ИНТЕРВЮТА
Жасмин Маджид на корицата на бр. 73 на седмичното Лайфстайл списание на "Великолепната Жена"!

Интервю с ВЕЛИКОЛЕПНАТА Жасмин Маджид

ВИЗИТКА:
Жасмин Маджид е всестранно развита личност, не обича етикети и не се побира в клишета. Наслаждава се на всичките си женски роли. Доктор по икономика, одитор по професия, с дълъг стаж в телевизията и модата. Съпруга и майка очакваща 4-тото си дете, създател и управляващ директор на козметичен бранд за био слънцезащита SUGA BUBA, бранд за дамски дрехи EZARO и агенция за дигитален маркетинг The Hub. Тя е и един от съучредителите на фондация Данък Добро”. Определя себе си като creator и може често да я видите в амплоато на motivational speaker.
Жасмин Маджид в интервю за списание "Великолепната Жена"
Каква е истинската красота на жените? Според Вас доколко е важен външния вид в живота на една жена? Споделете какъв е Вашият личен стил, имате ли си любими аксесоари, цветове, принтове? Какви са Вашите ритуали за красота?
Красота на жената е в очите на гледащия, зависи от критериите на този, който я наблюдава - в какъв етап се намира и какви са търсенията му. Всяка жена има своя индивидуална красота, която сама по себе си е уникална. Жената е многопластов образ и никога не е достатъчно да бъде просто красива.

В личния ми стил присъстват дрехите и аксесоарите, които подчертават женствеността във визията - рокли, поли и костюми в пастелни тонове, високи токчета и принтове. Избягвам по-сложните дизайни, предпочитам изчистени линии и цветове.

Според времето, с което разполагам, избирам и ритуалите за красота в ежедневието си. Дори и да имам 5 минути, никога не пропускам да сложа червило и да си оправя косата.
Жасмин Маджид в интервю за списание "Великолепната Жена"
Казват, че човек се учи докато е жив, съгласна ли сте? Какво е Вашето осъзнаване през последната година? Коя е любимата Ви книга? Баланс в живота - мисията възможна или не? Бизнес по женски – смятате ли, че има такъв начин?
Съгласна съм, че човек се учи, докато е жив. Въпреки че по образование съм доктор по икономика, за мен обучителният процес никога не е спирал. Напротив, моето разбиране е, че постоянно съм готова да давам и да получавам нови знания - чрез книги, семинари, ментори и нови хора в моето обкръжение. Такава е нагласата ми към живота - винаги има какво ново да се научи и от всеки човек има какво ново да вземем и дадем.

Може би едно от най-важните неща, които съм осъзнала за себе си е, че не е нужно да преследвам мечтите си докрай. Има моменти, в които колкото повече се амбицираме и се фиксираме над дадена цел, толкова повече блокираме възможността тя да се случи. В такива моменти трябва просто да се успокоим, да преосмислим и да пренаредим приоритетите си. И всъщност, много от така наречените проблеми имат много по-лесно решение. Когато не зацикляме върху тях, а ги погледнем от дистанция, имаме шанса да ги разрешим с лекота и мекота. Тази концепция лично за мен се оказа работеща.

Една от любимите ми книги, която много харесвам е "Мисли и забогатявайна Наполеон Хил. От всяка нова книга обикновено ми се запечатват определени фрази, над които размишляваш в следващите месеци. Харесвам да чета автобиографии, особено тези за успешни жени в бизнеса.

