ИНТЕРВЮТА
Интервю с ВЕЛИКОЛЕПНАТА Доника Киселкова

Интервю с ВЕЛИКОЛЕПНАТА Доника Киселкова

ВИЗИТКА:
Доника Киселкова е амбициозна, динамична и харизматична дама. От 30 години се занимава с производство на облекла. Тя е създател на фирма „Димона“, която в последствие става Дони Стайл. В момента предприятието е със 70 души персонал и работи на 95 % с италиански компании. Доника се определя като голяма късметлийка, защото обича работата си. Това е и причината да я върши с удоволствие. Наскоро нейният син я попитал: „Искала ли си да се откажеш някога?“ Той останал много изненадан, когато му отговорила „Никога“.

Доника е горда майка на три деца, възпитани да ценят това, което са извоювали сами, а не това, което са получили дори без да го поискат.

В практиката си, Доника е преминавала през огромни предизвикателства, но винаги е търсила начин да намери решение. До преди няколко години дълбоко вярва, че успехът е реципрочно на много борба и лишения - в резултат на което, това и получава. Сега вече знае, че е достатъчно да работи това, което обича и всичко се подрежда. Вярва, че за да е успешна фирмата, която е създала е необходимо да има добър и сплотен екип от професионалисти.
Доника Киселкова на корицата на списание
Доника Киселкова в интервю за списание "Великолепната Жена"
Каква е истинската красота на жените? Според Вас доколко е важен външния вид в живота на една жена? Споделете какъв е Вашият личен стил, имате ли си любими аксесоари, цветове, принтове? Какви са Вашите ритуали за красота?
Истинската красота на жените е в тяхното умение да създават красота и уют. Жената по рождение е предопределена да отдава любов. Това е единственото нещо, което тя прави без да полага никакви усилия, необходимо е разбира се да бъде положителна и осъзната.

Обичам белия и бежовия цвят като основни. Моята малка дъщеря знае, че ѝ е забранено да носи черни дрехи, за мен това е цвят, който не трябва да съществува в гардероба на една жена, с изключение на няколко Little Black Dressес за вечерни събития. За мен ежедневието трябва да бъде изпълнено със светлина. Обичам всичко, което ме кара да се чувствам женствена. Разбира се, че и аз, за да се чувствам красива искам да съм в крак с модата, но в никакъв случай не съм нейна слугиня.

Моите ритуали за красота са свързани на първо място с това да бъда позитивна. Една жена независимо дали е уникално красива или приятно изглеждаща, ако е „бурсук“ винаги е грозна. Почитателка съм на всички натурални продукти, така че използвам растителни и етерични масла, за да поддържам кожата си. Храня се максимално с растителни храни. Спазвам разделното хранене от 20 годишна и смятам, че това е ключът към добрата фигура. Ям всичко, но в определен ред и час.
Доника Киселкова на корицата на списание
Доника Киселкова в интервю за списание "Великолепната Жена"
Казват, че човек се учи докато е жив, съгласна ли сте? Какво е Вашето осъзнаване през последната година? Коя е любимата Ви книга? Баланс в живота - мисията възможна или не? Бизнес по женски – смятате ли, че има такъв начин?
Това, че човек се учи докато е жив за мен е абсолютна истина. Мъдреците казват, че когато човек научи това, за което душата му е дошла на земята физическото му тяло в тази си форма умира. Така, че аз в никакъв случай не бързам да науча всичко. За мен е вярна и другата максима, че колкото повече научаваме, толкова повече разбираме, че нищо не знаем. Така че аз съм просто човек жаден за знания.
Знания свързани с осъзнаването и познаването на моето вътрешно Аз. Знания свързани с разбирането психологията на хората и успеха.

В последните месеци разсъждавам много по темата „Баланс в живота“. За мен най-голямото предизвикателство е да бъда мъж на работа и 100 % жена в къщи. Това е изключително майсторство, което дълбоко вярвам, че ще успея да усвоя. Но дали баланса е възможен, сигурна съм, че е възможен, защото познавам хора в много добър баланс. Въпроса е дали наистина аз искам да съм напълно балансирана.

Христо Попов, предприемач, когото аз много уважавам, в един подкаст зададе въпроса: Дали, ако Леонардо да Винчи беше балансиран, щеще да създаде своята Мона Лиза или ако Айнщайн беше балансиран щеще да стигне до откритията, които са толкова важни за нас? Вероятно НЕ. Така, че дали наистина искаме да бъдем толкова балансирани?

Със сигурност е необходимо да харесваме живота си, да обичаме себе си, да обичаме работата си, да бъдем благодарни за всичко, което имаме в нашия живот, дори и това, което на пръв поглед е лошо. Точно нещата, които ни носят болка и изискват да излезем от зоната си на комфорт са нашите най-добри учители. Казвайки това не казвам, че вярвам, че трябва да ми е трудно, за да израствам. Означава, че предизвикателствата са това, което ни дърпа нагоре, стига да осъзнаваме, че проблемите са всъщност нашите предизвикателства.

Моята библия е „Подсъзнанието може всичко“ на Джон Кехоу. Тази книга я четох за първи път преди 12 години. След това прочетох много книги подкрепящи това утвърждение, но това е книгата, от която научих метода да владея това утвърждение и да го използвам.

