ПЪТЕШЕСТВИЯ
Шри Ланка - перлата на Индийския океан!

Шри Ланка - перлата на Индийския океан!


Шри Ланка, официално наименование - Демократическа социалистическа република, тропическа островна държава близо до южния бряг на Индийския субконтинент. Все повече туристи избират тази дестинация за своята почивка.

Точно това място избрахме и ние за семейната ни почивка. Пътувахме до Шри Ланка за между срочната ваканция на децата в края на месец януари.

Летяхме до Шри Ланка с първия чартърен полет на авиокомпания Gullivair до летище Матала .

Шри Ланка ни завладя мигновено със своята красива природа, безкрайни плажни ивици, екзотични животни и гостоприемно население!

Климатът на Шри Ланка е мусонен. Северната и източната части на страната са в субекваториалния климатичен пояс, а южната и западната – в екваториалния.
Най-подходящото време за посещение на западния и южния бряг на острова е периодът от декември до март. Месеците между април и септември са най-удачни за пътуване по източното крайбрежие на Шри Ланка.

Настанихме се в хотел Shangri - La Hambantota Golf Resort and Spa, разположен на южното крайбрежие на острова.
Комплексът Shangri - La Hambantota разполага с голф игрище, обширен СПА център, три басейна, водни пързалки, трамплин и различни детски зони за игра.

Една вълнуваща среща с лятото посред зима у нас!
На територията на хотела и голф игрището се разхождат свободно пауни, маймуни, катерички, варани и пъстроцветни птички.
Плажната ивица е широка, покрита с фин жълт пясък, а водите на океана се разливат на огромни вълни. За съжаление, през цялата година има червен флаг и плуването в този район е опасно.Преживяването, което най-силно развълнува децата, беше сафари в националния парк Яла. Там успяхме да видим, в непосредствена близост и в естествена среда, стада слонове, маймуни, бизони, петнисти елени, крокодили, варани, различни видове птици, щъркел и пауни.

Yala National Park е известен с най-високата популация на леопарди в света - около 40 на брой, но въпреки това те много често остават скрити от погледите на посетителите. По тази причина, най-вълнуваща за всички беше срещата с леопард.


Останахме очаровани и от местната им кухня. Храната в Шри Ланка е разнообразна и доста пикантна, като в голяма степен е повлияна от Индия.


Интересен е също факта, че основната религия в Шри Ланка е будизъм. Но се изповядват и индуизма, исляма християнството.

Почитателите на културните богатства могат да резервират туристическа обиколка и да посетят някои от множеството будистки храмове, скални местности, чаени плантации.
Златният скален храм Дамбула се смята за едно от най-важните места в Шри Ланка и e част от Световното културно-историческо богатство на ЮНЕСКО.

Ако сте любители на морски приключения, можете да отидете до Мириса на организирана екскурзия и да видите отблизо китове, делфини и костенурки.
Сезонът на китовете за югозападното крайбрежие е от ноември до април.

Докато сте в Шри Ланка, наричана още Цейлон, със сигурност трябва да опитате знаменития цейлонски чай, известен в цял свят и отглеждан по най-стари традиции.


Автор: Десислава Давидова
Снимки: Личен архив

Шри Ланка