ПЪТЕШЕСТВИЯ
Христина Стоянова

Варшава – новата бизнес столица на Европа

Казвам се Христина Стоянова и съм член на Клуб "Великолепната Жена". След като завърших успешно програмата Код ВЕЛИКОЛЕПНА за личен имидж и бранд през юни 2023 година, имах възможността да взема участие в най-голямата академична конференция за международен бизнес в света. На нея се чувствах изключително уверена и спокойна благодарение не само на своите професионални познания и опит, но също така и на наученото в програмата през предходните месеци. Ще ви разкажа за пътуването си до Варшава и за това как наученото в програмата допринесе за моето великолепно преживяване!
За 2023 година Американската академиия за международен бизнес (Academy of International Business) избра полската столица и Warsaw School of Economics за домакин на ежегодната си конференция. Изборът на локация не е случаен. През последните години Варшава се превърна в мощен център за развитие на IT технологии и стратъпи и затвърди статуса си на водеща бизнес столица на Европа. Той се потвърждава и от облика на града, който със своите 30 небостъргача надминава по височина всички други финансови центрове на стария континент, включително Франкфурт и Лондонското сити.
Христина Стоянова
Пристигнах във Варшава няколко часа преди официалното откриване на конференцията и се отправих към хотела си – пет-звездния Marriott, който се намира в 140-метров небостъргач в центъра на града. Стаята ми на 34-тия етаж предлагаше уникална гледка, която включваше и най-високата сграда в Европейския съюз – кулата Varso, висока 310 метра. Строежът ѝ отнема 6 години, като приключва през септември 2022 година и струва около 500 милиона евро. Откриването на площадката за наблюдение на 230 метра височина е планирано за 2024 година, така че включете тази атракция в програмата си, ако посещавате Варшава. Със сигурност гледката ще си заслужава.

След като се настаних, се отправих към Warsaw School of Economics за откриването на конференцията. От хотела ми поръчаха такси, което се оказа изключително луксозен Лексус, а обслужването от шофьора беше първокласно. За придвижване в града можете да използвате и градски транспорт или Uber на изключително изгодни цени.
През предходните години посещавах често Варшава по работа, но този път ми направи впечатление международния му и модерен облик. С отличните условия, които предлага, градът се е превърнал в предпочитано място за работа и живеене на хора от всички части на света. Въпреки големия си брой жители, Варшава се отличава със своята спокойна, безопасна и приятна среда. Това вероятно е също една от причините за изборa на Warsaw School of Economics за домакин на тазгодишната конференция на Американската академия за международен бизнес.

Над 1000 учени и изследователи от цял свят се отправиха към Варшава, за да споделят своите научни открития по едни от най-актуалните теми в глобалния бизнес в момента, както и да създадат нови контакти и обсъдят съвместни проекти. Аз взех участие като преподавател в СУ Св. Климент Охридски“ и бях единственият представител на български университет на конференцията. Заедно с колеги от Copenhagen Business School водихме дискусия за устойчивост в бизнеса с изнесени услуги в Централна и Източна Европа и предизвикателстава, с които се сблъскват компаниите.
Христина Стоянова
Приемът след официалното откриване, паузите между сесиите и гала вечерта в края на конференцията ми предоставиха много възможности да развивам умението си да водя светски разговори, което усвоих по време на програмата за личен имидж и бранд. Чувствах се комфортно да започвам разговори с непознати, да откриваме общи интереси и разменяме контакти. Това ми даде възможност да се наслаждавам на запознанствата и събитието без да се притеснявам дали това, което казвам или правя, е редно или не. Фокусирах се върху положителното във всеки разговор, избягвах темите и фразите табу, реагирах с чувство за хумор в неудобни за мен ситуации, проявявах искрен интерес към събеседниците си и показвах уважение към техните култури и тях самите. Резултатът беше – едно великолепно, обогатяващо и зареждащо преживяване.

По време на посещението си във Варшава имах възможността и да използвам познанията си по етикет на маса, които придобих в програмата. Заедно с колеги вечеряхме в ресторант Nolita, който се препоръчва от световната организация „Мишлен“. Чувствах се подготвена за всеки момент от вечерта – от специалната табуретка поднесена ми от сервитьора за дамската ми чантичка до разговора с главния готвач, който посети масата ни. Това ми даде възможност да се насладя напълно на вкусните и красиви ястия, приятната среда, интересните разговори и специалното отношение от персонала.
Четирите дни на конференцията минаха изключително бързо. Гала вечерта в края на събитието се проведе в Двореца на науката и културата, който със своите 237 метра е втората по височина сграда във Варшава. Тя е построена през далечната 1955 година (за пропагандни цели на Съветския съюз) и е първият небостъргач в града. В момента в нея се посещават кино, театри, музеи, огромна зала, офиси и... басейн. Терасата на 30-тия етаж предлага изключителна 360-градусава панорамна гледка към града. Ние имахме възможността да й се насладим по време на залеза на слънцето, което й придаде допълнителна красота.

Проведохме неофициалното закриване на конференцията в Panorama Sky Bar, който се намира на 40-тия етаж на хотел Marriott, което го прави най-високо разположеният бар във Варшава. Прозорците, които се издигат от пода до тавана, дават възможност на посетителите да се насладят на удивителната гледка.
На следващия ден, преди да взема полета си обратно към София, се разходих из старата част на града - цветна, чиста, красива и магическа. По време на Втората световна война тя е била унищожена, но по-късно е била много точно възстановена, като се използвани максимално много от оригиналните тухли. Основните забележителности на стария град са Замковия площад, както и самият замък, който в миналото е служил като Кралски дворец и официална резиденция на полските монарси. Площадът има необичайна триъгълна форма и е заобиколен от исторически къщи. На него се намира паметник издигнат в чест на Крал Сигизмунд III, който управлява полско-литовската държава Жечпосполита в периода 1587-1632 година. По негово нареждане е построен кралския замък, който в наши дни е превърнат в музеен комплекс и място за изложби. Градините на двореца са също отворени за посетители.

Разходката из стария град беше перфектният завършек на това изискано и великолепно преживяване.
Очаквам с нетърпение следващото си пътуване до Варшава – туптящото бизнес сърце на Европа.
Автор: Христина Стоянова
Сники: Личен архив
Полша