ТЕНДЕНЦИИ
Танзанит - камъкът звезда, символ на любов и разкош за всяка жена!

Танзанит - камъкът звезда, символ на любов и разкош за всяка жена!

Весела Шопова, от бижутерска работилница и магазин Фортуна ще ни запознае с най-красивият от всички сини скъпоценни камъни, открити през последните 2000 години - камъкът Танзанит.

Всяка жена желае да притежава онова магично чувство на „различност“, което привлича погледите и я превръща в Кралицата на вечерта. Неслучайно, от бижутерия "Фортуна", подбират толкова специално материалите, чиито блясък украсяват, предлаганите от тях бижута.
Поради уникалния геологичен строеж на територията на съвременна Танзания, съществуват много находища на ювелирни и декоративни камъни. Но едно от най-интересните е находището Мерелани, където през ХХ век е открит един от най-красивите камъни – синьо-виолетовия танзанит.

Открит е през 1967 година от португалския златотърсач Мануел де Суза, участник в експедиция за търсене на рубини. Няколко седмици изминали, без да бъдат открити скъпоценни камъни, когато в подножието на Килиманджаро, експедицията се увенчала с успех – били открити големи прозрачни виолетово оцветени кристали, които първоначално били приети за сапфири. В последствие било установено, че са твърде крехки за сапфири. Експерти установили, че този нов камък е разновидност на широко разпространения минерал циозит.
През 1968 година на официалното му представяне, са нарекли танзанита „най-красивият от всички сини скъпоценни камъни, открити през последните 2000г.“ Запасите от танзанит са малко и не е далеч времето, когато завинаги ще бъдат изчерпани от земните недра.

Това обстоятелство още повече допринася танзанитът да се превърне в един от най-ценните скъпоценни камъни в света, неотстъпващ по ценност дори на разкошните брилянти. Съчетавайки в себе си необикновенна комбинация от цветови характеристики с високи гемологически показатели, той се налага все повече като много желан от потребителите (ценителите). Най-известният фасетиран танзанит е с маса 122,7 ct и се съхранява в Смитсъновия институт (САЩ).

Красивият камък танзанит е щял да остане неизвестен, ако екземпляри от него не попадат при вицепрезидента на бижутерска къща „Тифани“ Хенри Плат, който по достойнство оценява неговата красота. Именно бижутерска къща „Тифани“ направили от невзрачния камък истинска звезда!
Танзанитът олицетворява загадъчността на африканския континент, мистично привличащ със своята рядка красота, външния блясък и дълбочина, които говорят за неговата изключителност. Този магнетичен камък притежава „александритов“ ефект – променя нюансите на цвета си в зависимост от ъгъла, под който се гледа. Сини и виолетови са основните оттенъци на тези камъни, които са открити на повърхността на саваната – този своеобразен „загар“ танзанитът придобива от палещите лъчи на екваториалното слънце.

Най-скъпите „кралски“ танзанити са тези, при които на дневна светлина 80% от първоначалния оттенък съставлява дълбокия син цвят, а останалите 20% се полагат на виолетовия оттенък. При изкуствено осветление танзанитът се отличава с червено-пурпурен цвят. Този камък е необичайно крехък. Отличава се със съвършенна цепителност и е необходима голяма предпазливост при рязането и закрепването му.

Танзанитът е камък – звезда. Украшения от танзанит е носила самата Елизабет Тейлър, а във филма „Титаник“ танзанитът изиграва ролята на брилянт.

Танзанитът е символ на любов и разкош. Той е талисман за хората, стремящи се към богатство и семейно щастие.
Ако търсите уникален и красив скъпоценен камък, който да добавите към вашата колекция от бижута, Танзанитът е чудесен вариант. С великолепния си рядък цвят и символично значение, танзанитът със сигурност ще се превърне в ценен артикул за години напред.

От бижутерия Фортуна ще се радваме бижу с Танзанит да стане част от Вашите любими допълнения към неповторимия Ви външен вид.

Заповядайте на място при нас, за да се насладите на блясъка на тази рядкост на живо.

За всяка Великолепна дама има специална ОТСТЪПКА от 20%

За повече информация и модели:
Посетете магазините на "Fortuna Jewellery"
гр. София, бул. Витоша 59
гр. Пловдив, пл. Княз Александър 1, 42

или разгледайте в сайта:
www.fortuna-jewellery.bg
Снимки: Fortuna Jewellery
БИЖУТА