ИНТЕРВЮТА
ВЕЛИКОЛЕПНАТА Петя

Интервю с ВЕЛИКОЛЕПНАТА Петя Ангелова

ВИЗИТКА:
Петя Ангелова е професионалист в сферата на хотелиерския мениджмънт и туризъм. В продължение на почти 15 години нейната кариера се развива в областта на хотелиерството, което се превръща и в нейна най-голяма страст. Професионалният и път минава през позиция на Front Office Manager в емблематичния 5-звезден хотел Гранд Хотел София, а в последствие става и негов PR Manager. В този период тя завършва Лидерската Академия на сдружение “Съвета на жените в бизнеса” и взима участие в редица инициативи и събития.

Следващото предизвикателство, което Петя приема е отварянето на най-луксозният 5-звезден хотел в София - Гранд Хотел Милениум София, в ролята на Управител Хотел. Там тя успешно ръководи екип от около 100 души, развива невероятния Millennium SPA & Wellness Centre, както и Millennium Beauty Salon. Активно участва в изграждането на бранда, като подготвя авторски за хотела продукти и развива техния мърчандайз.

Петя е завършила Хотелиерски Мениджмънт в University of Portsmouth, а след това и MBA в University of Wales Institute, Cardiff. Завършва успешно редица програми за управление на хотели и ресторанти в престижния Ecole Hôtelière de Lausanne в Щвейцария.

Във всеки удобен случай взима участия в курсове и обучения за надграждане и усъвършенстване на знанията и уменията. Самата тя преподава различни модули в областта на Хотелиерския мениджмънт и туризъм на студенти, а също така е и гост лектор в HRC Academy.

Привърженик на здравословното хранене, особено при децата, тя работи с Food Revolution Bulgaria, както и с други организации за популяризиране на каузата. Автор е и на рецепти за здравословни ястия за деца, които са използвани в акредитирания рецептурник на българските училища и детски градини.

Петя обожава да пътува, да слуша музика, да чете, да се наслаждава на вкусна храна и хубаво вино с приятели и най-вече на време прекарано с прекрасния и 6 годишен син.

Каква е истинската красота на жените? Според Вас доколко е важен външния вид в живота на една жена? Споделете какъв е Вашият личен стил, имате ли си любими аксесоари, цветове, принтове? Какви са Вашите ритуали за красота?

Красотата е в очите на този, който я вижда. Вярвам, че една уверена, познаваща себе си, щастлива и удовлетворена жена е най-красивата гледка!

Външния вид е много важен разбира се, но днешните стереотипи поставят прекалено голям натиск с очакванията и нормите за красота при жените.

Не следвам тенденции и модни икони. Всеки има стил, с който се чувства най- уверен, елегантен и секси. Ако се чувстваш добре, това личи и отвън. В моя гардероб има много различни стилове. В работата се обличам строго и държа на професионалния и стилен силует, за мен това е отношение към хората, с които се срещам и работя. Когато си почивам се чувствам най- добре с тениска и кецове. Много ми се иска да залагам на по-смели цветове и комбинации, но в крайна сметка си купувам черна рокля.

Нямам конкретни ритуали за красота. Суетна съм и искам да се чувствам добре в кожата си. Използвам професионална козметика, обожавам масажите и терапиите за тяло. Пия много вода, когато имам време ходя на кондиционни тренировки или йога. Най-добрият ритуал за красота е избягването на негативни емоции и стрес, както и прилагането на хигиена в мислите и контактите.

Петя Ангелова в интервю за ''Великолепната Жена"

Казват, че човек се учи докато е жив, съгласна ли сте? Какво е Вашето осъзнаване през последната година? Коя е любимата Ви книга? Баланс в живота - мисията възможна или не? Бизнес по женски – смятате ли, че има такъв начин?

Не само съм съгласна, че човек се учи докато е жив, но и вярвам че непрестанното развитие, усъвършенстване и надграждане са основни мотиватори и движещи сили в живота. Можем да се учим от всеки наш контакт, ситуация и най- вече грешка. Човек израства чрез болката и трудните моменти. Те ни учат на най-важните уроци. Живеем в много динамична и изискваща среда и винаги се стремя да “актуализирам” познанията си, да държа съзнанието си отворено и да не си поставям ограничения за уменията и способностите ми.