На въпроса дали съществува Бизнес по женски ще отговоря ДА. Лично за мен това означава да комбинирам мъжката увереност с женската интуиция и разбиране на психиката, на хората.
Доника Киселкова на корицата на списание
Доника Киселкова в интервю за списание "Великолепната Жена"
Важно ли е първото впечатление, което оставяме, когато се запознаваме с нови хора? Етикет, протокол и добри обноски – къде е мястото им живота ни? Познаването на етикета на маса, винения, светски, бизнес, международен етикет – необходимост или помпозност?
Първото впечатление, когато се запознаваме с нови хора винаги е важно. За мен това означава да не е необходимо, да мисля, какво трябва да направя, за да създам добро първо впечатление. Аз знам, че винаги искам да бъда добре представяща се. Така че не ме интересува конкретно първото впечатление, защото всеки път, когато се видя с някого, независимо дали това е клиент, човек от екипа или някой приятел, когато аз съм емоционално положително заредена и във висока вибрация, на хората подсъзнателно им харесва да бъдат около мен.

Етикет, протокол и добри обноски – нещо задължително за една бизнес дама. Всяка умна жена знае, кога е необходимо да се държи като бизнес дама и кога като жена.
Доника Киселкова на корицата на списание
Доника Киселкова в интервю за списание "Великолепната Жена"
Говоренето пред публика – изпитание или удоволствие? Комуникативна личност ли сте, важно ли е да умеем да водим Светски разговори? Според Вас кои са основните бариери в комуникацията между хората и как могат да бъдат преодолени? Как тълкувате израза - Култура на словото?
Това да си добър оратор е задължително условие, за да бъдеш добър ръководител. За мен винаги е изпитание, но в същото време изпитвам удоволствие да го правя. Обичам да завладявам хората, които ме слушат.

Аз искам да бъда уважавана бизнес дама, затова умея да водя светски разговори, за мен е изключително важно.

Моята максима е, че всичко е възможно. Затова бариерите съществуват само в нашите мозъци. Ако имаме нужния афинитет към нашия събеседник ние можем да общуваме с всеки. Просто трябва да умеем да виждаме доброто във всеки човек, защото вярвам, че хората по рождение са добри.
Доника Киселкова на корицата на списание
Доника Киселкова в интервю за списание "Великолепната Жена"
Каква роля играе темата за Естетиката на движенията в излъчването на една жена? Може ли според Вас една жена да направи първо впечатление с походката и осанката си или това не е от значение? Как поддържате тялото си, спортувате ли?
Всичко, което една жена прави, говори, начина по който изглежда, по който се движи, по който се усмихва - влияе на нейното излъчването. В този ред на мисли естетиката на движенията на една жена са също толкова важни, както всичко останало. Целият образ има значение по отношение на това с какво усещане ще останем, когато една жена мине покрай нас или приключим разговора и се разделим с нея.

Засега не спортувам, а много бих искала. Това, което правя е всяка сутрин да потичам до парка, който е в близост до вкъщи, да си направя серията ежедневни упражнения за тяло и очи и да се прибера. Това не го смятам за спортуване, защото е с продължителност 20 минути. За мен това е сутрешна доза свеж въздух, който ме събужда и ме кара да се чувствам жива и готова за нови предизвикателства.
Доника Киселкова на корицата на списание
Доника Киселкова в интервю за списание "Великолепната Жена"
Обичате ли себе си, как изразявате тази любов? Имате ли си хоби, увлечение – разкажете ни? Коя е любимата Ви дестинация? Имате ли си семейни традиции? Вие сте човек, който е свикнал всичко да планира или сте по скоро по импровизациите?
Знам колко е важно да обичам себе си, за да мога да давам и получавам любов от партньора си и важните за мен хора. Все още се уча да го правя, не съм стигнала нивото, в което да мога да кажа искрено: "Да, аз се обичам!"

Това, което най-много ме разтоварва са танците. Моето хоби е да ходя на дискотека или пиано бар, за да мога да танцувам.

Все още нямам любима дестинация. Аз обичам да експериментирам, така че не търся място, на което да ходя редовно. Искам да обиколя целия свят. Следващото място, на което знам, че ще отида - Хаваите.

Любимата ми семейна традиция е да ходим с трите ми деца, веднъж в годината, на почивка или екскурзия в различни държави, въпреки че двете ми големи деца вече си имат свой собствен живот.

В работата за мен е абсолютно задължително всичко да е планирано. Абсурд е да работим импровизирайки. Разбира се, колкото и да планираме, дори и при вариант А и В се случва да се наложи да търся вариант С и тогава вече се налага да импровизирам. Затова е важно да имаме и тази способност, но в никакъв случай, за мен това не може да бъде начин на работа.
Доника Киселкова на корицата на списание
Доника Киселкова в интервю за списание "Великолепната Жена"
През последните години се поставя акцент на развиването на Личен Имидж и Бранд – съгласни ли сте с това? Как бихте се описали с 3 думи? Кой е успешният Делови вид за жените?
Лицето на една фирма е човекът, който я управлява. Това е човекът, който първо трябва да продаде себе си и тогава продукта, който предлага, затова личния имидж и бранд са изключително важни.

Трите думи, с които бих се описала са успешна, харизматична, и мотивираща.

Успешният делови вид е този, който ти помага да вдъхваш професионализъм и увереност от пръв поглед.
Доника Киселкова на корицата на списание
Доника Киселкова в интервю за списание "Великолепната Жена"
Важно ли е да подбираме обкръжението си? Имате ли много приятели? Споделете имена на хора, които Ви вдъхновяват? Трябва ли да поставяме граници в общуването си с хората?
Обкръжението ни определя това какви сме ние, така че е изключително важно да го подбираме. Умните хора казват, че ние представляваме средния процент от 5-те човека, с който се срещаме най често.

Много хора ме вдъхновяват в моето ежедневие, но тези които са повлияли най-силно моята същност са
Джон Кехоу, Дейл Карнеги, Христо Попов и Мирослава Велева-Радкова.
Доника Киселкова на корицата на списание
Доника Киселкова в интервю за списание "Великолепната Жена"
Снимки: Костадин Кръстев - Коко