ДНЕВНИК
Йордана Димитрова, Специалист по Етикет, Елегантност и Емоционална Интелигентност

Small Talks - умението да водим Светски разговори!


Как мислите, къде водим Светски разговори?

Отговорът е НАВСЯКЪДЕ, НЕПРЕКЪСНАТО!
Коктейли, делови обяди и вечери, фирмено събитие, преди започване на среща, в театър, на светско събитие, на бал, на конференция, в бизнес клуб, на рожден ден, на парти, на дискотека, на всякакъв тип събирания, откривания, чествания... дори докато чакаме на опашка в магазина, със съседа в асансьора, на разходка с кучето...

Колко от Вас се притесняват да заговорят някой непознат?
А колко от Вас, ще се смутят да заговорят известни политици, бизнесмени, спортисти, артисти, шоумени? Попадайки на едно място с тях, май напоследък е по-лесно да се осмелим да си поискаме снимка/селфи, отколкото да си поговорим с тях.

Йордана Димитрова, Специалист по Етикет, Елегантност и Емоционална Интелигентност


Минутка за хумор:
Казват, че една от най-добрите колаборации за Small Talks - е между Интроверт и Екстроверт!


Small Talks всъщност e разговор за обикновени, ежедневни неща. Но понякога да завържеш непринуден разговор с непознат човек е голямо предизвикателство, особено ако е и популярен човек, с висок статус, политик, шоумен... Най- хубавото е, че е кратък! Ще сте 2-5-10 минути с този човек, обсъдете нещо приятно, отпуснете се!

Основни характеристики:
  • Плъзгане по върховете на темите
  • Спазва се времева рамка
  • Уважение и вежливост на всички етапи в разговора

Позитивна и приятна насоченост на разговора! Представете си, че все едно играете пинг-понг, но с реплики! Или например: по време на предястието говорите със съседа вдясно, а по време на основното - вляво.


Маниерът за водене и поддържане на Светски разговор разкрива социалния статус на събеседника и показва неговото ниво на образованост/произхождение!

Да, ние можем да спазим дрескода, да сме подходящо фризирани, гримирани, да стоим изправени и да се движим с елегантна походка – и цялото това отлично впечатление да рухне – щом си отворим устата. Начина, по който говорим – интонация, маниер, избор на теми, начин на изразяване – веднага ни разкрива пред събеседника ни!

Виждали ли сте как на дадено събитие – има хора, които с лекота общуват от човек на човек, и други, които се позиционират в някой ъгъл и/или разговарят само с хора, които познават!


Разговорни максими:

ТАКТ – не провокираме агресия, спор, конфликт, оставаме тактични до край!
ОДОБРЕНИЕ – никой не обсъждаме, не ни дразни, без значение кой как е облечен или се държи, ок сме с всичко!
БЛАГОРОДСТВО – винаги сме готови да помогнем „Мога ли да помогна...!“
СКРОМНОСТ – не се хвалим (бизнес класа, бентли...), дори и с успеха на приятели (яхта, самолет...)
СЪГЛАСИЕ – приемаме, че всеки е прав за себе си!
СИМПАТИЯ – проявяваме емпатия и сме приятен събеседник - не прекъсваме, не се правим на умни, не досаждаме!

На всички ни е приятно да се запознаваме/срещаме с приятни, тактични хора, нали?
А дали ние сме такива? Добрата новина е, че това е умение, което може да бъде придобито - има си правила, теми табу и препоръки, как да водим Светски разговор.

Умението да водим елегантен Светски разговор с лекота е ИЗКУСТВО, което изгражда доверие и симпатия в събеседника ни, който впоследствие остава с приятно впечатление за нас!

Великолепната Жена знае, че един Светски разговор, може да се окаже началото на ново приятелство, кариера или романтична връзка!

Йордана Димитрова
Експерт Личен Имидж и Бранд
Специалист по Етикет, Елегантност и Емоционална Интелигентност

P.S. - В 3 месечната Програмата "Код ВЕЛИКОЛЕПНА" имаме 2 Мастър класа на тази тема: "Small Talks - как да сме виртуози в Светските разговори?"

Проверете кога са следващите дати:
АКАДЕМИЯ ВЕЛИКОЛЕПНАТА ЖЕНА