Последната година беше трудна за всички, но вярвам, че с правилната нагласа, човек може да извлече много уроци от тази криза. Аз лично се научих, че времето не е на наша страна, този ресурс е най-ценния ни и трябва умело да боравим с него, ако искаме да го изпълним с истинско съдържание. Тези две години ме научиха, че няма нищо сигурно и илюзорната устойчивост на зоната ни на комфорт, може да бъде срината за минути.

Обожавам да чета, за съжаление ми остава малко време напоследък. В различни етапи от живота ми, съм предпочитала различни автори и жанрове. Чета книги, които ме разтърсват и остават в мен дълго време след прочитането им. В момента чета “Пасиансът на Архангелите”, обичам дълбокия анализ на емоциите и характерите в книгите на Мария Лалева. Сред любимите ми заглавия са “Крадецът на книги”, “Живот в скалите”,"Да убиеш присмехулник", “Ловецът на хвърчила”.

Балансът в живота е възможен когато знаем кои са приоритетите ни и кое ни прави щастливи. Ако самия ти си в хармония със себе си и обичаш това, което правиш, вярвам че баланса идва от само себе си. Има периоди, в които приоритетите се пренареждат и е важно да ги разпознаваме, без да изпитваме вина, че не можем да “огреем навсякъде”. Смятам, че представителите и на двата пола имат силни страни, които допринасят за успеха в бизнеса, който ръководят. Опитът ми е показал, че балансираните екипи, в този аспект, са по-продуктивни и успешни. В България никога не съм усещала делене или стъклен таван за нежния пол, но в световен мащаб, за съжаление, цифрите показват друго.

Петя Ангелова в интервю за ''Великолепната Жена"

Важно ли е първото впечатление, което оставяме когато се запознаваме с нови хора? Етикет, протокол и добри обноски – къде е мястото им живота ни? Познаването на етикета на маса, винения, светски, бизнес, международен етикет – необходимост или помпозност?

Както казват: “Нямаш втори шанс за първо впечатление”. Хората, с които общуваме правят несъзнателно заключение дали ни харесват или не, в първите 7 секунди щом се запознаем. Старая се да не поставям хората в рамки и стереотипи от първото впечатление, но истината е, че то е изключително важно. Вярвам в позитивното мислене и подход, автентичността, вярвам в усмивката, уверения поглед и стойка и ясната дикция. Такива хора ме грабват веднага.

В работата ми с високопоставени личности, делегати, знаменитости и политици ми се налага да спазвам стриктен протокол при срещите ни. В комуникацията ми с колеги и партньори, залагам на по-непринудено, автентично поведение, топло отношение и добро възпитание. Смятам, че доброто възпитание в комбинация с висока обща култура са в основата и можем да ги адаптираме в комуникацията ни в различни ситуации - бизнес, лични, светски. Възпитавам сина си да бъде джентълмен в най-класическия и старомоден смисъл на думата и знам, че това ще му отвори много врати занапред.

Петя Ангелова в интервю за ''Великолепната Жена"

Говоренето пред публика – изпитание или удоволствие? Комуникативна личност ли сте, важно ли е да умеем да водим Светски разговори? Според Вас кои са основните бариери в комуникацията между хората и как могат да бъдат преодолени? Как тълкувате израза - Култура на словото?

Говоренето пред публика беше трудно за мен. Още преди години осъзнах нуждата да се изправя пред този страх и да го преодолея. Работих с ментор, четох много материали как да съм уверена пред публика. Това, което наистина ми помогна беше да предизвикам себе си и да се заставя да говоря пред хора възможно по-често. Започнах да участвам в панелни дискусии и конференции, да преподавам на студенти, да говоря на събития. С годините и опита, това изпитание се превърна в удоволствие и вярвам, че това е правилния подход да израстваш и да се надграждаш.

Определено съм комуникативна личност. Професията ми е такава - ежедневно се срещам с много хора, гостоприемството е за екстроверти и за хора, които обичат комуникацията и директния контакт. Не съм от хората зад бюро.

В комуникацията, най- важното не е какво казваме, а как го казваме, както и езика на тялото ни. Когато общуваме, често се поддаваме да мислим за това, какво ние ще кажем и забравяме да чуваме събеседника ни. Изкуството да слушаш активно е умение, и като такова се развива с времето. Трудности в общуването предизвикват също предразсъдъците и ограничения мироглед.

