ТЕНДЕНЦИИ
Какво съдържа шоколада и защо толкова го обичаме?

Какво съдържа шоколада и защо толкова го обичаме?


Има ли някоя жена, която да не си е задавала този въпрос?
Жените почти никога не мислим дълго, преди да се отдадем на шоколада. Това е като необясним инстинкт, който ни кара да жадуваме за него повече от всяка друга храна. Критичното ни мислене веднага се изпарява и се озоваваме с парченце шоколад в устата си, още преди невроните ни да се свържат и да изпратят сигнал до мозъка. Но преди да изпитаме вина, за това че сме посегнали към него е хубаво да си припомним, че наистина има обективни фактори, които обясняват защо толкова обичаме това изкушение! Нека разгледаме някои от тях. В крайна сметка желанието ни за шоколад може да не е толкова странно и необяснимо .ЗАХАР + МАЗНИНА = НЕУСТОИМА КОМБИНАЦИЯ

Ако погледнем хранителната стойност на какаовите зърна тя ще изглежда като пълноценна и питателна храна сама по себе си.
Какаовите зърна се правят от:

 • 50-55% мазнини (какаово масло)
 • 30% въглехидрати (фибри и захар)
 • 10% протеини
 • 3% полифеноли (флавоноиди/антиоксиданти)
 • 2% минерали (желязо, магнезий, калий, цинк и други.)

Ако вземем предвид и добавените съставки като захар, мляко и какаово масло, шоколадът се превръща в богата смес от мазнини и въглехидрати. Според науката тази комбинация предизвиква силно пристрастяване. Свръх преработените храни, които имат изкуствено високи нива на мазнини и рафинирани въглехидрати са тези, които карат хората да ги ядат натрапчиво и неконтролируемо. Въпреки, че естествените храни като боб, авокадо и ядки също съдържат тази неустоима комбинация, именно към храните като шоколад, пържени картофи и сладолед посягаме, когато сме под стрес или се нуждаем от емоционална възбуда. Това не означава, че шоколадът е нездравословен или опасен, но е важно да има разбиране, че тази комбинация от мазнини + въглехидрати в шоколада оставя дълготраен отпечатък върху мозъците ни, които продължават да искат още и още от него.МЕЧТАНАТА НАГРАДА

Сигурно помните, че когато сте били дете, са ви обещавали шоколад в замяна на добро поведение? Или за награда, ако постигнете нещо важно, или за справяне с трудна и нежелана ситуация? Дори и като пораснали, продължаваме да носим същите тези чувства в живота си! Мозъкът ни подсъзнателно веднага възпроизвежда: "Заслужавам го!" при вида на шоколад, особено след дълъг работен ден и напрегнати срещи. Родителите ни придаваха на шоколада специално, уникално и почти елитно място, в ежедневието ни като деца. Жадували сме го, плакали сме за него, правили сме „сцени“ за него, вълнували сме се и сме пренебрегвали суетата си заради него.

Дори и да не го осъзнаваме, тези спомени са се отпечатали трайно в подсъзнанието ни и ние продължаваме да се държим и да действаме, управлявани от тях. Шоколадът не беше нещо, което сме получавали ежедневно. Той трябваше да се заслужи или е бил дългоочакван подарък, особено от роднина, който е бил в чужбина. Може би затова като възрастни се отдаваме толкова много на това и сме премахнали всички ограничения от миналото, за да му се наслаждаваме свободно. Сега е лесно и винаги имаме възможност да си купим шоколад, когато пожелаем. И това е нашето отмъщение за дългите години на борба.УНИКАЛНО СЕНЗОРНО ИЗЖИВЯВАНЕ

Няма много храни, които включват всичките 5 сетива така, както шоколадът. Гледката на красив и бляскав дизайн, необходимото докосване, очакваното щракване, букета от аромати и вкуса на хиляди различни вкусове предлагат пълно и вълшебно сетивно изживяване. Но това не е всичко! Шоколадът е уникална храна, която предлага пълно мултисензорно изживяване.

Вкусването на Шоколад е уникално и многотекстурно пътешествие. Започва като твърдо блокче или слой при стайна температура, след това омеква в устата, докато какаовото масло се разтопи и докато почти се превърне в течност, а накрая изчезва, без да оставя следи. Докато другите храни предлагат една стабилна консистенция, шоколадът по своята същност има многотекстурно разгръщане, което се показва на пластове, секунда по секунда. А когато включва добавени съставки, шоколадът се превръща в неустоима комбинация от хрупкав, дъвчащ и кадифен вкус, с безкрайно гладко и нежно топящо се усещане в устата.

Ето някои от факторите, които влияят на вкуса на шоколада:

 • сорт на какаото
 • мястото на произход
 • годината на реколта,
 • земеделските практики
 • ферментация
 • профила му на печене
 • времето на конширане
 • практиките на стареене

Вкусът на шоколада винаги е непредсказуем, което допринася за вълнението и любовта ни към него.МНОГООБРАЗЕН, ДОСТЪПЕН И ШИРОКО ДОСТЪПЕН

Има шоколадови продукти буквално за всеки вкус. На пазара се предлагат от всички видове и всякакви диетични нужди или изисквания са задоволени (веган, без глутен, без соя, кошер, без ядки), с богат избор между най-традиционните, най-модерните и най-странните съставки. Няма друга храна, която да е толкова универсална и популярна в Света както шоколада!

Популярността му се дължи на ниската цена, която го направи изведнъж достъпен за всички. В началото на 20-век, Милтън Хърши първи успява да превърне шоколада в масово произвеждана стока, благодарение на химичните добавки, които заменят истинските и скъпите суровини. С това шоколадът загубва аурата си на изключителност и престиж. Времената, в които само императорите на ацтеките и испанските аристократи са можели да се насладят на шоколада остават в миналото и вече дори и финансово затруднените хора могат да си позволят парченце от Храната на боговете.

Разнообразието, удобството и достъпността допринасят за ежедневната ни любов към шоколада. Все пак има шоколади, които запазват високата си стойност, защото не правят компромиси с качеството на съставките и не използват подобрители и химични заместители. А тези, които се изработват ръчно добавят още допълнителна стойност и ексклузивност на продукта си.Биляна Тодорова, 1 Meter Chocolate

Дами, казвам се Биляна Тодорова и съм производител и собственик на бранд за луксозен шоколад – 1 Meter Chocolate, 1/2 Meter Chocolate, Tsar Cocolate.

Всички шоколади на „1 Meter Chocolate“ и „½ Meter Chocolate“ се правят изцяло ръчно и единствено и само с висококачествени и напълно естествени съставки. В съставът им има включени само 5 съставки: захар, какао, какаово масло, мляко и ванилия.

Поставен в красива и луксозна опаковка и в еднометров, запомнящ се, размер 1 Meter Chocolate, се превърна в любим и предпочитан подарък за всякакви поводи – вместо традиционните бонбони, цветя или корпоративни подаръци. Предлага се и във вариант с лична персонализация към този, на когото желаете да направите незабравим подарък и така гарантирано няма да останете незабелязани и ще бъдете оценени високо.

Ако искате да направите най-красивият и стилен подарък, за любим човек или фирмено парти, свържете се с нас и с радост ще го създадем за Вас!

За повече информация:
Facebook: 1 METER CHOCOLATE
www.1meterchocolate.com

Aвтор: Биляна Тодорова

ХРАНА