ИНТЕРВЮТА
Петя Велкова на корицата на бр. 77 на седмичното Лайфстайл списание на "Великолепната Жена"!

Интервю с ВЕЛИКОЛЕПНАТА Петя Велкова

ВИЗИТКА:
Петя Велкова е сред най-познатите бизнес и светски дами у нас. Нейна страст и работа са неизменно свързани със света на луксозните бижута, диамантите и скъпоценните камъни. Самата тя през годините е успешен модел и мaнекен на едни от най-бляскавите модни форуми, както и телевизионна водеща.

Петя Велкова е икономист и маркетолог по образование, но светът на изкуството и сферата на красотата винаги са я привличали. В момента тя е бранд мениджър на най-утвърдения бранд за луксозни бижута у нас, SSG Diamonds, зад който стои 30 годишна история. Тяхна запазена марка са авторските бижута с диаманти, скъпоценни и полускъпоценни камъни. Kлиенти са им едни най-големите ценители на бижута в България.
Петя Велкова в интервю за списание "Великолепната Жена"
Каква е истинската красота на жените? Според Вас доколко е важен външния вид в живота на една жена? Споделете какъв е Вашият личен стил, имате ли си любими аксесоари, цветове, принтове? Какви са Вашите ритуали за красота?
Красотата е много субективно понятие. Винаги съм смятала и твърдяла, че всяка жена е красива и самo трябва да подчертава най-добрите си качества, вместо да се фокусира в своите недостатъци. Това как представяме себе си е ключът, как ще ни възприемат отсреща.


През целия си живот съм била част от модната индустрия, дефилирала съм за всички популярни брандове и дизайнери, виждала съм се в най-различни образи и стилове. Но сякаш през годините преоткрих силата на детайла, все почесто избирам по-семпло облекло, но с акцент към аксесоара. И ето, че постепенно бижутата се превърнаха в моята запазена марка.
Петя Велкова в интервю за списание "Великолепната Жена"
Казват, че човек се учи докато е жив, съгласна ли сте? Какво е Вашето осъзнаване през последната година? Коя е любимата Ви книга? Баланс в живота - мисията възможна или не? Бизнес по женски – смятате ли, че има такъв начин?
Интелигентните хорa са тези, които се учат през целия си живот. Колкото повече се усъвъшенстваме и научаваме, толкова повече се убеждаваме, че все още нищо не знаем. Живеем в динамична среда, в която информацията ни залива и ни се налага да се учим да я отсяваме, оставайки в крак с новостите. Трябва да прогнозираме бъдещето си и да се стараем да реализираме проектите си, по възможно най-успешния начин. Това ни държи живи и полезни, не само за останалите, но и за самите нас.

На въпроса Ви за Бизнес по женски, ще отговоря така: бизнесът си е бизнес, разграничаването по полове отдавна не е релевантно! Жените доказано са успешни мениджъри, управници, лекари и така нататък.

Балансът между семейството и успешната кариера е ключът към удовлетвореността. Звучи банално, но е факт. Ние можем да бъдем и бизнес дами, и домакини, и майки, и приятелки..., но не трябва да забравяме, че сме преди всичко жени, и е важно да намираме време за самите нас и вътрешния ни баланс.
Петя Велкова в интервю за списание "Великолепната Жена"
Важно ли е първото впечатление, което оставяме, когато се запознаваме с нови хора? Етикет, протокол и добри обноски – къде е мястото им живота ни? Познаването на етикета на маса, винения, светски, бизнес, международен етикет – необходимост или помпозност?
За мен стилът на живот е една от основните приоми. Смятам, че етикетът на общуване, маниери и обноски, започва от дома, от масата вкъщи. За да бъдем приети в обществото и приети добре, разбира се, че е важно да познаваме етикета. Това е необходимост не само за нашата увереност и самочувствие, но и за облика ни на професионалисти. Всеки иска да работи с приятни, възпитани и уважителни хора, нали?
Петя Велкова в интервю за списание "Великолепната Жена"
Говоренето пред публика – изпитание или удоволствие? Комуникативна личност ли сте, важно ли е да умеем да водим Светски разговори? Според Вас кои са основните бариери в комуникацията между хората и как могат да бъдат преодолени? Как тълкувате израза - Култура на словото?
Когато говорим за хора, които са лица на бизнеса си, те в голяма степен са лидери, харизматични и завладяващи личности, които сме готови да последваме, и на които да подражаваме. Аз имам честта да работя с такъв човек, в лицето на Мирела Ненчова, собственик на SSG Diamonds.