Петя Ангелова в интервю за ''Великолепната Жена"

Каква роля играе темата за Естетиката на движенията в излъчването на една жена? Може ли според Вас една жена да направи първо впечатление с походката и осанката си или това не е от значение? Как поддържате тялото си, спортувате ли?

Походката, движенията и стойката на една жена могат да променят всичко. Винаги когато говорим за женственост и осанка се сещам за жени като София Лорен или Моника Белучи. Силата на една дама е в това да използва своята грация, деликатност, чувственост и елегантност. Тези външни белези на поведение са огледало на вътрешната и увереност и самочувствие.

Минала съм през различни хранителни и тренировъчни режими в годините. Вече не съм толкова стриктна и крайна. Доставям си удоволствието от добрата и вкусна храна, обичам десерти и не се ограничавам. Не спортувам активно, но силовите тренировки ме разтоварват след дълъг ден, ходя и на групови тренировки когато ми остане време. Така “изключвам” от работния режим и презареждам. Обичам и дългите разходки в планината, придружени с пикник и игри.

Петя Ангелова в интервю за ''Великолепната Жена"

Обичате ли себе си, как изразявате тази любов? Имате ли си хоби, увлечение – разкажете ни? Коя е любимата Ви дестинация? Имате ли си семейни традиции? Вие сте човек, който е свикнал всичко да планира или сте по скоро по импровизациите?

Разбира се, че обичам себе си. Моето психическо, емоционално и душевно здраве са много важни за мен. Иначе не бих могла да давам любов, грижи и подкрепа на любимите ми хора и на семейството ми.

Успявам да си доставя удоволствие и в ежедневни, откраднати мигове, но най-голямо щастие ми носят пътешествията. Нямам търпение да наваксам пропуснатите пътувания през изминалите две години и да натрупам нови емоции. След всяка нова дестинация, се връщам различна. Обожавам Азия и Европа. Ню Йорк е място, което чувствам като дом, може би в предишен живот съм живяла там. Всяка опозната култура, история, природа ме променя и разширява мирогледа ми. Огромно богатство е свободата и възможността да пътуваш и опознаваш света.

Семейните традиции са нещо прекрасно и трябва да се съхраняват. Всеки повод когато можем да седнем заедно на вечеря, да споделим деня и да преживеем нещо ново заедно са благословия. Старая се да възпитавам сина си в традициите на християнското семейство и да създавам тези навици у него от сега. Обичам големи семейни сбирки с много смях и уют. Това е щастие!

Планирам много и в личен и в професионален план. Отговорна съм към моето и времето на другите хора и смятам, че то трябва да бъде планирано, за да е ефективно. Когато има ред съм спокойна,но точно тогава живота ме изненадва и ми показва, че реда е само в моята глава и импровизацията е също толкова важна.

Петя Ангелова в интервю за ''Великолепната Жена"

През последните години се поставя акцент на развиването на Личен Имидж и Бранд – съгласни ли сте с това? Как бихте се описали с 3 думи? Кой е успешният Делови вид за жените?

Съзнателно или не, с всяко действие, изказано мнение и външен вид, ние изграждаме своя личен бранд и имидж. Някои хора си го поставят за цел и внимателно следят всяка своя стъпка до постигането на желания образ. Аз не се стремя към конкретен имидж. Старая се да съм автентична,коректна и искрена във всичко, което правя, и мисля че с времето това ми изгради имидж на човек, на когото може да се разчита.

Петя Ангелова в интервю за ''Великолепната Жена"

Важно ли е да подбираме обкръжението си? Имате ли много приятели? Споделете имена на хора, които Ви вдъхновяват? Трябва ли е да поставяме граници в общуването си с хората?

Обкръжението ни повлиява на това, кои сме ние. Изключително важно е с какви хора се заобикаляме. В професионален план имаме по-малка свобода да проявим хигиена в отношенията си, но в личен - тя е задължителна.

Заобикаляйте се с хора, които ви зареждат с позитивна енергия, усмихват ви, обогатяват ви, носят ви мир и спокойствие, емоции и ви вдъхновяват!

Чувствам се късметлийка защото съдбата ме е срещала с много цветни, интересни, истински и душевно богати хора. Учила съм се от страхотни професионалисти и съм общувала с хора, които променят света.

Петя Ангелова в интервю за ''Великолепната Жена"

Снимки: Личен архив

ИНТЕРВЮ