ИНТЕРВЮТА
Антонина Кaрдашева на корицата на бр.10 на седмичното Лайфстайл издание на "Великолепната Жена"!

Интервю с ВЕЛИКОЛЕПНАТА Антонина Кардашева

ВИЗИТКА:
Антонина Кардашева е професионален психолог, психотерапевт, коуч, ментор, експерт по емоционална интелигентност, изследовател, управленски консултант и учител. Във всеки разговор с хората Антонина достига до дълбинното знание за тях самите и за модела на живота им, който са изградили или искат да постигнат. Стреми се чрез своята интерпретация на професионално знание да им дава достъп до тяхната вътрешна структура, за да я изградят самостоятелно и устойчиво. Това е дълъг процес на планиране, изграждане на дизайн и реализиране на устойчив жизнен модел.

Антонина споделя, че е щастлива, че мога да подпомага на хората да опознават ресурсите си и ги развиват, както в личностен план, така и в корпоративен. Определя го като значим съвместен архитектурен процес, в който ролята и е на архитект на знание. Така се нарича и личният бранд на д-р Кардашева: Antonina Kardasheva Architect of Knowledge.

В професионалната си дейност използва много знание от науката и опита си като доктор на психологическите науки. Д-р Антонина Кардашева е ментор в първият формат на Менторска програма към Бизнес Лейди Клуб, учредител и управител на няколко дружества - Консултантска компания Smart Strategies Ltd.и Фондация за развитие на Емоционалната интелигентност.

Областта на Емоционалната интелигентност е нейното професионално вдъхновение през последните години. Антонина приема да стане Национален координатор за България към Световното общество по Емоционална интелигентност, Ню Йорк, Сащ (ISEI),, с изключителен респект към научните постижения в тази област. С много ентусиазъм споделя, че в същото време развива световното знание и в България. От три години е учител по Емоционална интелигентност по акредитирана програма ISEI за професионално сертифициране и ментор на студентите, обучаващи се в едногодишна професионална сертификационна програма по Емоционална интелигентност, трето ниво /най-високо/. Като изследовател Антонина стандартизира, верифицира и адаптира за България метода за Емоционалната интелигентност като личностна черта (TEIQue) и е една от световните изследователи в тази област.

Автор е на методи за изследване и прилагане на Емоционалната интелигентност в практиката, както и съавтор на първия български метод KREIS за изследване на Емоционална интелигентност, на учебни пособия и няколко монографии, между които “Психология за родители” – две издания и “За емоционалната интелигентност и индивидуалните различия на българите.”, както и хоноруван преподавател в няколко университета в България и чужбина.

Провежда обучения в академични общности в САЩ, по различни теми - "Психология на парите", "Психология за родители", "Омагьосания кръг в детството".

Каква е истинската красота на жените? Според Вас доколко е важен външния вид в живота на една жена? Споделете какъв е Вашият личен стил, имате ли си любими аксесоари, цветове? Какви са Вашите ритуали за красота?

Красотата е субективно понятие и зависи от възприятията ни. Жените са красиви създания, защото те създават живот. Ние сме като цветята – различно хубави!
Обичам японската поговорка: „Който в красота живее, е длъжен да създава красота“, защото тя е свързана с ангажираността към красотата, а това е емоционален процес. Колкото повече се стремим към красота, толкова повече емоционално се свързваме с начините да я поддържаме чрез елегантност, изящество, финес в естествените му прояви и форми.

Аз обичам и се придържам към автентичната красота на жената. Истинската красота, според мен е да постигнеш хармония в пропорциите между средата, в която живееш и вътрешния си свят. Всяка жена, която е постигнала тази хармония е красива. Красотата ни е в усмихнатия поглед, нежни жестове, мек и галещ глас, елегентна походка.

Външният вид на една жена е проекция на вътрешната хармония и затова е важно да се подчертава! Външният вид се проявява в цветовете и в кройките на дрехите, не само в грима. Моят личен стил на обличане е спортно елегантен в ежедневието ми. Обичам да нося панталони и сака, кожени поли, рокли в различни нюанси – синьо, розово, бяло, цикламено, червено. Моите аксесоари са шалове, чанти и бижута, които допълват дрескода ми за деня. Обичам и имам красиви цветни обувки.

Антонина Кардашева в интервю за ''Великолепната Жена''

Казват, че човек се учи докато е жив, съгласна ли сте? Какво е Вашето осъзнаване през последната година? Коя е любимата Ви книга? Баланс в живота - мисията възможна или не? Бизнес по женски – смятате ли, че има такъв начин?

Съгласна съм, че красотата на жената се допълва от нейния интелект, самосъзнание умение да общува елегантно. Умението да представяш красотата си чрез реторика и висока обща осведоменост, емоционална интелигентност и изисканост на жестовете на тялото е привилегия на образованата жена.

Аз обичам да чета и с любопитство опознавам нови сфери на знание, които ме обогатяват. Пътувам и се срещам с много интересни хора, чрез които продължавам да разгадавам човешките взаимоотношения във всичките им измерения.

Наблюдавам промяната в модела на общуване и много ми се иска повече хора да осъзнаят, че общуването ни чрез допаминови отношения поддържат здравословното ни състояние и допринася за баланс в живота. Добронамереността и уважението са доста по-устойчиви характеристики на успешните хора, отколкото нелоялната конкурентност.