Вербалното общуване е методът, който кара хората да ни се доверят. Аз лично обичам да общувам и да виждам отсрещната реакция. Комуникативна личност съм, но все по-често виждам колко важна е и усмивката, и как тя може напълно да промени дадена ситуация.

При някои хора, бариера на общуването се явява липсата на самочувствие. В работата ми често се срещам с хора, които имат нужда от време, за да преодолеят това. Понякога бариера в обшуването се явява нетърпението ни да изслушаме отсрещната страна. Вместо да слушаме, ние мислим само над това какво искаме да кажем.
Петя Велкова в интервю за списание "Великолепната Жена"
Каква роля играе темата за Естетиката на движенията в излъчването на една жена? Може ли според Вас една жена да направи първо впечатление с походката и осанката си или това не е от значение? Как поддържате тялото си, спортувате ли?
Жените по природа са нежният пол. При нас е вродено да бъдем финни, нежни и изтънчени. Определено това е един от първите белези, които впечатляват и ни отличават. Като дългогодишен модел и манекен, винаги съм залагала на естетика на движенията. Походката и осанката за ключовите фактори, по които хората ни преценяват какви сме - уверени/неуверени, бедни/богати, успешни/неуспешни...

За мен спортът е част от ежедневието. Нямам любим, важното е да спортувам. Разбира се, обръщам специално внимание на храната. За мен тя е нещо повече от просто храна, по скоро е наслада за сетивата. Хапвам по-малко, но от всичко.
Петя Велкова в интервю за списание "Великолепната Жена"
Обичате ли себе си, как изразявате тази любов? Имате ли си хоби, увлечение – разкажете ни? Коя е любимата Ви дестинация? Имате ли си семейни традиции? Вие сте човек, който е свикнал всичко да планира или сте по скоро по импровизациите?
Ако искаме да даваме и получаваме любов, то на първо място трябва да се научим да обичаме себе си. Не винаги съм мислила така, но с годините се научих да ценя себе си, времето си, мечтите си.

Любовта за мен е начин на живот - обичам себе си, живота си, работата си, мъжа до мен... нявсякъде виждам любов. Разбира се, че всички имаме проблеми и трудни житейски ситуации, но ние избираме къде да фокусираме съзнанието си. Аз избирам да намирам хубавото във всеки един момент!

Моето хоби е да пътувам и да откривам нови места. Обожавам да се обогатявам с различни култури и да опознавам света, обиколила съм много места по Света. Но мястото, на което мога безброй пъти да се връщам е категорично Малдиви. За мен там спира времето и започва истинската почивка. Невероятна красота, която не може да се опише с думи, сетивата ми ликуват.
Петя Велкова в интервю за списание "Великолепната Жена"
През последните години се поставя акцент на развиването на Личен Имидж и Бранд – съгласни ли сте с това? Как бихте се описали с 3 думи? Кой е успешният Делови вид за жените?
В позицията си на Бранд мениджър, аз ежедневно се старая да подобрявам и усъвършенствам, както личния, така и фирмения си имидж и бранд. Добрата репутация и доволните клиенти са мерилото за успех на всеки бизнес.

С три думи бих се описала като - харизматична, уверена, позитивна.

За мен успешният делови вид е този, който най-добре представя нашите професионални качества и умения. При първо впечатление външният вид е от съществено значение, веднага си правим изводи за човека срещу нас.
Петя Велкова в интервю за списание "Великолепната Жена"
Важно ли е да подбираме обкръжението си? Имате ли много приятели? Споделете имена на хора, които Ви вдъхновяват? Трябва ли да поставяме граници в общуването си с хората?
Работата с хора винаги ме е зареждала с положителни емоции. За щастие сферата, в която се развивам предлага продукти свързани с красиви поводи и хората, които идват при нас са щастливи хора, което разбира се прави и нашата работа изключително удоволствие.

Не си поставям граници с хората, мога да общувам с всякакви хора, на различни теми.

Дами, не спирайте да обичате, да вярвате в себе си и да следвате мечтите си!
Петя Велкова в интервю за списание "Великолепната Жена"
Снимки: Списание "Мода" и личен архив
ИНТЕРВЮ