Смятам, че ние жените имаме по-различен маниер на водене на преговори и правене на бизнес. Разгледано психологически се справяме с житейските въпроси по по-различен начин от този на мъжете. Обикновено действаме с повече емпатия, не прилагаме толкова натиск в проблемите си, а по-скоро търсим начини да ги решаваме с лекота. Това е нашият начин на "бизнес по женски" - с повече разбиране и мекота.
Жасмин Маджид в интервю за списание "Великолепната Жена"
Важно ли е първото впечатление, което оставяме, когато се запознаваме с нови хора? Етикет, протокол и добри обноски – къде е мястото им живота ни? Познаването на етикета на маса, винения, светски, бизнес, международен етикет – необходимост или помпозност?
Мисля, че до голяма степен ни е заложено, включително и генетично, какви да са нашите маниери и жестове. Разбира се, те могат да бъдат трансформирани и усъвършенствани, но това много зависи от темперамента на личността - дали сме нервни, по-бързи или по-плавни, по-меки и малко по-бавни, което е повече свързано с женската енергия и фина моторика. Женските маниери включват по-бавните движения, които носят наслада, докато биват наблюдавани, а и едновременно доставят удоволствие, докато биват изпълнявани. И от тук първото впечатление е важно, защото се запечатва и остава в съзнанието на човека, с когото сме се запознали. Изгражда представа, която е много трудно да се разруши по-късно. Поради тази причина, е важно да създадем правилните условия ако искаме да оставим позитивно първо впечатление.

Мястото на протокола и добрите маниери в живота ни е много централно. Това е нещо, което използваме ежедневно и е част от нашата визитка, когато се запознаваме с нови хора. Познаването на етикета на маса, на винения, светския, бизнес, международния етикет - всичко това е необходимо за определени професии. Биха били помпозност ако се използват не на място, но никога не са излишни. Не знаем в каква ситуация и обкръжение може да попаднем и със сигурност никой от нас не би искал да се изложи. За да се чувстваме комфортно и да можем да вземем максимума от всяка среща и ситуация, е важно да владеем етикета.
Жасмин Маджид в интервю за списание "Великолепната Жена"
Говоренето пред публика – изпитание или удоволствие? Комуникативна личност ли сте, важно ли е да умеем да водим Светски разговори? Според Вас кои са основните бариери в комуникацията между хората и как могат да бъдат преодолени? Как тълкувате израза - Култура на словото?
Говоренето пред публика не е за всеки. Ако не се чувствате комфортно, то това може да бъде изпитание за вас. Има професии, в които говоренето пред публика не е задължително и ако това причинява неудобство, изобщо не е нужно да го правите. Но ако ви доставя удоволствие, трябва да развивате тези способности целенасочено. Това определено ще ви помогне да постигнете повече, независимо в коя посока се движите.

Аз лично съм комуникативен човек с много познати и с малък кръг от близки хора. Обичам новите запознанства и искрено се радвам да съм сред нови хора. Тези срещи ми доставят истинско удоволствие. По много естествен начин поддържам своите познанства. Мисля, че умея да водя светски разговор, но това се учи с времето.

Основната бариера в комуникацията между хората, според мен е притеснението да не се изложим. Това притеснение често ни пречи да подходим и да комуникираме с хора, които считаме за авторитети или с хора, на които се възхищаваме. В действителност, това са хората, от които бихме могли да научим най-много и бързо. Затова трябва да преодолеем тази бариера с повече практика и със съзнателно желание това да се случи.

Културата на словото може да се тълкува като знание да бъдем адекватни в която и да е речева ситуация, да знаем какви думи да подберем спрямо конкретен момент и спрямо хората, с които общуваме.
Жасмин Маджид в интервю за списание "Великолепната Жена"
Каква роля играе темата за Естетиката на движенията в излъчването на една жена? Може ли според Вас една жена да направи първо впечатление с походката и осанката си или това не е от значение? Как поддържате тялото си, спортувате ли?
Бих обобщила естетиката на движението като грация. Жената трябва да бъде грациозна и фина. Това е свързано с излъчването на елегантност, което може да направи впечатление дори преди жената да е казала дума.

Осанката, жестовете и походката на жената формират впечатлението, което тя оставя за себе си у другите.