Една от книгите, които обичам е „Бягащата с вълци“ на Клариса Естес. Тази книга е библията за красотата на женската интуиция и механизмите, по които можем да я разбираме и развиваме. Опознавайки интуицията си и емоциите си, ние можем да изберем бизнес партньора си от какъв пол да е. От опита ми на психотерапевт – бизнесът по женски е с краткотраен успех!

Антонина Кардашева в интервю за ''Великолепната Жена''

Важно ли е първото впечатление, което оставяме когато се запознаваме с нови хора? Етикет, протокол и добри обноски – къде е мястото им живота ни? Познаването на етикета на маса, винения, светски, бизнес, международен етикет – необходимост или помпозност?

Първото впечатление е важно и носи много ценна информация за нас и другите хора още преди ние волево да се представим. Нашият мозък възприема много детайли от външния вид на събеседника ни подсъзнателно и в рамките на части от секундата при първото запознанство, ние вече интуитивно имаме изградена нагласа към него.Важно е да валидираме усещанията си и да не избързваме да социологизираме хора.

Умението да съчетаем цялостната си презентация – обноски, маниери, външен вид, стил на изказ, познания, водене на разговор се постига с много опит, ситуации, време и желание. За мен това умение е свързано с културата, интелекта и ценностите на всяка уважаваща себе си жена. Приемам го за задължителен елемент от светския живот.

Антонина Кардашева в интервю за ''Великолепната Жена''

Говоренето пред публика – изпитание или удоволствие? Комуникативна личност ли сте, важно ли е да умеем да водим Светски разговори? Според Вас кои са основните бариери в комуникацията между хората и как могат да бъдат преодолени? Как тълкувате израза - Култура на словото?

Често се шегувам, че като психолог и психотерапевт, аз работя с думите - на другите и моите. Думите, мислите, мисловните модели, речта, емоциите, произтичащи от думите са най-ценните ни ресурси, чрез които изграждаме екологична среда на общуване около нас.

Бариерите в общуването основно са свързани с ниската самооценка и самоуважение, ниско ниво на емоционалната интелигентност, лимити във вярванията и убежденията и най-вече зависимост от това, дали другите те харесват, приемат и доколко.

Културата на словото, според мен е свързана с философията и умението на личността свободно, елегантно, интелигентно и позитивно да поддържа разговор на различни теми.

Антонина Кардашева в интервю за ''Великолепната Жена''

Каква роля играе темата за Естетиката на движенията в излъчването на една жена? Може ли според Вас една жена да направи първо впечатление с походката и осанката си или това не е от значение? Как поддържате тялото си, спортувате ли?

Походката, както речта и жестовете на тялото, показват идентичност. Те са подсъзнателните индикатори кои сме. За да са красиви и привлекателни е необходимо да се развиват, упражняват, хармонизират. Физиологията на всяка дама е различна и свързана с избор на подход за подчертаване на красотата на тялото.

Според мен хората харесват жената, която харесва себе си, защото чрез походката си тя изразява увереност, радост, щастие, удовлетворение, независимо от килограмите.

Храня се здравословно, ценя пълноценния сън и дългите разходки.

Антонина Кардашева в интервю за ''Великолепната Жена''

Обичате ли себе си, как изразявате тази любов? Имате ли си хоби, увлечение – разкажете ни? Коя е любимата Ви дестинация? Имате ли си семейни традиции? Вие сте човек, който е свикнал всичко да планира или сте по скоро по импровизациите?

Красивата жена обича себе си, а аз възприемам себе си като красива. Моята любов е заразителна и я проявявам в работата си с многото клиенти в частната си психотерапевтична практика.

Моето хоби е да пиша книги, да разговарям, да пътувам. Любимото място на моето семейство е морето. Всички морета са еднакво красиви и опияняващи с влиянието си.

Работата ми е свързана с клиенти и това изисква планиране на времето, но задължително имам време за себе си и семейството ми.

Антонина Кардашева в интервю за ''Великолепната Жена''

През последните години се поставя акцент на развиването на Личен Имидж и Бранд – съгласни ли сте с това? Как бихте се описали с 3 думи? Кой е успешният Делови вид за жените?

Да, съгласна съм, че всяка жена е добре да има и поддържа личен бранд. Аз имам такъв от скоро и съм щастлива, че успях чрез него да предам моите послания към клиентите, с които работя.

Ние изграждаме репутацията си чрез цялостната си социална презентация – дейност, услуги, знание, етикет, морал, обноски, публикации, референции за нас, принос, и много други компоненти.

Думите, които най-добре ме описват са: ЕМОЦИОНАЛНО УСТОЙЧИВА, КРЕАТИВНА И ОТГОВОРНА.

Антонина Кардашева в интервю за ''Великолепната Жена''

Важно ли е да подбираме обкръжението си? Имате ли много приятели? Споделете имена на хора, които Ви вдъхновяват? Трябва ли да поставяме граници в общуването си с хората?

Съществува максима в бизнеса: „Бизнесът е толкова успешен, колкото са успешни клиентите му!“

Нашето обкръжение – приятели, партньори, клиенти по много характеристики приличат на нас. По закона на привличането ние ги привличаме или те нас. Бих казала, че е добре да правим прецизен избор на хората, с които общуваме, защото има силна реципрочност на влияние чрез мисли, емоции, поведение.

За да запазим екологичната среда на добронамереност, елегантност, интелект, емоционална интелигентност около нас е препоръчително да подбираме контактите си, които да допълват хармоничния свят, в който сме избрали да живеем.

Антонина Кардашева в интервю за ''Великолепната Жена''

Снимки: Личен архив

ИНТЕРВЮ