавам аксесоарите - шапки, шалове,бижута, чанти, ръкавици. Бижутата и обувките са моята страст. Те оживяват тоалета и са начин за себеизразяване. В различните сезони и според модните тенденции избирам различни цветове - обикновено монохромни съчетания, но вечните ми фаворити си остават червено и черно.

Ритуалите ми за красота са неотменими от години. Грижа за кожата и косата, които винаги първо трябва да са чисти и приятни на допир и ухание, поддържани ръце и крака, неизменното червено червило, усмивка и добро настроение и чаша шампанско всеки ден! В този смисъл съм убедена в думите на Мадам дьо Помпадур /фаворитката на крал Луи XV/, която казва, че шампанското е единственото вино, което прави жените красиви!

Галина Петрова в интервю за ''Великолепната Жена''

Казват, че човек се учи докато е жив, съгласна ли сте? Какво е Вашето осъзнаване през последната година? Коя е любимата Ви книга? Баланс в живота - мисията възможна или не? Бизнес по женски – смятате ли, че има такъв начин?

Напълно съм съгласна с твърдението, че човек се учи докато е жив. Вярвам, че целта на земното ни пътуване, наречено живот, е да се усъвършенстваме постоянно, да учим уроци всеки ден и да държим сетивата си отворени и будни за научаване на нови неща. Докато го правим ще сме истински живи. Испанският философ Мигел де Унамуно казва, че никой не е длъжен да умре по-глупав, отколкото се е родил. Научаването на нови знания и нови уроци е единствения начин, по който се случва развитието.

Осъзнаването ми през последната година, а и въобще в последните години е, че животът наистина, колкото и клиширано да звучи е безценен дар и всеки миг от него е важен. Нищо не може да върне изгубения миг и нямаме шанс да го изживеем повторно. Времето ни е ограничено и е единственият невъзстановим ресурс. Имаме точно определено и лимитирано време земен живот, затова трябва да изживяваме всеки миг от него пълноценно, и да му се наслаждаваме.

Относно любимата ми книга, ще ми е много трудно да посоча една, защото съм четящ човек и имам много любими книги, които препрочитам. Все пак ако трябва да посоча една единствена, то това е Библията - безценният източник на божествената мъдрост и чистото слово.

Балансът в живота е абсолютно постижим и е изцяло в нашите ръце. Започва отвътре - от баланса в душата, защото без него няма как да постигнем баланс в живота.

Не деля бизнесите на мъжки и женски, нито начина на правене на бизнес по мъжки или по женски. В бизнеса най-важен е професионализмът и личните качества, съчетани с труд и постоянство правят успеха не само възможен, но и задължителен.

Галина Петрова в интервю за ''Великолепната Жена''

Важно ли е първото впечатление, което оставяме когато се запознаваме с нови хора? Етикет, протокол и добри обноски – къде е мястото им живота ни? Познаването на етикета на маса, винения, светски, бизнес, международен етикет – необходимост или помпозност?

Първото впечатление безспорно е от особена важност и само от нас зависи да презентираме правилно себе си. Всеизвестно е правилото, че никога нямаш втори шанс да направиш добро първо впечатление. А това зависи изцяло от поведението на човек - от начина, по който изглежда до начина, по който се държи.

Познаването на етикета, добрите обноски, правилното поведение е входният билет за доброто общество и може да Ви отвори врати дори на най-недостъпните места.

Никак не е за подценяване фактът, че познаването на винения етикет, например може да стане повод за великолепни запознанства. Считам, че не е възможно човек да е истински успешен ако не притежава добри обноски и не познава етикета.

От години изучавам подробно различните видове етикет, особено за международни срещи, защото непознаването му би могло да те постави в редица конфузни ситуации.

Галина Петрова в интервю за ''Великолепната Жена''

Говоренето пред публика – изпитание или удоволствие? Комуникативна личност ли сте, важно ли е да умеем да водим Светски разговори? Според Вас кои са основните бариери в комуникацията между хората и как могат да бъдат преодолени? Как тълкувате израза - Култура на словото?

Говоренето пред публика, по статистика се оказва, че е един от най-големите страхове на хората. Познавам лично изключително ерудирани личности, за които публичното говорене е истинско изпитание, на което отказват да се подложат. За мен е удоволствие и го правя с лекота, до голяма степен заради професията ми, която го изисква като умение. От друга страна имах шанс да се изявявам като дете в Детска театрална школа с невероятни професионалисти и имам придобити умения за публична изява от ранна детска възраст. Мисля, че никога не е късно човек да се усъвършенства и за радост в момента съществуват възможности под формата на специализирани курсове, които много помагат.

Нужно е добро самочувствие, както и личен чар и доза умереност, за да могат да се водят успешни светски разговори, които да са приятни и обогатяващи, а не досадни и отегчителни. Но както винаги и тук стигаме до личността и умението да се вписва по очарователен, запомнящ се, но не и натрапчив начин в обществото.

Относно бариерите в комуникацията – те са много индивидуални, но считам, че колкото по-ерудиран е един човек и притежава богата обща и духовна култура, толкова е по-лесно. Това е базата върху която се изграждат комуникативните умения.

Културата на словото се формира с четене. С много четене. Но също и със старанието да се употребяват правилно и изящно думите, защото те са сила и енергия.