Лично аз се занимавам със спорт и това е част от моето ежедневие от много години. Сменям спортовете, но винаги се връщам към пилатес и фитнес с инструктор. Преди често правех преходи в планината, докато сега съм преустановила походите.
Жасмин Маджид в интервю за списание "Великолепната Жена"
Обичате ли себе си, как изразявате тази любов? Имате ли си хоби, увлечение – разкажете ни? Коя е любимата Ви дестинация? Имате ли си семейни традиции? Вие сте човек, който е свикнал всичко да планира или сте по скоро по импровизациите?
Навиците и интересите са различни за всеки човек. Без да обичаш себе си, няма как да поемеш своите отговорности и да изразиш любовта си към околните. Лично аз изразявам любовта към себе си чрез грижа за самата мен – за външния вид, вътрешния мир, за спокойствието и развитието на интелекта, уменията и познанията.

Сменям хобитата си. Вече има интересни места, на които можете да отидете на среща с приятелки и докато се забавлявате, да нарисувате по една картина. Пиша стихотворения от време на време, когато имам муза и спокойствие. Интересувам се от нови технологии, приятно ми е да съм информирана, следя за новини в различни области, особено в сектора на дигиталния маркетинг.

Родена съм през лятото и може би затова обичам топлите места – островите, плажовете.

Имаме семейни традиции да правим поне веднъж в месеца барбекю, в градината.

Обичам да планирам и да импровизирам, но определено имам по-силно желание да планирам -седмицата си, годината си, задачите си, какво ново ще науча, къде ще отида, какво ще прочета и развия в себе си.
Жасмин Маджид в интервю за списание "Великолепната Жена"
През последните години се поставя акцент на развиването на Личен Имидж и Бранд – съгласни ли сте с това? Как бихте се описали с 3 думи? Кой е успешният Делови вид за жените?
Имиджа и репутацията са теми, които стават все по-актуални през последните години и това е напълно естествено. Това се дължи на развитието на социалните мрежи като ново направление и течение. Те в голяма степен биха могли да ни помогнат и улеснят да развиваме себе си като бранд и са съвсем достъпни, да ангажираме една немалка аудитория чрез собствения си имидж. Чрез социалните мрежи можем да развиваме себе си като марка и да се грижим за имиджа на тази марка, представяйки живота и работата си по начин, който е интересен за другите. Имиджът е начинът, по който искаме да ни възприемат другите. Когато планираме съдържанието си в социалните медии, ние вече сме направили крачки към създаването на личен бранд.

За да опиша себе си с три думи, бих казала, че съм методична, търпелива, амбициозна.

Коя е успешната делова визия за една жена, зависи от напрaвлението, което е избрала. Към настоящия момент можете да бъдете успешни с всеки делови вид, стига да сте избрали правилното поприще. В корпоративния бизнес свят най-добре е да имате официален външен вид - костюмите в консервативен стил са особено подходящи.
Жасмин Маджид в интервю за списание "Великолепната Жена"
Важно ли е да подбираме обкръжението си? Имате ли много приятели? Споделете имена на хора, които Ви вдъхновяват? Трябва ли да поставяме граници в общуването си с хората?
Да подбираме обкръжението си е важно, но не бива да превръщаме във фикс идея, че трябва да общуваме само с хора, които отговарят на определени условия. Това може да издава невъзможност за преценка кой какъв е и склонност да се слагат етикети на хора. Реално, докато не започнем да общуваме с някого, не можем да преценим дали той е подходящ за нашето обкръжение. Мисля, че е правилно да допускаме и да даваме шанс на всеки, да разговаря с нас. След това трезво да преценяваме, кого да държим близо в обкръжението си, кой ни кара да се чувстваме добре и позитивно. Също така, да определяме с кои хора да работим, спрямо конкретните ни цели в момента.

Имам много далечни приятели, познати, много приятели и тесен, близък приятелски кръг.

Всяка успешна жена ме вдъхновява и искам да чуя нейната история, грешките и уроците по пътя, докато е постигала мечтите си.

Границите не са нещо лошо, но трябва да ги поставяме, след като вече сме опознали човека на базата на това, което сме чули от него или което знаем за него, а не въз основа на слухове.
Жасмин Маджид в интервю за списание "Великолепната Жена"
Снимки: Личен архив
ИНТЕРВЮ