Галина Петрова в интервю за ''Великолепната Жена''

Каква роля играе темата за Естетиката на движенията в излъчването на една жена? Може ли според Вас една жена да направи първо впечатление с походката и осанката си или това не е от значение? Как поддържате тялото си, спортувате ли?

Естетиката на движенията е истинското проявление на женската индивидуалност, финес и класа. Походката, осанката и излъчването говорят много за личността и характерните й особености, дори едно много красиво тяло при неправилна походка, прегърбени рамене и груби движения, променя цялостното впечатление и визия.

Поддържам тялото си със спорт - плувам и карам ски. Не пропускам разходките, които обожавам, особено по брега на морето. Обичам и да си доставям наслада със СПА процедури, ръчни и апаратни масаж, които са изключително полезни, зареждат едновременно тялото и душата ми.

Галина Петрова в интервю за ''Великолепната Жена''

Обичате ли себе си, как изразявате тази любов? Имате ли си хоби, увлечение – разкажете ни? Коя е любимата Ви дестинация? Имате ли си семейни традиции? Вие сте човек, който е свикнал всичко да планира или сте по скоро по импровизациите?

Започнах да се уча да обичам себе си. Преди не беше така, защото за възпитанието на хората от моето поколение - едно от най-страшните прегрешения беше да си егоист и всяка проява на отстояване на себе си, лесно се причисляваше към егоистичните и себични прояви на личността, което разбира се е голяма заблуда. Слава Богу, в момента цялостната култура за личностно развитие и формиране на здравословно отношение към самите нас, е базирана именно на обичта към самия себе си на първо място. Аз се чувствам добре в собствената си компания и никога не скучая!

Любима дестинация ми е всяка следваща. Ненаситна съм за приключения и пътувания, но едни от местата, за които винаги съм готова са - Карибите, Франция, Италия, Испания, Гърция, цялото Средиземноморие. Явно нося южняшки дух и темперамент.

Традициите са важни за мен, защото те сплотяват хората и им дават идентичност като семейство и род, това важи дори и за приятелските традиции. Те дават чувството за принадлежност към нещо. Важно е да се създават такива – в двойката, за децата, в семейството, в приятелския и социален кръг. Една от любимите ми традиции е храненето заедно, семейната вечеря и изобщо споделянето на храната.

Обичам да планирам и да се подготвям добре за всичко предстоящо, може би защото съм перфекционист по природа и държа да изпипвам всеки детайл. Но понякога авантюристичният ми дух се проявява силно и взимам съвсем спонтанни решения. С други думи - гъвкава съм.

Галина Петрова в интервю за ''Великолепната Жена''

През последните години се поставя акцент на развиването на Личен Имидж и Бранд – съгласни ли сте с това? Как бихте се описали с 3 думи? Кой е успешният Делови вид за жените?

Казват, че първите двадесет години от професионалния си път човек работи за името си, а след това името му започва да работи за него. Имиджът и репутацията в обществото са особено важни - те са връзката ни с другите и са показател за това как се позиционираме в социума по принцип. Развитието на личния бранд не трябва да бъде самоцел според мен, а да изгражда и подчертава онези качества на личността, които носят стойност и за околните. Смятам, че ценността на човек, без значение дали в личен план или в професионален, се измерва с това, което може да даде на другите. С възможността да добавя стойност не само в собствения си живот, а и да бъде полезен на хората по някакъв начин. Кухият, напудрен имидж си остава всякога такъв. Важни са делата на човек. И дирята, която оставя след себе си.

Предпочитам, да ме описват другите, а не аз сама да се описвам.

Що се касае до това кой е успешният делови вид на жената - това е видът, който е адекватен за професията, длъжността и позицията, която заема. Дори за конкретната делова ситуация в точно определен момент.

Ще кажа нещо, което научих още в студентските си години от една американска авторка на книги за личностно развитие и до ден днешен виждам, че това наистина работи: “Когато един мъж се изправи да говори пред публика, хората първо слушат това, което той казва, ако им хареса гледат и него. Когато една жена се изправи да говори - хората първо гледат нея, а ако им хареса това, което виждат, тогава слушат това, което казва“.
Така че, мили дами, никога не подценявайте външния си вид като средство за убеждение и авторитет. Историята на човечество е наситена с примери на велики жени, които са еталон за това как начина, по който изглежда една жена може да промени хода на историята.

Галина Петрова в интервю за ''Великолепната Жена''

Важно ли е да подбираме обкръжението си? Имате ли много приятели? Споделете имена на хора, които Ви вдъхновяват? Трябва ли е да поставяме граници в общуването си с хората?

Аз съм светски човек, общителен и социален. Благословена съм и с много приятели навсякъде по света, с които ме свързват безброй споделени моменти. В най-близкия ми периметър обаче имам няколко верни приятели, с които можем да плачем, да се смеем, да осъмваме в разговори и в щуротии, и с тях душата ми е да е напълно гола.

Хората, които ме вдъхновяват са хората с големи сърца. Добротворната душа е безценна! А аз съм истински щастлива и благодарна, че животът всеки ден ме среща с такива хора! Те са моите герои!

Галина Петрова в интервю за ''Великолепната Жена''

Снимки: Личен архив

ИНТЕРВЮ